Indulj zenei felfedezőútra a fővárosban! Ingyenes szabadtéri koncertekkel vár a Zenélő Budapest

2019.06.01. 11:35, Gaines

zenelo.jpg

Az idén ötödik évadát kezdő Zenélő Budapest a mai naptól, június elsejétől egészen augusztus 18-ig összesen tizenhat helyszínen, közel hatszáz alkalommal várja a zeneszeretőket ingyenes minikoncertjeivel.

A Zenélő Budapest – melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása – idén újabb tematikákkal és helyszínekkel bővítette a programját: a zenei kínálatba bekerült a kávéházi és szakrális zene, erősödött a jazz, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Millenáris Parkban gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert Bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják a széles körű koncertkínálatot.

Új színhelyként jelentkezik ezen kívül a Budai Vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada. A korábbi színhelyek nagy része változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyad-vár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel, a külön erre az alkalomra készült, történelmi színhelyekhez köthető kamarazenei műsorokkal, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak. Fellépnek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, népzenészek, jazz formációk és szólisták, vokális kórusok.

A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét élvezhet a közönség, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a Szárazárok színpadon fiatal tehetségek lépnek fel. A Szent István Bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes és fuvolaművész előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. A Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán gitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el – Budapest fenséges panorámája mellett – a közönséget. A Szentháromság téri zenepavilonnál kórusfesztivál várja az érdeklődőket.

Az új helyszíneken is gazdag a programkínálat: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvósok operaénekessel és a Millenáris Parkkal együtt gyerekelőadások, könnyűzenei tehetségek műsora, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofon kvartett emeli majd a hangulatot. A Budai vár Hollós kapujánál huszárzenekari térzene harsan majd fel. A régi pesti kávéházak hangulatának felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket. 

A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzata hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával valósul meg. A projekt ötletgazdája Götz Béla és Götz Nándor, művészeti vezetője Götz Nándor. A projekt célja, hogy a zene varázslatával életre keljenek Budapest történelmi terei, helyszínei.

A Zenélő Budapest honlapja

A Zenélő Budapest a Facebookon

A Zenélő Budapest az Instagramon

kedvcsináló videó a 2018-as Zenélő Budapest koncertjeiből:

https://recorder.blog.hu/2019/06/01/indulj_zenei_felfedezoutra_a_fovarosban_ingyenes_szabadteri_koncertekkel_var_a_zenelo_budapest
Indulj zenei felfedezőútra a fővárosban! Ingyenes szabadtéri koncertekkel vár a Zenélő Budapest
süti beállítások módosítása