A Rolling Stones két évtized után lemondott a Bittersweet Symphony szerzői jogdíjáról

2019.05.24. 12:00, Gaines

bittersweet.jpg

Na de eleve hogy került hozzájuk? Hiszen a Bittersweet Symphony a Verve-dala, nem? Hát igen, csakhogy Richard Ashcrofték felhasználtak egy Rolling Stones-dalmintát, így aztán elperelték tőlük a jogokat. Ez a több mint húsz éves jogi huzavona zárult le tegnap. Félig-meddig.

Vegyük át újra, az elejétől. A Verve leghíresebb slágere, a 90-es évek végén a csapból is folyó Bittersweet Symhpony 1997-ben látott napvilágot. A dal ikonikus vonóstémája nem eredeti kreálmány, egy 1965-ös Rolling Stones-számból, a The Last Time-ból származik, jobban mondva, a dal Andrew Loog Oldham által hangszerelt, szimfonikus verziójából. A Verve előzetesen engedélyt kapott rá, hogy felhasználjon egy rövid részletet, a Rolling Stones pereskedésben járatos menedzsere, Allen Klein azonban azt állította, a Verve a szerződésben foglaltakhoz képest túl sokat vett át a dalból. Az ügyből peren kívül megegyezés lett, mely szerint a Verve 100 százalékban lemondott a dal szerzői jogairól Klein cégének javára, és dalszerzőként fel lett tüntetve Ashcroft mellett Mick Jagger és Keith Richards.

A ROCKMENEDZSEREK NEM SZARRAL GURIGÁZNAK


Aschroft a héten bejelentette, hogy több mint húsz év elteltével sikerült visszaszerezni a dal jogait, méghozzá személyesen Jagger és Richards áldásával, akik abba is beleegyeztek, hogy lekerüljön a nevük a dalról. „A jövőben a Bitter Sweet Symphonyból származó összes jogdíj, ami hozzájuk került volna, Richardot illeti meg” – áll a sajtóközleményben. A Variety értesülései szerint még mindig nem lehet teljes Aschroft öröme, a dal (újra)kiadásának jogai felett továbbra is a Rolling Stones rendelkezik, ők dönthetik el, mire és hol használják majd a szerzeményt, csak a szerzői jogdíjakat engedték el. Ez is valami, hiszen a szám nem tűnt el a süllyesztőben, és gondoljunk csak bele, Aschroft végre megnézheti a Kegyetlen játékokat anélkül, hogy dührohamot kapna.

MÉG NÉHÁNY KACIFÁNTOS BÍRÓSÁGI ÜGY A KÖNNYŰZENE TÖRTÉNETÉBŐL

 

https://recorder.blog.hu/2019/05/24/a_rolling_stones_ket_evtized_utan_lemondott_a_bittersweet_symphony_szerzoi_jogdijarol
A Rolling Stones két évtized után lemondott a Bittersweet Symphony szerzői jogdíjáról
süti beállítások módosítása