Titokzatos fényfestmény-kiállítás és interaktív dobdoboz is lesz az Ablak a Bartókra fesztiválon

2019.05.22. 15:00, Recorder.hu

noisebox.jpg

A Bartók Béla út–Karinthy Frigyes út–BME vonala a budapesti kortárs művészet új Bermuda-háromszöge: egyre több art projekt és műterem költözik a Bartók-negyedbe, az Ablak a Bartókra fesztiválon pedig progresszív, egyedi látásmódú alkotók hívják fel a figyelmet a helyi nevezetességekre. A május 30-án startoló fesztiválon vezetett séták, programok és művészeti események várják az érdeklődőket, bízva abban, hogy a közösségi élmény teremtése mellett fókuszba kerülhetnek a környék értékei, lokális sajátosságai is. Az Ablak a Bartókra programjai közül kiemelkedik a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítása, a Secret Spheres, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációja, a Noisebox. Az esemény kurátora Kovács Andrea, a Trafó smART! programsorozatának szervezője.

Secret Mapping x Daniel Besnyo: Secret Spheres exhibition

Besnyő Dániel négy évvel ezelőtt céljául tűzte ki, hogy felkutassa és bevilágítsa a bolygó legizgalmasabb helyszíneit: csapatával készített már fényfestést 1700 méter magasan álló monstrumépítményre, lezárt katonai területre és az Aggteleki barlang cseppköveire is. Az animáció témáját mindig az adott tér és környezete adja: a srácok felderítik a kiszemelt spotot, és helyszínspecifikus vetítéssel öltöztetik azt fénykosztümbe. Május 30-tól június 2-ig nem csak vetítést, de tárlatot is láthatunk tőlük, ugyanis most először bemutatják az eddigi akciókon készült felvételeket a Bartók-negyed üresen álló loft-labirintusában, az egykori kárpit-nagykereskedésben. A közel 400 négyzetméteres térben egy játékos installáción keresztül fedezhetjük fel az elrejtett fotódokumentációkat.

„A Bartók-negyed helyszíne hozza magával a saját sztoriját. A kárpit-nagykereskedés valaha fontos funkciót töltött be, azonban elhagyatottá vált, és ma már senki nem ismeri a jelentőségét. Ez a teljesen indusztriális, régi tér új funkciót kap, és teret ad egy kiállításnak. Korábban soha nem volt még Secret Mapping-kiállítás, az installáció is erre a helyszínre és alkalomra jön létre” – mesélte Besnyő Dani. „Ezúttal a képekhez igazítjuk a helyszínt: ahogy a Secret Mapping vetítéseknél történik, úgy a kiállítás állomásain is végig lehet majd menni, így a résztvevők maguk fedezik fel a képeket.”

Facebook-esemény ITT.

Alkotók: Besnyő Dániel és a Secret Mapping vendégművészei
Kurátor: Kovács Andrea
Támogató: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, NKA, Újbuda Önkormányzata
Együttműködő partnerek: Let it Be! art agency, Centrum Production, Bartók-negyed

Kiégő Izzók: Noisebox 

A Kiégő Izzók neve már sokak számára ismerősen hangozhat. Az ország egyik legismertebb vizuális műhelye május 30-án a Bartók-negyed egykori kulthelyére, a Szonáta kávézóba költözik, hogy Kairó és Berlin után a budapesti közönségnek is bemutassa interaktív videóinstallációját. A Noise Box olyan, akár egy hatalmas zenedoboz, ahol a látogató kerül a középpontba: a térben elhelyezett analóg dobfelszerelés segítségével programozott virtuális valóságot működtethetünk, ami a hangszer megszólalásának ütemére változik. A Noise Box hatására az elhagyatott épület újra élettel telik meg: három falra 240 fokban vetül az animáció, az egyszemélyes „koncerttel” pedig végtelenített, megismételhetetlen, és személyes filmet hozhatunk létre.

„Ez olyan, mint a Nagy üveg Duchamptól. Finally unfinished, folyamatosan változik. Bárhova visszük, más a felület, mások a jelenetek, a generatív animációk is. Gyakorlatilag nem lehet kétszer ugyanazt létrehozni, folyamatos kísérletezés zajlik. Mindig a legújabb, leginnovatívabb ötleteink kerülnek bele” – fejtette ki a Noise Box megálmodója, Kitzinger Gábor„Azt szeretnénk elérni, hogy engedjék el magukat az emberek, menjenek le gyerekbe, és adják ki azt, ami bennük van. Ez olyan, mint mikor kicsiként azzal idegesítetted anyukádat, hogy doboltál az edényeken, miközben ő főzött. Ez ugyanolyan, csak sokkal hangosabb, nagyobb és energikusabb – és senki sem szól rád érte.”

Lábjegyzet: Bár a megnyitón a jazz-metál kísérleti formáció, a Korgot mutatja be az installáció működését, ez ne ijesszen el. A gép működtetéséhez nem szükséges dobtudás.

Facebook-esemény ITT.

Alkotók: Kiégő Izzók
Kurátor: Kovács Andrea
Külön köszönet: Tardos Hanna, S Olbricht
Együttműködő partner: Let it Be! art agency

 

https://recorder.blog.hu/2019/05/22/secret_mapping_kiallitas_es_a_kiego_izzok_interaktiv_zenedoboza_az_ablak_a_bartokra_fesztivalon
Titokzatos fényfestmény-kiállítás és interaktív dobdoboz is lesz az Ablak a Bartókra fesztiválon
süti beállítások módosítása