Öttől színház, héttől fesztivál! Ha színházba mész, ingyen nézhetsz koncerteket a VéNégyen

2019.05.22. 10:30, Recorder.hu

venegy2019.jpg(X) A zenekaralapítás nehézségei, önmegismerés, a sztereotípiák átlépése és az álmok valóra váltása a virtuális valóságon túli világban, ilyen témákban mélyülhetünk el július 4. és 7. között a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón, ahol szlovák, lengyel, cseh és magyar társulatok darabjait nézhetik meg az érdeklődők. Ráadásul a színházjegy mellé fesztiválbelépő is jár, így az előadások után a nézők ingyen nézhetik meg többek között a Tankcsapda, az Irie Maffia, a Vad Fruttik, a Follow The Flow vagy éppen a Margaret Island koncertjeit.

Koncertek a Duna-parton, nemzetközi színházi előadások, ámulatba ejtő utcaszínházi bemutatók, lazulás a Dunakanyar ölelésében és mindez néhány percre Vác belvárosától. A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó azokat várja, akik egy valóban barátságos fesztiválra vágynak, ahol a zene mellett a kultúra, a közösségépítés és a természeti környezet is fókuszban van. A színházi programok már június 30-án elkezdődnek: a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata ekkor Székely Csaba Semmit sem bánok című darabját adja elő. A színmű a múlttal való szembenézés drámája: egy olyan belső utazást kísérel meg bemutatni, amelynek végállomása az önmegismerés és a felelősségvállalás. A nyitóelőadás még a Váci Dunakanyar Színházban lesz látható, ezután a színdarabok kiköltöznek a Duna-partra, egy különleges hangulatú színházi sátorba. Július 4-én a kaposvári Csiky Gergely Színház Koncert, avagy semmi sem tökéletes című előadása tökéletes alapozás lehet az esti fesztiválozás előtt, ugyanis egy megakoncert szervezésébe vágnak bele a szereplők. „Az alaptörténet fiatalokról szól, akik szeretnének zenélni, de hiányzik belőlük valami. Van két kevésbé sikeres csapat. Az egyik lányokból áll, a másik fiúkból. Egyik sem érti, hogy miért nem tudnak működni. Van a történetben egy kis krimi, egy kis ármány, egy kis árulás. Aztán jön egy megváltó típusú karakter, aki színessé teszi azt a világot, ami addig fekete-fehér volt” – mesélte korábban Olt Tamás író, rendező. Az olykor szürreális, extrém látványra építő előadásban egy komolyzenei trió és egy fiúzenekar lép fúzióra, s közösen próbálják beindítani karrierjüket. Közben a virtuális „látszatvilágból” kilépnek a valóságba, ami nem mindig megy zökkenőmentesen.

Másnap a Slovácké Színház társulata egy autizmussal élő férfi történetén keresztül olyan kérdésekkel szembesíti a nézőket, hogy mi a normalitás határa, egyáltalán mi az, hogy normális, s vajon miként tudunk boldogan élni. Gyakran mondják ugyanis, hogy az autisták a saját világukban élnek, ez az előadás azonban rámutat arra, hogy ebben a világban mindannyian együtt élünk. Július 6-án a kassai Na Peróne Színház szintén sztereotípiákat döntögető, feszültséggel átitatott színművel érkezik. A Na stáž! a szélsőségekről szól, s azt kutatja, valójában ki a felelős a problémáinkért. Egy szlovák család életét láthatjuk, akik felvesznek egy gyakornokot, hiszen azt az ígértet kapják, hogy a jövedelmét EU-támogatásból tudják majd finanszírozni. Az emberek közötti viszonyok azonban egyre csak romlanak, a feszültség egyre csak nő, s a kialakult sztereotípiákat még nehezebb lesz ledönteni.

Július 7-én a lengyel CHOREA Színház Jan tragédiája című produkcióját hozza el Vácra. A darab alapja a lengyel nyelv egyedülálló emléke, egy korai barokk szöveg, ami a vásári színház hagyományát eleveníti fel. A különleges nyelvi emlék azokhoz a a kérdésfelvetésekhez ad kiindulópontot, hogy vajon a génkutatás, a mesterséges intelligencia és az ideológiai rendszerek összecsapásának időszakában a hit bármilyen módon ésszerű-e, mi különbözteti meg a vallásos hozzáállást a fanatikus attitűdtől, s vajon mely értékeket tekinthetünk ma érvényesnek. A négy ország színészei már június 24-től Vácon lesznek, ugyanis két héten keresztül egy rendező irányításával közösen dolgoznak. A nemzetközi workshopon készülő előadást szintén a fesztivál zárónapján mutatják be a színházi sátorban.

A VéNégy szervezőinek célja, hogy minél több nézőt becsalogassanak a színházi sátorba, így a színházjegy mellé ajándék belépőt adnak, amellyel az előadás után a többi fesztiválprogram is megtekinthető. A fesztivál idei fellépői többek között a Russkaja, a Szabó Balázs Bandája, az Intim Torna Illegál és a Margaret Island, de minden nap feltörekvő zenekarok is bemutatkoznak a V4-es országokból.

Közösségi reggeli, strandolás, naplementenézés függőágyból, koncertek, színház és kultúra közvetlenül a Duna mellett – VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó július 4. és 7. között Vácon.

Facebook: https://www.facebook.com/venegyfesztival
További információ: http://v4fest.eu/program

A külföldi előadásokat eredeti nyelven, magyar nyelvű felirattal és szinkrontolmácsolással játsszák.

VéNégy, 2019, beharangozó videó:

VéNégy, 2018, after movie:

https://recorder.blog.hu/2019/05/22/ottol_szinhaz_hettol_fesztival_ha_szinhazba_mesz_ingyen_nezhetsz_koncerteket_a_venegyen
Öttől színház, héttől fesztivál! Ha színházba mész, ingyen nézhetsz koncerteket a VéNégyen

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr5114847330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.