Idén Magyarország kerül a Waves Vienna fókuszába

2019.05.21. 13:03, Gaines

wavesvienna.jpg

A Waves Vienna egy bécsi showcase-fesztivál, olyasminek kell elképzelni, mint a holland Eurosonicot, amivel többször is kiemelten foglalkoztunk. Ma jelentették be hivatalosan is, hogy a szeptember 26-tól 28-ig tartó ausztriai rendezvény egyik fókuszországa Magyarország lesz.

A Waves Vienna specialitása, hogy minden évben két ország piacára összpontosít: egyet a keleti, egyet pedig a nyugati régióból választ, és idén mi leszünk a – Bécshez viszonyítva – keleti partnerek. (A nyugatot Svédország képviselheti.) És hogy ez pontosan mit is jelent? „Legalább hat magyar zenekart hívnak majd meg, tartanak egy dedikált, ünnepi fogadást, és két konferenciapanel is a magyar piaccal, a magyar könnyűzene exportjával foglalkozik majd” – foglalta össze Bali Dávid, a hazai könnyűzenei exportiroda, a HOTS vezetője, amely 2017 óta partnere a Waves Viennának. Az elmúlt két évben összesen hat zenekart tudott Magyarország a bécsi fesztiválra delegálni: 2011-ben a Slap in the Bass, 2015-ben a Naked Woods, 2017-ben a Belau (akik az idei Primaverán léphetnek majd fel), Babé Sila és a Dope Calypso, 2018-ban pedig Antonia Vai, a Mörk és a Fran Palermo vett részt a showcase-en. A fesztiválra szabadon lehet jelentkezni a Gigmit felületén, a jelentkezők közül augusztus környékén kerülnek kiválasztásra azok a produkciók, akik majd megjelenési lehetőséget kapnak a fesztivál keretein belül.

A Waves Vienna nemcsak azért szolgál előnyökkel, mert olyanok kaptak itt bemutatkozási lehetőséget korábban, mint Kavinsky, Charli XCX, a Kensington, SOHN és a Ghostpoet. Hanem azért is, mert a közép-európai térségben Ausztria „a magyar zenekarok többsége által kifejezetten vágyott turnécélpont, ami a kapuja egy több mint negyvenmillió lelket számoló közös, svájci-német-osztrák piacnak” – fogalmazott Bali. Ausztria a HOTS program keretén belül támogatott zenekarok negyedik legnépszerűbb célpontja, és globális értelemben is innen érkezik a hetedik legtöbb nemzetközi jogdíjbevétel a magyar szerzőknek.

wavesvienna_2.png

Címkék: hots waves vienna
https://recorder.blog.hu/2019/05/21/iden_magyarorszag_kerul_a_waves_vienna_fokuszaba
Idén Magyarország kerül a Waves Vienna fókuszába
süti beállítások módosítása