Videópremier! Szabó Balázs Bandája: Bájoló (koncertfilmrészlet)

2019.05.05. 17:01, Gaines

szabobalazs.png

A Szabó Balázs Bandája tavaly termékeny időszakot zárhatott, tavasszal jelent meg negyedik, Rajtad felejtett szavaim című nagylemezük, ősszel pedig már meg is fejelték az ötödikkel, egy koncertlemezzel, ami Radnóti Miklós tizenegy versének megzenésített feldolgozását tartalmazza. A hangzóanyag mellé készült egy koncertfilm is, melynek egy részlete a zenekar legnagyobb sikerével, a költő születésnapjának 110. évfordulója alkalmából premier előtt a Recorderen debütál.

A Hasonlatok címet viselő koncertlemezen többek között szerepel a Bájoló is, aminek 2012-es, a Közelebb című EP-n megjelent verziója a YouTube-.on jelenleg majdnem 7,3 millió megtekintésnél tart. Ennek a dalnak az újrahangszerelt, az Accord vonósnégyes közreműködésével, élőben, a Kiscelli Múzeum templomterében rögzített videóját lehet most, premier előtt kizárólag a Recorderen megtekinteni. Azért erre esett a választás, mert ez a vers gyakorlatilag a pályája eleje óta elkíséri Szabó Balázst, húsz éve íródott/lett megzenésítve, és csak sok évvel később vált igazán népszerűvé.

Szabó Balázs így idézi fel ezt az utat: "A költészet, az irodalom mindig is része volt a mindennapjaimnak. Már az első zenei lépéseimnél jelen volt, sokszor megihletett és terelt kalandos utakra. Sok idő telt el azóta, hogy muzsikálni kezdtem, sok dalvers született, de még most is pontosan emlékszem arra a napra, amikor húsz éve ott maradt egy nyitott Radnóti kötet az ágyamnál, ami épp a Bájolónál volt betörve, s amiből estére megszületett az első Radnóti megzenésítésem - ezzel a verssel indult el a történetem vele. Az évek aztán hagytak időt nekem és egyre több verset dudorászhattam, egyre több dalvers csendülhetett föl a szobámban, melyekből végül nem csak egy album, de egy koncertfilm is született. Sok megzenésített vers maradt még persze a fiókban, de úgy éreztem ez a tizenegy vers ebben a pillanatban kerek egészet alkot, és pontosan akkora ablakot nyithat a közönségnek, hogy megmutathassuk, mi hogyan látjuk őt. Nem akartunk klippben gondolkodni és nem akartunk egy egyszerű élőkoncertet sem felvenni, a kettő különleges keveréből született meg ez a különös filmes álmunk, a Hasonlatok." 

SZABÓ BALÁZZSAL MÉG ÖT ÉVVEL EZELŐTT KÉSZÍTETTÜNK EGY NAGYINTERJÚT, ÍME

A teljes, egy órás koncertfilm is ma, május 5-én kerül majd fel a zenekar YouTube-csatornájára, este fél kilenctől élőben lesz streamelhető, ezt korábban csak irodalmi beszélgetésekkel egybekötött vetítéseken lehetett látni. A film Böszörményi Péter és Mráz István ötlete alapján készült, előbbi vezető operatőrként, utóbbi producerként dolgozott a koncertfilmen. "A koncepció lényege az volt, hogy úgy készítsünk koncertfilmet, hogy minden dal vizuális reprezentációja egyedi legyen, mintha külön klipek lennének, amik mégis kapcsolódnak egymáshoz, megmaradjon a koncerthangulat és a részeiből egy nagyobb egésszé álljon össze a film" – fogalmazta meg a Recordernek Böszörményi. – "A dalok sorrendje adott volt, a koncertnek megvolt a saját íve, amihez a filmet kellett igazítanunk. Ahogy haladnak előre a dalok, úgy haladunk mi is az egzakt terektől az elvont felé, a sötétből a fény felé." Mráz István hozzátette, az is fontos volt, hogy "filmélmény" szülessen, túlmutasson egy puszta koncertdokumentumon. "Ez a film minden értelemben rendhagyó koncertfilmnek számít, nem csak a helyszín és a dalok miatt, hanem a felvételi módszer miatt is. Tizenhat órán át tartott a forgatás, minden számot többször vettünk fel, gyakorlatilag tizenegy klipet forgattunk le egy nap alatt, csak mindezt egy közönség előtt, koncertkörülmények között. Iszonyatosan sokat köszönhetünk a stáb kitartó és odaadó munkájának. A látványtervező és a berendező a dalok között szinte percek alatt készítettek el egy-egy teljesen új díszletet, a vágó pedig közel annyit foglalkozott az anyaggal, mint egy nagyjátékfilmmel. Sajnos kevés koncertfilmbe tesznek bele itthon ennyi munkát és energiát" – mesélte a páros.


a koncertfilmet május 5-én, vasárnap este, pontban fél kilenckor lehet streamelni EZEN A LINKEN.


ez pedig a premier előtti kedvcsináló, a Bájoló:

 a Szabó Balázs Bandája Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2019/05/05/videopremier_szabo_balazs_bandaja_bajolo
Videópremier! Szabó Balázs Bandája: Bájoló (koncertfilmrészlet)
süti beállítások módosítása