"Van valami mentális gyengeség a levegőben” – Klippremier! Fran Palermo: Demons on the Beach

2019.04.09. 12:44, Gaines

 fran_klip.jpg

Zajlik az élet a Fran Palermo háza táján, a zenekar javában dolgozik az új nagylemezen, a frontember, Henri Gonzo ezzel párhuzamosan egy készülő nagyjátékfilm zenéjét is írta, és még arra is jutott idejük, hogy új klippel rukkoljanak elő itt, a Recorderen. Premier!

A Demons on the Beach animációs videójának főszereplőjét már ismerhetik a Fran Palermo-rajongók a zenekar Instagramjáról, most kicsit abszurd, kicsit horrorisztikus üldözős sztorit láthatunk a kalapos flótással, mintha Hulot úr vagy egy Rejtő Jenő-alak Robert Rodriguez-filmbe tévedt volna.

Az új megjelenés ürügyén miniinterjút is készítettünk Henrivel, íme:


Régebbi interjúkban mondtad, hogy a Fran Palermónak zenei korszakai vannak, mindig változó hangszereléssel és stílussal. Hogyan írnád le a zenekar jelenlegi korszakát?

Jelenleg azt érzem, hogy nem sok a változás a tavalyi évekhez képest, csak fejlődés van. Zeneileg sokkal érzékenyebbek lettük, az érzelmek és az indulatok súlyosabbak, mint régen és ez szerintem átjön élőben is.

CÍMLAPSZTORIS NAGYINTERJÚNK HENRIVEL MÉG 2017-BŐL


Mesélj egy kicsit az új dalról!

Ez a dal már kb. 4 éve megvolt nekem a fiókban, a demó verziót használtuk párszor intrónak is. Egy nap úgy döntöttem, hogy most már zavar, hogy ez nincs felvéve rendesen, és akkor nekiálltunk. Valamiért nehezen ment a dal felvétele. Azt akartam, hogy pont olyan legyen, mint a demó volt, de azt telefonnal vettem fel annó, recsegett meg torz volt…Ezt nem tudtuk visszaadni a drága stúdiós eszközökkel, ezért végül a gitárt és az éneket telefonnal vettem fel egy deliriumos késő éjjel.


Hogyan született meg a klip koncepciója? A nyitva maradt befejezés arra utal, hogy ez egy nagyobb történet része?

Ezt a karaktert tavaly alkottuk meg Halasi Bálinttal, akkor még csak 15 másodperces gageket gyártottunk, amit a bandánk Instagram oldalára töltöttünk fel. Ezeken a videókon a koncert dátumaink szerepeltek. Én már akkor szerettem volna, hogy klipet csináljunk ezzel a figurával. Jött az ötlet, hogy a Demons on The Beach képileg tök jól illusztrálható szöveg. A klipben tulajdonképpen pontosan azt látjuk, ami a dal szövege. Egy belső harc a szorongással, pánikbetegséggel, félelemmel…mindennel, ami a fejünkben van és gyötör minket.  A befejezéssel mi azt akartuk sugallni, hogy a telefon az egy lépés előre az ilyen problémák megoldása felé.


Már nem először kerülnek elő a szövegeitekben démonok, a Boneriderben is feltűnt egy ártó szellem. Miért szeretsz vissza-visszatérni ehhez a metaforához?

Nem tudom, mostanában sokat foglalkoztatott az ilyesmi, és azt éreztem, hogy az ilyen érzelmeket érdemes kiadni szám formájában. Én nem hiszek konkrétan a démonokban, de szerintem mindegy, ki hogy hívja a bennünk lévő sötét oldalt. Mostanában azt vettük észre magunk körül, hogy nagy reneszánsza lett az elmebajnak, van valami mentális gyengeség a levegőben, aztán lehet, hogy ez baromság, és eddig is ilyen volt a világ, csak ez nekünk nem tűnt fel. Gyerekként nem érezzük a dolgok súlyát, ha rosszat teszünk vagy minket bántanak, azon gyorsan túllépünk, felnőttként mindennek sokkal komolyabb súlya van.

LESSÜNK BELE EGYÜTT A FRAN PALERMO-FRONTEMBER LEMEZTÁSKÁJÁBA


Hogyan alakul az új lemez felvétele?

Az év elején egy nagyjátékfilmen dolgoztam (Hartung Attila Senki sem megy sehova munkacímen futó első játékfilmje - szerk.), amihez zenét írtam, az elég sok időt elvitt, ezért a zenekari nagylemez csúszik valamenyit. Most tartunk kb. a felénél a felvételeknek. Azt gondolom hogy az új anyagunk a csúcsa lesz az eddigi munkásságunknak.


Mik a közeljövőbeli terveitek?

Nyakunkon a fesztiválszezon, de előtte az Akvárium nagytermében adunk óriási koncertet. Egy tök új showval készülünk, csomó új dalt próbálunk majd ki. Idén sokat megyünk külföldre is játszani, többek közt Bécsbe, Pozsonyba, Londonba, Párizsba és remélhetőleg Berlinbe is. Igyekszünk minél több videóklipet csinálni az új számainkhoz, meg ilyenek.


az Akváriumos koncert április 27-én esedékes, Facebook-esemény, jegyvásárlás ITT


és akkor következzen a szorongós-menekülős-fellélegzős Demons on the Beach:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_3.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/04/09/_van_valami_mentalis_gyengeseg_a_levegoben_klippremier_fran_palermo_demons_on_the_beach
"Van valami mentális gyengeség a levegőben” – Klippremier! Fran Palermo: Demons on the Beach
süti beállítások módosítása