Budapestről Budapestre, Párizson át – Szandai Mátyás Quartet a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019.03.22. 18:00, Gaines

szandai_1.jpg

(X) A párizsi szabadság szele libben be április 16-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválra. A világ négy különböző pontjáról származó, de Franciaországban egymásra talált jazz-zenészek alkotta Szandai Mátyás Quartet sokféle kulturális hagyományt ötvöz zenéjében. A kvartett élén a nyolc éve Párizsban élő Szandai Mátyás bőgős áll, aki legújabb lemezének sokszínű, igényes anyagát mutatja be formációjával. A még meg sem jelent albumról itt, a Recorderen mutatunk be először három felvételt a BMC Records lemezkiadó jóvoltából. (Nyitófotó: Csendes Krisztina.)

Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton, 16 éves kora óta játszik különböző jazz-zenekarokkal, és 2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán. Tagja volt a Balázs Elemér Groupnak, amellyel két albumot készített, valamint a Dresch Mihály Quartetnek, mellyel négy nagylemezt rögzített 2001 és 2007 között, de olyan hazai tehetségek és tekintélyek formációiban is zenélt, mint Bacsó Kristóf, Tóth Viktor, Oláh Kálmán és Dés András. Amerikában, Indiában, valamint rengeteg európai fesztiválon és klubban is koncertezett.

Aztán 2011-ben kiköltözött Franciaországba – először csak három hónapra ment ki Párizsba, hogy megtapasztalja, milyen máshol élni, ám annyi koncertfelkérést kapott, hogy a maradás mellett döntött. Az azóta eltelt évek során 27 lemezfelvételen működött közre, kiadott többek közt egy hegedű-bőgő-cimbalom trióra épülő emlékezetes Bartók-lemezt is és folyamatosan koncertezik az ottani jazz-szcéna jelentős figuráival – például a szintén Párizsban élő Archie Shepp szaxofonossal is, akivel Dresch Mihály Hungarian Bebop című lemezén is játszottak már. „Párizs sokkal nemzetközibb, mint Budapest, tehát itt rengeteg különböző kultúrából érkező emberrel tudok játszani” – mesélte Szandai a Fideliónak adott, tavalyi interjújában. – „Engem érdekel, hogy ki mit hoz magával a saját kultúrájából, érdekelnek a népzenék, és hogy ebből kifolyólag ki hogyan közelíti meg a zenét.”

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatandó új lemeze azért is különleges, mert ez az első anyag, ami teljes egészében Szandai kompozícióit tartalmazza. A multikulturalitás jegyében a formáció mind a négy tagja más-más országból származik, és az onnan hozott zenei örökséget ötvözik az egyszerre fegyelmezett és virtuóz, elegáns és temperamentumos debütáló lemezen. A nemzetközi négyesfogat tagja a brazil Nelson Veras gitáros, akit 14 évesen Pat Metheny fedezett fel, 2004 óta saját kvartettjét vezeti, és játszott már Lee Konitzcal, Michel Petruccianival és Gary Peacockkal; a kubai tenorszaxofonos, Ricardo Izquierdo, aki tavaly a Zeneakadémián Lukács Miklós triójának vendégeként lépett fel; valamint az autodidakta francia dobos, Fabrice Moreau, aki festőként vált először ismertté. A különböző karakterek, egyéniségek és zenei hagyományok együttese minden bizonnyal izgalmas, sokszínű és felszabadult koncertélményt eredményez majd Budapesten.

A lemezbemutató koncert április 16-án, este 20 órakor, az Urániában lesz, mutatjuk az eseményoldalt.

Az április 5-től 22-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

A 2019-ES BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA EGY HELYEN


Először itt hallható három új dal a BMC Records kiadásában a koncert napján megjelenő, Sādhana című albumról:

így szólt együtt a kvartett az Opus Jazz Clubban tavaly:

így vesz részt Nelson Veras egy izgalmas gitár-zongora dialógusban: 

ilyen, amikor Ricardo Izquierda saját kvartettje élén zenél: 

ez pedig egy Fabrice Moreau-dobszóló: 

és végül egy ihletett Bartók-improvizáció Szandai Mátyás, Lukács Miklós és Mathias Lévy előadásában egy friss francia felvételen:

https://recorder.blog.hu/2019/03/22/budapestrol_budapestre_parizson_at_szandai_matyas_quartet_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
Budapestről Budapestre, Párizson át – Szandai Mátyás Quartet a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása