Mitski táskájába beférkőzött egy kósza Bartók

2019.03.20. 11:57, Gaines

mitskilemeztaska.png

Hogy miért? Mert Bartók zenéje is popzene!

Nem titok, hogy szeretünk turkálni zenészek és zenével foglalkozó emberek lemeztáskájában, persze csakis az illető engedélyével, hiszen külön rovatunk is van, amelyben a fiktív táskából előkerülnek a kedvenc zenék. A kaliforniai Amoeba Music lemezbolthálózatnak még könnyebb a dolga, hiszen elég beszabadítani az egyik boltjukba az előadókat, és What's In My Bag? című, népszerű videósorozatukban aztán megbeszélik, milyen lemezeket – és egyéb vásárfiákat – vettek.

MILYEN LEMEZEK LAPULNAK DAVE GROHL, NOEL GALLAGHER, JAMES BLAKE ÉS A DURAN DURAN TÁSKÁJÁBAN? ELÁRULJUK!

Többször előfordult már, hogy a meginterjúvolt zenészek magyar vonatkozású albumokat húztak elő a vászontáskájukból, és a Fiery Furnaces után újabb előadó választott Bartókot. Ugyebár a japán-amerikai, beilleszkedési nehézségeit és magánéleti sóvárgásait őszinte, személyes indierock-artpop dalokba csomagoló Mitskiről van szó, akinek tavalyi lemezét, a Be The Cowboyt annyira szerettük, hogy a második helyig jutott az éves összegző listánkon. Bartóktól a Román táncok miatt esett a választása a genfi Suisse Romande Zenekar korongjára, igaz, apró szépséghiba, hogy eredetileg nem erre pályázott, Schönberg Verklärte Nacht című vonósszextettjét kereste, mert az az egyik kedvenc zeneműve, de nem tartottak belőle bakelitpéldányt az Amoebában. „Bartók szerintem nagyszerű dallamokat szerzett, amelyekből ma is rengeteget tanulhatunk” – meséli Mitski. – „Bartók tisztára popzene.” Majd még hozzáteszi, hogy azért szeret klasszikus zenét hallgatni bakeliten, mert nincsenek benne súlyos mélyek, amik saját tapasztalata szerint tönkre tudják vágni a vinylhangzást.

2018 ÖTVEN LEGJOBB ALBUMA A RECORDER SZERINT

A lemeztáskájában persze nemcsak Bartók lapul, a műfaji sokszínűség jegyében a kaliforniai Ceremony hardcore punk debütlemezét, a Violence Violence-t ajánlja, illetve a Hypnic Jerks című albumot a philadelphiai The Spirit Of The Beehive-tól, akiket a kedvenc együttesének nevez. Néznivalók terén pedig Mijazaki Hajao munkásságából emel ki két animációs filmet.

Bónusz, ha már animációról beszéltünk, egy elegáns Mitski-klip év elejéről: 

https://recorder.blog.hu/2019/03/20/mitski_taskajaba_beferkozott_egy_kosza_bartok
Mitski táskájába beférkőzött egy kósza Bartók
süti beállítások módosítása