Kozmikus egység magyar-afrikai koprodukcióban – The Mabon Dawud Republic és Àbáse a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019.03.15. 17:30, Gaines

atambire.png

(X) Afrobeat poliritmusok, afrikai vendégzenészek, jazz-neosoul-hiphop-elektronikus dallamok állnak össze április hatodikán az A38 színpadán a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Hogy ez mit jelent? Hamisítatlan örömzenét a The Mabon Dawud Republic és az Àbáse tolmácsolásában a United in Sound: Cosmic Forces of Oneness elnevezésű esten.

A Mabon Dawud Republic eredetileg alkalmi formációként született, 2017-ben ugyanis egy csapat hazai afrobeat-rajongó zenész meg szerette volna ünnepelni a műfaj atyja, Fela Kuti születésnapját a nemzetközi Felabration-fesztivál keretén belül rendezett emlékesttel. Amit annyira élveztek, hogy inkább együtt maradtak, azóta is koncerteznek, sőt, már kislemezt is kiadtak. A változó létszámú, 8-16 fős csapatot olyan zenekarokból átruccanó tagok erősítik, mint a , a Qualitons, a Zuboly, az Irie Maffia, a SoulClap Budapest, az Amoeba, a Sena Live Band, Szabó Balázs Bandája vagy a Makrohang.

A MABON DAWUD REPUBLIC ELMESÉLI, NEHÉZ-E MAGYARKÉNT AFROBEATET JÁTSZANI

A Tavaszi Fesztiválos koncertjükre vendéget is hívtak. Stevo Atambire Ghánából érkezik, speciális hangszere a kologo nevű kéthúros lant, amit egyesek a gitár vagy a bendzsó ősének is tartanak. Az énekes-kologós Atambire 2017-ben adta ki Teach Me című nagylemezét, ami egy afrikai zenéknek és filmeknek szentelt oldalon megjelent kritika szerint nagyszerűen ötvözi a tradicionális és kortárs megközelítést, „rabul ejtő, szerethető dallamokkal, elektropop akkordokkal, autotune-vokállal, rapverzékkel, száhil hangzással, és highlife fúvósszekciókkal érve el, hogy a ghánai kortárs zene almanachja legyen.” A kritika külön kiemeli, milyen nehéz a kéthúros kologo és az ének együttesének dinamikáját, és ezt tartja Atambire erősségének.

A Mabon Dawud Republic előtt lép színpadra a formáció egyik tagja, a SoulClapből is ismerős Bognár Szabolcs billentyűs saját zenekara, az Àbáse, mely jazzes alapú, tört ritmusokkal és neo-soulos dallamokkal kalandozó zenét játszik. A csapathoz két vendég is csatlakozik. A nigériai származású, Berlinben élő Wayne Snow a tavaly év végén megjelent Align című, fúziós-crossover dalban működött együtt az Àbásével, a 27 éves Etuk Ubong nigériai jazztrombitás játékát pedig Miles Davis 50-es évekbeli, kvartettes produkcióihoz is hasonlították, hozzátéve, hogy futamai jellegzetesen nigériai jegyekkel rendelkeznek. Izgalmas és sokszínű a felhozatal.

BOGNÁR SZABOLCS AFROBEAT-PLAYLISTTEL KEDVESKEDETT NEKÜNK


A koncert április 6-án, este 20 órakor, az A38-on lesz, mutatjuk az eseményoldalt

Az április 5-től 22-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

A 2019-ES BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA EGY HELYEN

A Mabon Dawud Republic legutóbbi száma a Budabeats válogatáslemezéről:


Egy Stevo Atambire-szerzemény:


Az Àbáse és Wayne Snow közös produkciója:


Etuk Ubong afrobeat-highlife-funk dala, a Black Debtors:

https://recorder.blog.hu/2019/03/15/kozmikus_egyseg_magyar-afrikai_koprodukcioban_the_mabon_dawud_republic_es_base_a_budapesti_tavaszi_f
Kozmikus egység magyar-afrikai koprodukcióban – The Mabon Dawud Republic és Àbáse a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása