Nemzetközi zenei mentortábor a nyitott perspektíváért - péntekig lehet jelentkezni az Outbreakers' Lab 2019-re!

2019.03.13. 09:58, Recorder.hu

outbreakers_lab_sinco_02.jpg

Az Outbreakers' Lab a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes saját nemzetközi mentortábora, tehetséggondozó programja. Az OBL2019 keretein belül nemzetközi mentorok választanak ki szerzőket közös gondolkodásra, karriertervezésre. Az idei táborra a jelentkezési határidő 2019. március 15.

Az OBL alapötletét az az érezhető információhiány és igény adta, amit sok esetben megtapasztalnak a hazai szerzők is. Egy olyan tudástípus meghonosítása ihlette a tábort, ami versenyképesebbé, határozottabbá és tudatosabbá teheti azokat a magyar szerzőket, akik szeretnének nemzetközi értelemben is sikereket elérni, megtalálni a célközönségüket, és ami még fontosabb, saját karakterüket. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő táborról bővebb információ olvasható a Hangfoglaló Program honlapján – vagy a regisztráció alapjául is szolgáló Gigmit felületen.

A Hangfoglaló Program olyan hazai előadókat kérdezett eddigi tapasztalataikról, akik az elmúlt években részt vehettek már az OBL-en. Ian O’Sullivan (Mongooz & The Magnet), Szabó Levi (Passed), Kelemen Laci (Dope Calypso ) és Deli Soma (Middlemist Red) mesél arról, hogy miért egyedülálló lehetőség ebben nemzetközi közegben eltölteni pár napot.

Miért jelentkeztél az Outbreakers' Labre?

Ian O’Sullivan: Igazaból nem tudtunk sokat róla jelentkezés előtt, csak hogy volt olyan zenész barátunk, aki részt vett már az első Outbreakers’ Laben és nagyon ajánlotta nekünk is. Abban biztos voltam előzetesen is, hogy lehetőséget ad beszélgetésre és ismerkedésre nemzetközileg elismert szakemberekkel és zenészekkel. 

Kelemen Laci: A zenekar megalakulásakor nem volt kérdés számunkra, hogy szeretnénk minél szélesebb közönségnek megmutatni, hogy milyenek vagyunk színpadon, színpad mellett, színpadon kívül, szóval egyértelmű volt, hogy ha adódik rá lehetőség, akkor elmegyünk külföldre is játszani. Ehhez természetesen kellenek olyan szakmai kapcsolatok, amelyeken keresztül ilyen sikereket el lehet érni. Az Outbrakers' Lab ebben nyújt támogatást. Olyan szakmai kapcsolatokat lehet kialakítani a táborban, amelyek ügyes ápolásával a későbbiekben apró, de számunkra annál fontosabb sikereket érhet el egy zenekar, arról nem is beszélve, hogy nagyon jó hangulatú pár napnak és élménynek ígérkezett, ahol hazai ismerős zenekarokkal és külföldi nem ismerős zenekarokkal lehet bandázni. 

Szabó Levi: Zenekaron belül éreztük, hogy bizonyos lépések hiányoznak a terveink megvalósításához, de elképzelni sem tudtuk, hogy pontosan milyen lépések lehetnek azok, amik majd előre segítenek minket. Szerettünk volna baráti kapcsolatokat építeni a zeneiparban, akár más zenekarokkal, vagy éppen külföldi szakemberekkel. 

Deli Soma: Számomra kiemelten fontos, hogy tisztában legyek a hangszeres tudás mellett minden olyan információval is, aminek birtokában nyugodt szívvel állíthatom, hogy mindent megteszünk a karrierünk érdekeben. Azt gondolom, az Outbreakers’ Lab egy szuper izolált közeget teremt ezen információk szabad áramlásához. 

Mi volt a legfontosabb szakmai élmény vagy tapasztalat, ami a mentortábor alatt ért?

Kelemen Laci: Számomra az volt a legpozitívabb, hogy visszajelzést kaptunk külföldi szakemberektől, hogy amit csinálunk, az jó, ahogy gondolkozunk az iparról és a szakmáról, az rendben van, és nem csak rajtunk múlik, hogy milyen és mekkora sikereket érünk el. Nagyon jó visszajelzés volt arról, hogy miben lehet még fejlődni, hová tudjuk eljuttatni a zenekart és ehhez milyen lépésekre van szükség. Ezt az élményt ezúton is nagyon köszönjük a szervezőknek, akik minden bizonnyal iszonyú energiát raknak egy ilyen tábor megszervezésébe! 

Deli Soma: A legmeghatározóbb élmény számomra Magdával (Magda Cholyst – art coach, a program vezető mentora) és az Andries-szal (Andries van Wieren – a 3S Music managere és ügynöke) folytatott közös beszélgetések voltak. Ezeknek hatására végre örökre el tudta felejteni azt a gondolatot, hogy egy zenekar dolga csak és kizárólag a zenélés maga. Mindkét session egy teljesen más gondolkodásmódot és tervezési folyamatot nyitott meg a fejemben, és ezeket a pillanatokat, azt hiszem, hogy sosem fogom elfelejteni. 

Ian O’Sullivan: Szerintem mindenki, aki ott volt, érzett a tábor végére egy mentalitásbeli változást. Amikor csak egy ország egy adott zenekarában játszol évekig, akkor egy idő után a munka hatékonysága stagnálni fog. Nagyon motiváló a Lab, és biztos vagyok benne, hogy miatta máshogy kezdtünk el tekinteni az alkotói folyamatainkra. Direkt kérdéseket tudtunk feltenni, és a mentorok is kérdeztek tőlünk: Kik vagytok? Tényleg, mit akartok csinálni? Egyszerű, de néha nehezen megválaszolható kérdések, amiket mindenkinek idővel meg kell tudni válaszolni. Hatalmas élmény. 

Szabó Levi: Elsősorban az fogott meg, hogy megtudtuk, a terveink megvalósításának első lépését már meg is tettük azzal, hogy egyáltalán elkezdtük megtervezni a jövőnket. Máig a fejünkben visszhangzó tanácsokat kaptunk a terveink részletesebb kibontására, ráadásul biztosak vagyunk benne, hogy hozzánk hasonló mindenki végtelen motivációval tért haza a táborból. 

A 2019-es Outbreakers' Lab főbb témakörei a következők lesznek:

- artisztikus karriertervezés rövid- és hosszútávú célokkal
- pénzügyi karriertervezés rövid- és hosszútávú célokkal
- a kompromisszum és a siker definíciói
- mental health kurzusok, prevenció helyett tipizált megoldási javaslatokkal
- stream, playlist pitch & algoritmusok
- A&R Európában, kiadói modellek és tehetséggondozás

A programban korábban olyan hazai előadók vettek részt, mint az Ivan & The Parazol, a Middlemist Red, a Belau, Jónás Vera, a Papaver Cousins, Antonia Vai, a Mongooz & The Magnet, a Passed, a Dope Calypso vagy a Mörk tagjai.

A cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/03/13/nemzetkozi_zenei_mentortabor_a_nyitott_perspektivaert_pentekig_lehet_jelentkezni_az_outbreakers_lab_
Nemzetközi zenei mentortábor a nyitott perspektíváért - péntekig lehet jelentkezni az Outbreakers' Lab 2019-re!
süti beállítások módosítása