A torz mutánsbébitől Laura Palmerig. David Lynch filmjei a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019.03.13. 15:00, Gaines

lynch_3.jpg

(X) A 73 éves David Lynch az amerikai film egyedi hangú, utánozhatatlan mestere, aki immár évtizedek óta hozza ránk a frászt szürreális, egzisztenciális horrorfilmjeivel, zsánermixeivel, paradigmaváltó sorozatával, avantgárd lemezeivel, vagy éppen – mint a Műcsarnokban látható fotókiállításán – képzőművészeti alkotásaival. A Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Uránia Nemzeti Filmszínház által szervezett retrospektív vetítéssorozaton április 5. és 14. között négy Lynch-filmet nézhetünk moziban, ezeket ajánljuk kalandvágyó kezdőknek és megveszekedett rajongóknak.

Aki a legelején szeretné kezdeni az ismerkedést David Lynch életművével, keresve sem találhat jobb lehetőséget a rendező első nagyjátékfilmjénél. Bár hozzá kell tenni, egyből mélyvízbe csobban. A Radírfej az Inland Empire-t és a Twin Peaks új évadának egyes részeit leszámítva Lynch legabsztraktabb műve expresszionista fantáziavilággal, vérfagyasztóan sivalkodó torz mutánsbébivel és éteri radiátorhölggyel. A (rém)álmok dramaturgiája mentén kanyargó történetmesélés, a nyomasztó fekete-fehér geometria és a vészjósló, indusztriálisan morajló, radikális hangkép mind visszatérő Lynch-stílusjegyek, ám egyben ez az egyik legszemélyesebb filmje, amibe belesűrítette valamennyi akut apai és családfői szorongását.

A Twin Peaks első része 1990 áprilisában került adásba Amerikában. Egy hónappal később David Lynch új filmje Arany Pálma-díjas lett a cannes-i filmfesztiválon. A Veszett a világ nem aratott óriási sikert a mozikban, és az utókor kritikai megítélésében is feledésbe merült kissé, pedig ez a zaklatottan romantikus Óz, a csodák csodája-átirat nagyon is szórakoztató darab. Nicolas Cage és Laura Dern lázadó-útonálló Bonnie és Clyde-ja imádnivalóan fura szerelmespár, és ugyan Lynch szokása szerint nem riad vissza a traumatikus jelenetektől, olyan abszurd pillanatokkal is gazdagabbak leszünk, mint amikor Cage Elvis-imitátorként búg, míg a thrash metal Powermad zenekar kíséri, vagy hátraszaltózva száll ki a kocsijából.

A Tűz, jöjj velem! annak idején rengeteg rajongót kiakasztott, akik a befejezetlen sorozat után valamiféle lezárást reméltek tőle, és hoppon maradtak. A Twin Peaks 2017-es visszatérő évada fényében ez a film is átértékelődött – több adalék kulcsmotívumnak bizonyult, és tovább is lett fejtve –, de e nélkül is méltatlanul elmeszelt mestermű. Lynch gyönyörű gesztussal holtában híressé tett karakterét, Laura Palmert tette meg főszereplőnek, utolsó napjai pusztító erővel, mélyen felkavaróan mutatják be a családon belüli bántalmazás személyiség- és lélekromboló hatását. De önmagában kihagyhatatlan, hogy nagyvásznon láthatjuk viszont a Black Lodge-ot, és mozis hangrendszerből ivódhat a bőrünk alá Angelo Badalamenti felejthetetlen zenéje.

A Lost Highway – Útvesztőben tetszeni fog azoknak, akik szeretnek elmerülni egy jó noiros atmoszférában. Azoknak, akik a rejtvényfejtős filmek rajongói, és élvezettel feledkeznek bele egy-egy puzzle összerakásába, meg azoknak is, akik inkább elengedik a dolgot, és sodródnak az áramlattal. A gyilkossággal, szerelmi háromszöggel, mániákus szaxofonszólókkal, súlyos paraarcokkal átszőtt filmben a lakásbelsőben összecsomósodó sötétség és a végtelen országút ugyanolyan nyugtalanító, a hasonmásokkal és a téridő megbontásával játszó, önmagába csavarodó cselekménybe élvezet beleszédülni, és végig szólnak a szürreálisan eklektikus betétdalok David Bowie-tól, a Nine Inch Nailstől, Marilyn Mansontól és a Rammsteintől.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, jegyár az előadásokra egységesen 1800 forint; a Small Stories / Kis történetek című Lynch-fotókiállításra váltott belépővel egy alkalommal kedvezményesen, csak 1500 forintért ülhetünk be a négy film valamelyikére. Eseményoldal.

További információ és jegyvásárlás a négy vetítésre:

Radírfej – április 5., 20:30

Veszett a világ – április 8., 20:00

Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! – április 11,, 20:00

Lost Highway – Útvesztőben – április 14., 20:30

Az április 5-től 22-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

KIVÁLOGATTUK A 2019-ES BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJÁT!

A radiátorhölgy dala a Radírfejből:

Nicolas Cage, mint kígyóbőrdzsekis Elvis:

Tűz, jöjj velem! előzetese:

Lost Highway előzetese:

https://recorder.blog.hu/2019/03/13/a_torz_mutansbebitol_laura_palmerig_david_lynch_filmjei_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
A torz mutánsbébitől Laura Palmerig. David Lynch filmjei a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása