Ötven év után került elő David Bowie legendás számának legelső felvétele

2019.03.11. 11:53, Gaines

bowierehearsal.png

Nem is olyan régen árverezték el David Bowie pályafutásának első demófelvételét, ami sok-sok évig pihent egy kenyérkosárban, most pedig, ha minden igaz, az ikonikus Starman legkorábbi demója kelhet el.

Úgy tűnik, visszatérő motívum Bowie korai felvételeinél, hogy évtizedekig porosodnak egy másik zenész padlásán, az 1971-es magnószalag is csaknem 50 évig rejlett egy dobozban. A felvétel rövid vándorútja a következőképp zajlott: Bowie háttérzenekara, a Spiders From Mars gitárosával, Mick Ronsonnal rögzítette a demót – utóbbi vélhetőleg ekkor hallotta először a szerzeményt, mert már leállítaná a felvételt, amikor Bowie jelzi, hogy még nincs vége a dalnak. Ronson odaadta a szalagot egy 16 éves, zenésznek készülő barátjának, Kevin Hutchinsonnak, hogy meg tudja tanulni a dalt; Hutchinson azonban nem volt elalélva a daltól, ezért nemes egyszerűséggel felcímkézte – „David Bowie próbafelvétel” –, és elsüllyesztette valahol a lakásában. „Emlékszem, meghallgattam, és úgy voltam vele, semmi extra. Nem tartottam fantasztikusnak. 16 évesen az embert nehéz teljesen lenyűgözni. Abban a korban semmitől nem dobunk hátast” – mentegetőzött Hutchinson, aki most már persze fenomenálisnak nevezi a több költözést átvészelő felvételt.

A RECORDER SZERZŐINEK KEDVENC BOWIE-DALAI ÖSSZEGYŰJTVE

A demón rajta van még a Moonage Daydream és a Hang Onto Yourself – ezek később mind szerepeltekaz 1972-es The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders of Marson. Az Omega aukciós ház kedden árverezteti el a relikviát, előzetes becslések szerint akár tízezer fontért is elkelhet. „Számtalan Bowie-mítosz körbelengi ennek az örökérvényű klasszikusnak a születését” – nyilatkozta Dan Hampson, az Omega Auctions igazgatóhelyettese. – „A szalagon lévő, nyers, egészen gyönyörű verzió segít bepillantást nyújtani egy valód zseni alkotófolyamatába.” A ritka felvételből sajnos csak 30 másodpercet hallgathatunk meg, utána az albumverzió.

Címkék: david bowie
https://recorder.blog.hu/2019/03/11/otven_ev_utan_kerult_elo_david_bowie_legendas_szamanak_legelso_felvetele
Ötven év után került elő David Bowie legendás számának legelső felvétele
süti beállítások módosítása