„Színházat akartam csinálni az égben és ennyi” – Atmodance a Trafóban (L. Laki László-interjú)

2019.03.08. 09:10, Gaines

color-fix_mad_prores_4k_20180906_00_01_56_05_still039_output.jpg

(X) Repülés, súlytalanság, légi akrobatika, mapping és szférikus filmzenék. A világ első szélszínházának megálmodói március 11-én exkluzív filmvetítéssel és alkotói beszélgetéssel mutatkoznak be a Trafóklubban a smART! XTRA sorozatban. A Modern Aerial Dance Company olyan felnőttek és gyerekek kreatív szövetsége, akiket a gravitáció leküzdése inspirál, és akik olyan otthonosan mozognak a szélcsatornákban, mintha színpadon táncolnának. A hungarikumesélyes széltáncetűdök producere L. Laki László szerint sosem szabad feladni a víziónkat. Főleg, ha már a retinánkba is beleégett egy látomáskép. Addig kell hajtani, amíg valósággá nem válik.

laszlo-l_-laki-portrait.pngA te neved számos ikonikus műfajhoz fűződik a hazai partikultúrában – CineTrip, Sparty Budapest, Tilos, Earthdance, Solipse Festival (aka Ozora), VJ Torna International. Na de honnan jött az Atmodance ötlete?

LLL: Közel négy éve, a Space Devils Bodyflying & Skydiving SC megalapítása óta fejlesztem ezt a projektet – magam is szoktam skydivingolni, a gyerekeim pedig már komoly versenyeken vesznek részt. Az audiovizuális elemekkel kiegészített légkoreográfiák látványvilágának konkrét képei körülbelül 85 százalékos pontossággal pörögtek a fejemben és a szemem előtt már jó ideje. Éreztem, hogy semmiképpen nem hessegethetem el őket, bármennyire is megvalósíthatatlannak tűnhet a realizálásuk. Színházat akartam csinálni az égben és ennyi. Vizionárius embernek születtem.

Végül hányan csatlakoztak a kivitelezéséhez?

LLL: 2018 nyarán Madridban készítettük el a 8 felvonásos első előadásunkat dokumentáló INFINYTIZM című filmet, amin közel 60 ember - táncosok, széltáncosok, koreográfusok, vizuális művészek - dolgoztak együtt 10 forgatási napon keresztül. Ha nyáron beindul a nemzetközi turnénk, akkor 40-45 fős stáb utazik majd 5 kamionnal a világ különböző tájairól.

És honnan szereztek majd szélcsatornát?

LLL: Építünk egy mobilizálható verziót, amit magunk tudunk majd felállítani. Így nem vagyunk helyszínhez kötve. Tudunk nappali és éjjeli műsorverziókat is bemutatni.

color-fix_mad_prores_4k_20180906_00_07_16_15_still130_output_1.jpg

Milyen hosszúra terveztek egy légbalett előadást? Olyasminek képzeled, mint egy Cirque du Soleil showt?

LLL: Az egyes etűdök 5, 10 vagy 20 percesek. Tematikus előadásvázakban, hívószavakban gondolkodunk, amik mentén 4-5 sztorit mesélünk el. Narratívákat adunk egy-egy érzésnek. Az első ilyen blokkunk a végtelenség témája köré épül.

A trailereket nézve olyan, mintha sok önálló rövidfilmet forgattatok volna.

LLL: Igen, mindegyik műsorelem egy-egy külön kompozíció mind látványvilágában, mind zeneileg. Az atmoszférikus trackekre Kai Engel orosz filmzeneszerzőt kértem fel, akinek voltak már meglévő zenei témái, de komponált teljesen újakat is az INFINYTIZM koreográfiáihoz. Az egyes számok sorrendjét és dramaturgiai ívét én szerkesztettem össze, hogy meglegyen az egységes zenei hangulat közöttük. Nagyon fontos volt számomra, hogy elmesélő jellegű, filmszerű sztorik szülessenek az egész anyagból és különálló történetekként is értelmezhetőek lehessenek.

interjú: Kovács Andrea


Atmodance március 11-én, hétfő este, 19 órakor a Trafóban. Facebook-esemény ITT. Jegyvásárlás ITT

A MAD Company honlapja

 

https://recorder.blog.hu/2019/03/08/_szinhazat_akartam_csinalni_az_egben_es_ennyi_atmodance_a_trafoban_l_laki_laszlo-interju
„Színházat akartam csinálni az égben és ennyi” – Atmodance a Trafóban (L. Laki László-interjú)
süti beállítások módosítása