Elhunyt Koós János

2019.03.03. 10:07, Gaines

koos.jpg

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes, parodista-színész – tudatta a család vasárnap az MTI-vel.

Koós János 1937. november 21-én Kupsa János néven; a család a romániai Gyergyószárhegyen élt, de Bukarestben született meg, amikor a várandós édesanya meglátogatta ott dolgozó szobafestő férjét. Koós a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje. Első felkérését 1960-ban kapta, a szervezők ekkor keresztelték át, mondván, Kupsa vezetéknévvel nem lehet táncdalénekes.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – több fesztivált megnyert –, első nagy slágere, a Micsoda nagyszerű dolog 1961-ben jelent meg, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Híres számai még: Annyi ember él a földön, Én, aki nála jártam, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon. Énekesi karrierjével párhuzamosan színészként is dolgozott, szerepelt például Az oroszlán ugrani készül című 1969-es James Bond-paródiában, a Bűbájosakban és A gyilkos a házban van című filmben.

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett (Koóstoló, Koós Klub). 2005-ben megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.

Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes-színésznő, Gergő fia is zenével foglalkozik. A család a temetés részleteiről később ad tájékoztatást.

Címkék: gyász koós jános
https://recorder.blog.hu/2019/03/03/elhunyt_koos_janos
Elhunyt Koós János
süti beállítások módosítása