Elhunyt Peter Tork, a Monkees alapító tagja

2019.02.22. 13:00, Gaines

peter-tork-1967-b-billboard-1548.jpg

A tévére gyártott, majd a hatvanas években óriási népszerűségnek örvendő amerikai Monkees basszusgitáros-billentyűse csütörtökön, 77 éves korában hunyt el.

Peter Tork – az anyakönyvi kivonatban még Peter Thorkelson – Washingtonban született, Connecticutban nőtt fel, a főiskola után New Yorkba költözött, és a Greenwich Village-i nyüzsgő folkszíntérből vált sztárrá, amikor jelentkezett a Beatles sikerét meglovagolni szándékozó The Monkees című szitkom egyik főszerepére. Tork a csetlő-botló, szerethető bumburnyák komikus szerepét játszotta. A négyfős, feltörekvő zenekarról szóló sorozat 1966-tól 1968-ig 58 epizódot ért meg, és akkora bombasiker lett, hogy a fiktív együttes is felkerült a slágerlistákra, holott az első három lemezen session zenészek játszották fel a hivatalos tagok szólamait. Tork kivételt képezett: nemcsak a csapat legidősebb tagja volt, hanem előbb volt zenész, aztán színész; hangszeres játékát lehet hallani a Daydream Believer zongorás intrójában. Összesen hat albumot adtak ki, az első négy az amerikai eladási listák élére röpült.

A Monkees ugyan a sorozat elkaszálását követően is folytatta pályáját, és – szintén a Beatles receptkönyvéből merítve – hatalmasat bukó zenés-pszichedelikus kalandfilm is készült velük/róluk 1968-ban Head címmel, melynek érdekessége, hogy Jack Nicholson az egyik társforgatókönyvíró. Még ugyanabban az évben Tork volt az első tag, aki kiszállt a zenekarból, kimerültségre hivatkozva, ezt követően szólókarrierrel próbálkozott, de se egymaga, se saját zenekarral nem sikerült löketet adni önálló pályafutásának, lemezkiadó-alapítási próbálkozása is befuccsolt, ezért hosszú időre otthagyta a zeneipart. 1986-ban aztán újra összeállt a Monkees többi tagjával, és utána időről időre, különböző felállásokban a halála napjáig turnéztak és stúdióztak. 1994-ben megjelentette végül első és egyben utolsó szólólemezét Stranger Things Have Happened címmel. Tork időnként színészkedett is, pár évig középiskolai zenetanár volt, és 1972-ben hasisbirtoklásért a börtönt is megjárta. Még 2009-ben diagnosztizáltak nála nyelvrákot, de a halál okát egyelőre nem közölték a hozzátartozók.

A négy Monkees-alaptagból Tork halálával már csak ketten maradtak: az énekes Davy Jones 2012-ben, 66 éves korában hunyt el.


Pete Tork egyik saját Monkees-szerzeménye:


a Daydream Believer és az I’m A Believer: 


és a címadó dal a szólólemezről: 

https://recorder.blog.hu/2019/02/22/elhunyt_peter_tork_a_monkees_alapito_tagja
Elhunyt Peter Tork, a Monkees alapító tagja
süti beállítások módosítása