Az évismétlő, a rébusz és a punk – Így örülnek a díjnyertes magyarok

2019.02.21. 16:00, Gaines

artisjus_1.jpg

Még hétfőn adták át nyolc kategóriában az Artisjus-díjakat, többek között életműdíjat vehetett át Dés László, az év zeneszerzője lett Szabó Tibor (Magna Cum Laude), az év szövegírója Bérczesi Róbert (Hiperkarma), és Junior Artisjus-díjjal ismerték el a Mörk és a Blahalouisiana szerzői közösségét, valamint Apey-t. A puszta névsor leközlésén túl megnéztük azt is, hogy a díjazottak azóta hányféleképpen reagáltak a különböző közösségi médiás felületeken az elismerésre – természetesen szigorúan rangsorolás vagy bármiféle értékítélet nélkül. Bár kedvencünk azért akadt.

Az Artisjus szerzői egyesület 19. alkalommal adta át február 18-án a Dalszerző Expóhoz kapcsolódóan a zeneszerzőket, szövegírókat reflektorfénybe állító díjakat, amelyeket ezúttal is a szakma ítélt oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján az Artisjus zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő. A bevezetőben említett nevek mellett a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést a Modern Art Orchestra kapta meg Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című lemezbemutató koncertjéért, az év komolyzenei műve Kurtág György operája lett, a Junior Artisjus-díjat ebben a kategóriában a Bartók Világverseny tavalyi első helyezettje, Dobos Dániel kapta, az év nótaszerzőjének Varjasi Ildikót választották.

Sajnos a komolyzenei és a nóta kategóriák nyertesei pont nem büszkélkedtek el nyilvános Facebook-bejegyzésben a díjakkal, mint ahogy Dés László reakcióját is csak az Artisjus hivatalos videójából szűrhetjük le. A többiek - vagy a sajtósuk - viszont mind posztolt a Facebookra vagy az Instagramra, lássuk, hogyan.

Szabó Tibor (Magna Cum Laude) – A hivatalos

Profi, lényegretörő, mégsem szenvtelen, bevonja a közös örömbe a rajongókat – a „MI” Szabó Tibink többes számában nemcsak a zenekar foglaltatik bele. Megelégszik egy képpel, és a smiley-kat se viszi túlzásba, egy szív, egy gitár, egy ördögvilla, semmi fakszni. (A Modern Art Orchestra bejegyzése is ebbe a kategóriába sorolható.)


Bérczesi Róbert (Hiperkarma) – A bizonyítványosztós

A szuperaranyos anyukás kép miatt, bár amúgy is olyan az összhatás, mintha a jó néhány évismétlést követően gatyába rázott nebuló végre átvehetné a gimis oklevelet. Itt van különbség FB-s és Instagramos szöveg között: előbbi teli torokból éneklős-űrrakétás, utóbbi Lidocain-dalszöveges.


Mörk – A talányos

Elsőre csupán egy jó poénnak tűnhet a furcsa megfogalmazás: „Boldogok vagyunk elölről-hátulról!” A fotók is egy látványgeget eredményeznek. De nincs-e ennek mélyebb jelentésrétege? Az ember Janus-arcúságára utalhat? A nirvánához vezető út rejtett lépcsőfokát sejteti? Megannyi kérdés.


Blahalouisiana – A jövőbe tekintő

Büszkék, örülnek, megtiszteltetésnek veszik, de egy percig sem óhajtanak a babérjaikon ülni. Még a díj elnyerését közzétévő bejegyzésükben sem: szép a díj, jó a díj, de első a munka és a zenélés. Azért szerencsére egy pohár bor még belefért.


Apey – A „Burt Reynolds

Fogalmazhattunk volna úgy is, hogy a punk, de hát Áron András „Apey” metalos, nem pedig punk, vagyis nem úgy punk, de mostú azért igen. A pózban ott az underground, kis fityisz az egész szórakoztatóipari díjkiosztósdinak, de semmi undokság, így kell fekete szívvel örülni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

‘Az év junior dalszerzője’ Köszönöm.. �✌️#artisjus

Áron András | Apey (@apeyfoxes) által megosztott bejegyzés,

 

https://recorder.blog.hu/2019/02/21/az_evismetlo_a_rebusz_es_a_punk_igy_orulnek_a_dijnyertes_magyarok
Az évismétlő, a rébusz és a punk – Így örülnek a díjnyertes magyarok
süti beállítások módosítása