Némi zajongás után megszületett a nagy zajszimfónia

2019.02.14. 17:00, Gaines

zaj.jpg

A Magyar Zene Háza még tavaly decemberben hirdette meg kreatív és interaktív közösségi akcióját, melynek keretében Dés András jazz-zenész vezényletével, a közönség bevonásával terveztek létrehozni zajszimfóniát. És hogy milyen eredmény született? Lássuk, azaz halljuk!

A zajmű alapját a decemberben megrendezett Zajszimfonikusok nevű esemény adta, ahol a résztvevők bemutathatták kedvenc zajukat, zörejüket, sőt, a vállalkozó kedvűek a környező világból is rögzítettek és küldtek zajszerzeményeket. Válogatott zajok kerültek be a közösbe fedőcsörömpöléstől pénzcsörgésen át tépőzár és zipzár vagy gyerekjátékok hangjaiig.

A Magyar Zene Háza arra kérte a játékban résztvevőket, hogy készítsenek videót általuk izgalmasnak, érdekesnek vélt hangokról. Az akció részeként szervezett nagy, közös zajongáson a Budapest Music Centerben mindenki kipróbálhatta zajtehetségét, a helyszínen rögzített különböző hangok pedig a zajszimfóniába, Dés András ritmikus szerzeményébe is bekerültek.

ZAJZENETÖRTÉNETI KISOKOSUNKAT ITT OLVASHATJÁTOK


„A körülöttünk lévő zajokra, zörejekre és hangokra tekinthetünk zeneként, a legáltalánosabb használati tárgyakra pedig akár hangszerként is. A zenetörténetben számos zeneszerző kísérletezett a gondolattal, ez adta a zajszimfónia kampány ötletét is” – mesélte az akció kezdetekor Batta András, a Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője. A zajszimfónia a Magyar Zene Háza élményalapú tartalmi koncepciójához hasonlóan a sajátélményeken keresztül szeretné ösztönözni a zene szeretetére és művelésére a közönséget.

 A kész zenemű végre felkerült a Magyar Zene Háza közösségimédia-felületeire, meg is mutatjuk nyomban a nagy adag gyermeki kreativitással létrehozott kétperces kompozíciót.

INTERJÚ A MAGYAR ZENE HÁZA VEZETŐIVEL

(A cikk a Magyar Zene Háza támogatásával készült.)

https://recorder.blog.hu/2019/02/14/nemi_zajongas_utan_megszuletett_a_nagy_zajszimfonia
Némi zajongás után megszületett a nagy zajszimfónia
süti beállítások módosítása