Elektronikus tánczene – megvan a karácsonyi bevásárlólista

2018.12.15. 12:45, drecorder0

atyhv3c9qnk11212212121.jpg

Az év utolsó hónapjai idén is a legsűrűbbek. Nem volt könnyű dolgunk eldönteni, hogy mit hagyjunk ki, mindenesetre az alábbi megjelenésekkel tuti nem lőttök mellé. Elektronikus tánczenei lemezeket bemutató rovatunk jelentkezik.

kode9_burial_fabriclive100_lp.jpgMuszáj ezzel kezdenünk: Kode9 és Burial zárta minden idők egyik legfontosabb mixlemez-sorozatát, a Fabriclive-ot. A 100. kiadást méltó módon ünneplik, ugyanis emléket állítanak benne szinte minden földalatti irányzatnak, ami meghatározta kettejük – és London – hangzását, így a harminchétszámos összeállításban jungle, drum & bass, techno, trance, juke, footwork és gqom is hallható. Talán nem ez a legkoherensebb összeállítás, amit valaha hallottunk a Fabriclive-ban, de a felhozatal annyira erős, hogy mindent elvisz a hátán. Olyan, mint amikor egy buli után a csapat kiköt valakinek a lakásán, és elindul egy fantasztikus YouTube-lista.

 

Ez tehát a FABRICLIVE 100: Kode9 & Burial (Fabric Records, 2018)

A BRIT PARTIKULTÚRÁRÓL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN!

shxcxchcxsh_oufoufof_lp.jpgA kimondhatatlan nevű SHXCXCHCXSH svéd duó az utolsó két albumával az absztrakt techno egyik igazi húzóformációjává vált, így nem csoda, hogy az új,

OUFOUFOF (Rösten, 2018)

című lemezük az év egyik legfontosabb megjelenésének számít. Ráadásul az alkotók megint értik a dolgukat: különböző tört és szaggatott technoid ritmusok váltják egymást, és a korábbiakkal ellentétben a gyűjtemény nem távolodik el a kísérleti hangzások nehezen értelmezhető dimenziói felé, hanem végig marad benne valami közönségbarát, olykor egyenesen főidős vibe.

vril_anima_mundi_lp.jpgVisszatért a Delsinhez egy 3LP-s megapakk keretében Vril, aki ugyan nem árasztja el friss megjelenésekkel a rajongóit, de ha csinál valamit, arra mindig érdemes odafigyelni. Az

Anima Mundi (Delsin Records, 2018)

kétségkívül az eddigi legnagyobb vállalása, nyolcvan percnyi dubtechnós lebegés és ambientes sodrás, helyenként meglepő művészi húzásokkal száműzve a tánczenei jelleget. Persze a nyarat letaroló Haus így is az album egyik tetőpontja, de ezen kívül is elég sok zenében lehet elveszni, majd kilyukadni a tudatalattink rejtett zugaiban.

robert_hood_dj_kicks_lp.jpgA szezon másik kiemelt techno megjelenése egyértelműen Robert Hood

DJ-Kicks (!K7 Records, 2018)

mixe, ami a detroiti legenda első hivatalos szettje az évtizedben, tíz évvel a mostanra már kultikusnak számító Fabric 39 után érkezik. Jól le is követhető a változás a hangzásában, mert nincsenek már olyan gyors váltások és talán a szelekció is eggyel kiszámíthatóbb, mindenesetre bárhol hallgatunk bele a mixbe, egyből sejthetjük, hogy ki pakolja a számokat, és a hangulat most is remek. Remélhetőleg a következőre azért nem kell újabb tíz évet várnunk.

Velkei Zoltán

tictac650_2.png

https://recorder.blog.hu/2018/12/15/elektronikus_tanczene_megvan_a_karacsonyi_bevasarlolista
Elektronikus tánczene – megvan a karácsonyi bevásárlólista
süti beállítások módosítása