Top 10: a legjobban használt zenék sorozatokban Horváth Renátó szerint

2018.11.15. 11:38, RRRecorder

flightoftheconchords-suits-dancing.jpg

Horváth Renátó (BuSH, Eastaste) itt mesélte el részletesen, hogyan kerülnek a zenék a sorozatokba, mennyi pénz van erre, kik döntenek milyen szempontok alapján stb. Most pedig a tíz kedvenc jelenetét osztja meg, amelyekben különösen jól működik a felhasznált popsláger. Spirituális ébredés, szex és apokalipszis!

A toplista és az interjú apropója a november 15-től 17-ig tartó Budapest Showcase Hub, ahol a szakmai program egyik kiemelt témája pont a sorozat- és filmzene; a konferencia vendége Thomas Golubić zenei rendező (Breaking Bad, Walking Dead, Better Call Saul).

 

Flight of the Conchords s01e04 - Flight of the Conchords: If You're Into It

Ez ugye gyakorlatilag egy musical, de az egyetlen, amit képes volnék bármikor újranézni. Ha úgy tetszik, ez az én Padlásom.

Mad Men s07e14 - The Hilltop song by Coca-Cola

Finálé, amiben Don Drapert spirituális ébredése elvezeti egyben a világ leghíresebb reklámjának megalkotásához.

The Handmaid's Tale s01e03 - Philip Glass & Blondie: Heart Of Glass(Crabtree Remix)

Apokaliptikus idők, rengeteg utalással és szimbolikával a zenében is. Külön érdekes, hogy gyakran ugrálunk az idősíkokban, és sokszor csak az adott időszak egy ikonikus dalából tudhatjuk, hogy éppen hol is járunk. Bőven lehetne szemezgetni, de mondjuk legyen ez, ami inkább az apokalitpikus hangulatra jellemző, nem az idősík jelölésre.

The Americans s01e01 - Phil Collins: In The Air Tonight

A legjobban itt azt szerettem, hogy a zenei betétek hosszan ki voltak tartva, akár percekig is, mintha új videoklipeket csináltak volna a daloknak. Az Americans már a pilotban letette ennek az alapkövét, például ezzel a jelenettel, amiben egy pop mega-klasszikust vett elő, ami alatt a két főhős KGB kém leönti savval a friss áldozatát, majd rögtön szeretkeznek a kocsiban.

Miami Vice s01e01 - Phil Collins: In The Air Tonight

Ha már In The Air Tonight, akkor tisztelegnünk kell a méltán klasszikus Miami Vice előtt is.

Peaky Blinders - Red Right Hand feldolgozások (Iggy Pop & Jarvis Cocker, Arctic Monkeys)

Ez egy érdekes példa arra, hogyan lehet nem korhű zenékkel mégis korhű, vagy inkább kortalan színezetet adni a karaktereknek. Brit sorozat, zseniális (főleg, de nemcsak brit) előadókkal: Nick Cave, PJ Harvey, Radiohead, Arctic Monkeys, The Kills, The White Stripes, The Black Keys stb. stb. A Red Right Hand a sorozat egyik fő, visszatérő betétdala.


Skins s01e09 - Cat Stevens: Wild World a szereplők előadásában

A finálék nyilván kiemelt helyen állnak minden sorozatban. A Skins is szépen megoldotta.

Atlanta s01e01 - Stephen Glover & Chemist: Paper Boi

Adott a kortárs hiphop fellegvára és Childish Gambino, ami elég biztos recept arra, hogy a legjobb zenék lesznek a sorozatban; de közülük is kemelkedik a Paper Boi. A történetben is egy forró új rapper slágere, aminek bele kell másznia a füledbe.

Aranyélet - Muffhunterz: Aranyélet

Hasonló fogással találkozunk az Aranyélet első évadában is. Bár az Aranyéletben nem ez, hanem a 3. évad 7. részében, Janka vajúdásakor a család által közösen énekelt Hobo: Hajtók dala a kedvencem. (Erről nem találtunk külön videót - a szerk.)

Big Little Lies s01e05 - Death In Vegas: Hands Around My Throat

Ezt a mai napig nem tudom eldönteni, hogy jó vagy rossz példának hozzam-e fel. Rengeteg zseniális szám van benne zseniálisan használva, de először éreztem sorozatnál, hogy kicsit túl van használva benne a zene. Kicsit ilyen "a gyerek beszabadult a csokiboltba" hangulat.

Bónusz:

The Leftovers - Wu-Tang Clan: Protect Ya Neck (Jump Off)

Twin Peaks - Au Revoir Simone: A Violent Yet Flammable World

Girls - Rihanna: Desperado

Big Little Lies - Michael Kiwanuka: Cold Little Heart

 

https://recorder.blog.hu/2018/11/15/top_10_a_legjobban_hasznalt_zenek_sorozatokban_horvath_renato_szerint
Top 10: a legjobban használt zenék sorozatokban Horváth Renátó szerint
süti beállítások módosítása