Az átlagember élete a dicktátorok árnyékában – Album- és klippremier! Marlboro Man: Egyre lejjebb

2018.11.12. 13:00, Gaines

marlboro1.jpg

Gerdesits Ferencet a többség alighanem a Quimby dobosaként ismeri, pedig a Marlboro Man nevű mellékprojektje még hosszabb múltra tekint vissza. Az 1991-ben alakult zenekar utoljára hat éve jött ki stúdiólemezzel, most szürreális videoklippel megtámogatva érkezik a 70-es évek hazai és külföldi progresszív-pszichedelikus rockzenei örökségét továbbgördítő, Egyre lejjebb című új album, melynek dalai fanyar iróniába csomagolva szembesítenek napjaink magyar valóságával. Premierek!

marlboro_lemezborito.jpgA Marlboro Man jelenlegi felállását az alapító tagok (Gerdesits Ferenc: ének, dobok, mandolin, mandola; Selmeci Basstard Péter: basszusgitár, gitár, billentyűsök, egyebek; Mayer Norbert: szólógitár) mellett Somos András (fuvola, billentyűsök), Vastag Gábor (szólógitár, vokál), Varga Livius (ütősök, vokál) és Kaminszki Szergej (dobok) alkotja. A frontember elmesélte, hogy mi ihlette az új lemezt: „Mindenki cukinak, kedvesnek, kiváló és jóindulatú embernek akar látszani. A világért sem mondaná el a valódi véleményét, mert még megbántódik valaki, és nem fogja szuper jófejnek tartani. Viszont minden kell, ami a másé: főleg a pénze, az ötletei, a munkája (lehetőleg ingyen), az eredményei, stb. A "civilizált" embernek minden kell és mindenből egyre több: terület. étel, ital, vagyon, hatalom, még, még sokat, gyorsan! Semmi nem számít! Csak mosolyogni kell, hazudozni mindenek felett, játszani az eszünket, minél szimpatikusabbnak mutatni magunkat, lehetőleg a mély vallásosságra és hitre hivatkozva, miközben kisemmizzük a másikat, csak kedvesen és pozitívan megnyilatkozni, nehogy kiderüljön, mennyire tuskó, önző, irigy, alantas, élvhajhász disznók vagyunk. Semmiképp nem szerettük volna megkímélni az embereket a keserű igazságtól, szembesüljenek csak a valódi arcukkal, mentesen minden cukiságtól. Mindehhez pedig vidám, slágeres zene társul, visszakanyarodtunk a régebbi, általunk csak "suttyórock"-nak nevezett világhoz, ami tulajdonképpen nem más, mint a 70-es évek southern rockos, kicsit country-s muzsikája, ennek mindannyian lelkes rajongói vagyunk. A zenékért és a szövegekért ismét a Selmeci - Gerdesits szerzőpárost terheli a felelősség, a felvétek pedig a Nikotin Stúdióban készültek, szintén Selmeci Basstard Péter keze által. Olyan hatást szerettünk volna elérni, mintha ez a lemez 1974-ben készült volna, ezt tükrözi a borító hangulata is, amely Antal Tamás munkája.”


A dalok (lent meghallgathatók) külön-külön is kaptak kommentárt Gerdesitstől:

Bunkó

Mindannyian ismerünk olyan embereket, aki a saját érdekei miatt kihasznál, eltapos, lehúz másokat, hazudik, mivel igen népszerű megoldás ez manapság is. Nyilván mindenki ráismer valaki(k)re a szűkebb vagy tágabb környezetéből, és nyilván senki nem ismer rá saját magára, hiszen mi nem ilyenek vagyunk. De.

Gyönyörű ország

Eljátszottunk a gondolattal, milyen lenne az, ha egy (természetesen fiktív - hehe) ország nem elűzni, hanem fogadni akarná a bevándorolni kívánó külföldit, ám előtte szembesítené a meztelen igazsággal és hogy mire számíthat a jövőben. Egy valódi országimázs sláger.

Szeresd a gidát is!

A nagyszüleimnek volt egy telke Szigetszentmiklós külső területén, ahol szinte a fél gyermekkoromat töltöttem. Nagyapám néhány barátjával az erdő szélén teremtett egy kis utcából és néhány házból álló közösséget, igazi paradicsom volt a Dunával, halakkal, természettel, tábortűzzel, petróleum lámpával, éjszakai vaksötéttel. Az utóbbi években mindez odalett: a terjeszkedés miatt teljesen beépült a környék, az erdő helyén mindenütt házak, autók, emberek, bűz, zaj, tahóság. Az ezek miatt érzett mérhetetlen szomorúság és düh miatt született ez a dal, azzal az utalással, hogy mindenki megteremtheti a maga paradicsomát.

A tornatanár

Alkoholista, munkáját és a diákokat utáló, ám fejlett öntudattal és kritikai érzékkel megáldott tanárokkal is szinte mindenkinek volt dolga. Akinek mégsem, az vagy többet lógott a kelleténél vagy maga is közéjük tartozik. Egyébkén tisztegés a Lynyrd Skynyrd zenekar előtt.

Egyre lejjebb

A teljes kiábrándultság, elkeseredettség dühvel párosulva. Valakinek nagyon elege van. Valójában egy dal az öregedésről, amúgy a zenekar kedvence.

Dicktátor dal

Eredetileg KGB-s Vlad (valódi nevét direkt nem írom le) első budapesti látogatása alkalmából íródott, aztán kibővült a hazai majmokkal, álmodozással és egy kis pszichedeliával. Az átlagember valódi élete a dicktátorok árnyékában.

Lepkék

Mi van akkor, ha csak egyvalami van? ha valami visszafordíthatatlan történik? ha elkerülhetetlenül magával sodor valami új és furcsa? A végén nyilván megszokjuk azt is. A szöveg ötlete egyébként Selmeci Basstard Pétertől ered - őt is mindenki hülyének nézte miatta.

Élet délen

Szűkebb hazánkról, Nagytétényről szól, ahol már a kerület határán nyílnak a sörök a buszon utazva, tényleg minden bolt előtt Woodstock - oznak az arcok, és minden a szövegben említett esemény igaz történet, De mi mégsem cserélnénk el semmivel, természet van, jó levegő és mert "máshol élni kár". Hungarocountry valódi borzalmakkal.

GERDESITS FERENC GOMBÁS BAROMFISZEXÉNEK RECEPTJE


A harmadik dalhoz készült klip keletkezéséről pedig ezt kell tudni: „Amikor megírtam a szöveget már láttam is magam előtt a monokróm, múlt század eleji némafilmeket idéző képeket, ahol állatmaszkos alakok mozognak, táncolnak, ugrándoznak  a természetben. Ehhez a világhoz találtuk ki a sztorit a klip rendezőjével, aki az idősebbik fiam, Gerdesits Pál.”


jöjjön tehát akkor, sorban, először a David Lynches, állatfejes-piknikes klip a Szeresd a gidát is! című számhoz:


és a teljes lemez is meghallgatható:

https://recorder.blog.hu/2018/11/12/az_atlagember_elete_a_dicktatorok_arnyekaban_album-_es_klippremier_marlboro_man_egyre_lejjebb
Az átlagember élete a dicktátorok árnyékában – Album- és klippremier! Marlboro Man: Egyre lejjebb
süti beállítások módosítása