Itt a Jazzmaraton: ez az ősz a magyar jazzről és avantgárd zenéről szól Oroszországban

2018.11.03. 18:00, Recorder.hu

moszkva_monarchy_650_1.jpg

Javában zajlik az október végétől november közepéig tartó Jazzmaraton, egy programsorozat, melynek során a Moszkvai Magyar Intézet szervezésében vagy támogatásával a hazai improvizációs zenei szcéna legnevesebb előadói lépnek fel Oroszország-szerte klubokban és fesztiválokon. Nézzük, kik, mikor, hol.

Tavalyi sikeres miniturnéja után tért vissza Oroszországba a dobos Pándi Balázs, hogy a holland Jason Köhnen társaságában Moszkvában és Szentpéterváron adjon koncerteket. Tízállomásos masszív turnét kezdett Oroszországban Thea Soti vajdasági magyar énekesnő Electrified Islands nevű projektje, Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója pedig három városban ad koncerteket – Moszkvában, Szentpéterváron és Jaroszlávlben. A Habsburg Birodalom felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztiválon lép fel az osztrák-magyar-szlovén Krispel/Miklós/Schellander trió és a budapesti powerjazz-zenekar. Először koncertezik Oroszországban a cimbalomművész Móri Beáta is, aki kortárs magyar zeneszerzők darabjait adja elő a Dom Kulturális Központban, valamint a Monarchia fesztiválon.

A dobos Pándi Balázs tavaly turnézott először Oroszországban a New York-i underground szcéna egyik kiemelkedő bőgősével, Trevor Dunnal. Október végén a holland Jason Köhnennel (Bong-Ra) tért vissza, hogy koncerteket adjon a szentpétervári The Place, valamint a moszkvai Pluton klubokan.

November 2-án a vajdasági származású magyar énekesnő Thea Soti mutatta be Moszkvában az Electrified Islands projektet, melyben keveredik a jazz, a kortárs opera, a rock és a kísérleti elektronika. Az énekesnő elmondása szerint itt a hagyományos énekstruktúrák az absztrakt hangok által változnak meg, hogy elektronikus és egyedi hangszerek előadásában új életet kapjanak az improvizációban. A moszkvai koncertet kilenc vidéki fellépés követi Dubnában, Tulában, Voronyezsben, Tambovban, Szaratovban, Uljanovszkban, Nyizsnyij Novgorodban, Ivanovóban és Dmitrovban. A turné az Otgyel Kulturi koncertszervezői iroda szervezésében valósul meg.

November 6-án lép fel a legendás moszkvai DOM Kulturális Központban Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója. Szelevényi Ákos Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb szaxofonosa. Hírnevét a 90-es években aktív, párizsi alapítású Akosh S Unit hozta meg, de tagja volt a kultikus francia rockzenekarnak, a Noir Desirnek is. Porteleki Áron a budapesti experimentális és szabad zenei színtér egyik megkerülhetetlen figurája. Állandó tagja több kísérleti rock- és avantgárdzenei formációnak, de sokat lép fel népzenei koncerteken is édesapjával, Porteleki Lászlóval, a Muzsikás zenekar brácsásával.

November 15-én szintén a DOM Kulturális Központban Móri Beáta magyar cimbalomművész. A Gerencsér cimbalomtrió tagjaként és szólistaként számos kortárs magyar mű ősbemutatója fűződik nevéhez. Moszkvában is kortárs magyar zeneszerzők műveit, valamint népzenei elemekből álló darabokat ad elő cimbalmon. Szintén ezen az estén lép fel a neves iráni származású dobos, Michael Zerang és a libanoni gitáros, Sharif Sehnaoui. Móri Beáta azon a hangszeren fog játszani, amit idén szeptemberben állandó jelleggel a Moszkvai Magyar Intézetbe helyeztek ki. A cimbalom idén szeptember 9-én „debütált” a legendás moszkvai Nagy Színházban, a Kálmán operettgálaest programján. A hangszer elkészítése a Budapest Music Center (BMC) segítségével valósult meg. Jelenleg ez az egyetlen zenei intézményben kihelyezett és használatra alkalmas állapotban lévő cimbalom Oroszországban.

November 17-én a Flacon Design Factory-ben rendezett Monarchia fesztiválon lép fel a budapesti Jü powerjazz-zenekar, valamint az osztrák, magyar és szlovén zenészekből álló Krispel/Schellander/Miklós freejazz-trió. A Jü – Mészáros Ádám (gitár), Hock Ernő (nagybőgő) és Halmos András (dob) pszichedelikus powerjazz-triója már több fontos nemzetközi fesztiválon is megfordult (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), két stúdiólemezük pedig a patinás RareNoise Records gondozásában jelent meg. A Jü zenéje leginkább a pszichedelikus rock, az afrikai zenék és az avantgárd jazz határain mozog. A Krispel/Schellander/Miklós trió ezzel szemben a free jazz, a totális improvizáció vizein evez. Az osztrák szaxofonos Markus Krispel, a szlovén bőgős Matija Schellander és a magyar dobos Miklós Szilveszter közös triója a nemzetközi zenei projektek egyik legjobb példája. A Jü és a Krispel/Schellander/Miklós koncertjei az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztivál keretében valósul meg.

 

A 2018-as Jazzmaraton teljes programja:

 

Bong-Ra (Jason Köhnen & Pándi Balázs)

október 26. – Szentpétervár, The Place

október 27. – Moszkva, Pluton w. Phurpa

október 28. – Moszkva, Pluton (feat. Dimitry El Demerdashi)

 

Thea Soti & Electrified Island (Magyarország-Németország)

november 1. — Dubna, KMC Iniciativa

november 2. — Moszkva, KC DOM

november 3. — Tula, TIK Otava

november 4. — Voronyezs, KK Petrovszkij

november 5. — Tambov, klub Balamut

november 6. — Szaratov, PIU koncertterem

november 7. — Szamara

november 8. — Uljanovszk, KKK Szovremennyik

november 9. — Nyizsnyij Novgorod, Arzenál

november 10. — Ivanovo, Filharmónia

november 11. — Dmitrov, Kotyol klub

 

Szelevényi Ákos & Porteleki Áron duó

november 6. – Moszkva, KC DOM

november 7. – Szentpétervár, GEZ-21

november 8. – Jaroszlavl, Jazz-center

 

Móri Beáta

november 15. – Moszkva, KC DOM

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

 

november 16. – Moszkva, Mezzoforte klub

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

 

Krispel/Schellander/Miklós trió

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

 

A záróesemény, a Monarchia Fesztivál a Facebookon ITT.

 

Móri Beáta pedig itt (Dobos Tamás fotóján):

moribeata_650.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2018/11/03/itt_a_jazzmaraton
Itt a Jazzmaraton: ez az ősz a magyar jazzről és avantgárd zenéről szól Oroszországban
süti beállítások módosítása