A gitáreladások alapján a jövő tényleg a nőké

2018.10.19. 12:30, Gaines

warpaint_9.jpg

Egy újonnan közzétett tanulmány szerint a kezdő gitárosok fele nő, és ez nem csak Taylor Swiftnek köszönhető.

Készült már ugyanis korábban, néhány évvel ezelőtt hasonló jellegű és hasonló eredményeket felmutató kutatás, amelyből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a fiatal lányok Taylor Swift hatására ostromolják meg a hangszerüzleteket. Csakhogy Swift azóta ritkábban játszik gitáron a színpadon, továbbá a jelenlegi legnépszerűbb előadóknál és műfajoknál – a hip-hop és különféle változatai, ugyebár – sem épp ez a hangszer dívik; a tendencia mégis megmaradt, azaz nem csak egy rövid életű fellángolásról beszélhettünk.

Az új reprezentatív felmérést a Fender gitárgyártó cég végezte az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, megerősítve, hogy a vásárlóréteg ötven százalékát női gitártanoncok teszik ki. „Meglepetésként érte a brit csapatot, hogy ötven százalékban nők vásárolnak kezdőként gitárokat az Egyesült Királyságban, ám ez az adat egybevág azzal, amit az USA-ban tapasztalunk” – fejtette ki a Fender vezérigazgatója, Andy Mooney a Rolling Stone-nak. A tanulmány egyben azt is kimutatta, hogy akik életükben először vesznek a kezükbe gitárt, azoknak a 72 százaléka új készség vagy önfejlesztés céljából teszi, 61 százalékuk csupán saját maguk, vagy közeli barátok és családtagok szórakoztatására szeretne megtanulni gitározni, és nem vágyik nagyszínpadra, 42 százalékuk pedig az identitásuk részének tekinti a hangszert.

2017 A NŐK ÉVE VOLT AZ ELEKTRONIKUS ZENÉBEN


Az efféle kutatások azért is fontosak, mert a sok-sok évtizedes férfidominanciára épülő zeneipar örök körforgását – az emberek férfiak zenéjét hallgatják, ezért férfiak több esélyt kapnak zenéjüket eljuttatni a nagyközönséghez, ezért az emberek férfiak zenéjét hallgatják – akkor lesznek érdekeltek megszakítani a hatalmi pozícióban lévők, amikor szembeszökő a kereslet. Lásd: a Fender a számok hatására átalakította a marketingstratégiáját, figyelembe véve az addig mellőzött demográfiai rétegeket, és legújabb gitárjait már olyan női előadók közreműködésével reklámozta, mint a Warpaint (címlapfotón) vagy a Bully.

Márpedig hiába tudunk felsorolni jó néhány sikeres női, gitárcentrikus zenekart vagy énekest, a Guardian tavalyi szúrópróbaszerű felmérése alapján az Egyesült Királyságban egy adott este élőben koncertező zenekarok 69 százaléka kizárólag férfiakból áll, a maradék háromnegyede pedig mindössze egy női taggal büszkélkedhet. A három gitáros-énekes testvér alkotta Haim az idei NME díjkiosztó gálán a legjobb nemzetközi zenekar díjának átvételekor mondott köszönőbeszédében pont a fiatal lányokat ösztönözte arra, hogy álljanak ki magukért. „Ha besétáltok egy gitárszaküzletbe, megérkeztek egy beállásra vagy stúdióba, ne hagyjátok, hogy bárki megfélemlítsen titeket, vagy éreztesse, hogy nem tartoztok oda. Mert oda tartoztok.”

Címkék: gitár fender
https://recorder.blog.hu/2018/10/19/a_gitareladasok_alapjan_a_jovo_tenyleg_a_noke
A gitáreladások alapján a jövő tényleg a nőké
süti beállítások módosítása