Meghalt Marty Balin, a Jefferson Airplane alapítótagja

2018.09.30. 17:46, Gaines

martybalin.jpg

A Rolling Stone-nak megerősítették, hogy csütörtökön, 76 éves korában elhunyt Marty Balin, a „San Franciscó-i hangzás” egyik úttörő figurája, a hatvanas évek népszerű pszichedelikus rockzenekara, a Jefferson Airplane énekes-gitárosa. Balin a floridai Tampában halt meg útban a kórház felé, a halál oka egyelőre ismeretlen.

Balin 1942-ben született Cincinnatiben, Martyn Jerel Buchwald néven, Kelet-Európából emigrált felmenőktől. A névváltoztatás után eleinte folkzenészként kereste a kenyerét San Franciscóban a The Town Criers nevű kvartett élén, majd a brit invázió hatására megtetszett neki a folk és a rock ötvözése. Megvásárolt egy pizzériát, The Matrix néven átalakította klubbá, majd házi zenekart szervezett Paul Kantner dalszerző-gitárossal, Signe Anderson énekesnővel, Jorma Kaukonen gitárossal, Jack Cassidy basszusgitárossal és Skip Spence dobossal. A Jefferson Airplane kezdetben a San Franciscó-i ellenkultúra oszlopos tagjaként szerzett elismertséget, az országos sikert azonban énekesnőváltás (Signe Anderson helyébe Grace Slick lépett) és az 1967-e második lemezük, a Surrealistic Pillow hozta el számukra.

Balin a zenekar első lemezén, az 1966-os The Jefferson Airplane Takes Offon még nyolc dal szerzője vagy társszerzője volt, míg a Surrealistic Pillow-n már csak öt dalban közreműködött szerzőként, és a legnagyobb slágerek – a White Rabbit és a Somebody To Love – pont nem szerepeltek közöttük. A soron következő lemezeken egyre inkább háttérbe szorult Kantner és Slick mögött, és ugyan a zenekar nagy koncertturnéiből és híres fesztiválos fellépéseiből még kivette a részét – játszott a Monterrey Popfesztiválon, Woodstockban, és az ellenkultúra fordulópontját jelentő Altamonton, ahol a Pokol Angyalai összeverték a színpadon –, 1971-ben  kiszállt a Jefferson Airplane-ből. (Janis Joplin halála mellett a zenekar életében egyre nagyobb szerepet játszó kokaintól való idegenkedése is eltántorította a folytatástól.)

Néhány évig ezután San Franciscó-i rockzenekarok menedzsereként dolgozott, ám 1974-ben visszacsábult Kantner mellé a Jefferson Starship nevű formációba, amellyel komoly kereskedelmi sikereket arattak; a Balin által jegyzett Miracles című dal a harmadik helyig mászott fel a slágerlistákon. Négy évig maradt a zenekarban, azután szólókarrierbe kezdett, bár még több alkalommal zenélt közösen Kantnerrel és a Starship későbbi iterációjával. Élete végig játszott Airplane/Starship dalokat, miközben folk gyökereihez is vissza-visszatért, és akusztikus trióval lépett fel különböző klubokban. 1996-ban a Jefferson Airplane tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

https://recorder.blog.hu/2018/09/30/meghalt_marty_balin_a_jefferson_airplane_alapitotagja
Meghalt Marty Balin, a Jefferson Airplane alapítótagja
süti beállítások módosítása