Váratlan utakat tör a szaxofonjával. Guillaume Perret a CAFe Budapest fesztiválon.

2018.09.27. 10:54, Gaines

guillaume.jpg

(X) Guillaume Perret tolmácsolásában vadabbnál vadabb zenei műfajtársításokat barangolhatunk be, az egyik pillanatban még thrash-metált fúj a szaxofonjával, a következőben már a progrockot vegyíti a klezmerrel. A CAFe Budapest jóvoltából most a budapesti nézők is beszállhatnak.

A francia multiinstrumentalista játszik billentyűkön, kezel különféle beatgenerátorokat, de elsődleges hangszere a tenor és szoprán szaxofon. Ám egyiket sem úgy szólaltatja meg, ahogyan azt másoktól megszoktuk: széteffektezi, wah-wah pedállal tompítja-torzítja, szintetizátoros hangmintákkal bonyolítja, és önmagukra loopolja a szaxofonszólamokat. Időnként úgy hangzik, mintha elektromos gitáron játszana, máskor meg analóg szintin.

Egyszemélyes zenekarként működik a színpadon, mint mondjuk Bobby McFerrin, vagy a fiatalabb generációból a londoni Jacob Collier. A fúvóshangszerek elektronikus rétegezése sem újdonság, a jazz határmezsgyéjén bűvészkedik hasonlóan trombitájával Erik Truffaz és Barabás Lőrinc is évek-évtizedek óta. Perret fúziós zenéje talán egy fokkal agresszívebb a fent említetteknél, közelebb áll az avantgárd jazzhez, nem véletlen, hogy első zenekaros lemezét, a Guillaume Perret & The Electric Epic-et a Tzadik kiadó jelentette meg, melyet az amerikai avantgárd szcéna megfellebbezhetetlen tekintélyű, úttörő óriása, John Zorn alapított.

A 2014-es Open Me című második album után Perret tavalyelőtt szólólemezzel folytatta a sort, a Free-ről így nyilatkozott: „Úgy szereztem, mint egy filmzenét, mely változatos zenei tájakat és érzelmi állapotokat érintve kanyarog. Ehhez részben mellőznöm kellett a vagány riffeket és tutibiztos támadásokat. Nem volt egyszerű, de felszabadultabban játszottam, és jobbat tudtam kínálni: művészi őszinteséget. Már nem kell többé a közönség kegyeit keresnem, hogy magabiztosan álljak a színpadon; azt játszhatom, amit csak akarok.”


Ezt a felvillanyozó, felszabadult zenei játékot élhetik át azok, akik október 20-án, este 20 órakor, a TRIP hajóra látogatnak. Jegyvásárlás. Facebook-esemény.


Az október 5-től 21-ig tartó CAFe Budapest többi programja itt böngészhető.

A CAFE BUDAPEST FESZTIVÁL TOP 10 ZENEI ESEMÉNYE


Az egyszemélyes zenekar:


Klezmeres ritmizálás-improvizálás élőben:


És egy régebbi, zenekaros felvétel:

https://recorder.blog.hu/2018/09/27/varatlan_utakat_tor_a_szaxofonjaval_guillaume_perret_a_cafe_budapest_fesztivalon
Váratlan utakat tör a szaxofonjával. Guillaume Perret a CAFe Budapest fesztiválon.
süti beállítások módosítása