Megeszi a férfi trapes rappereket – Burai Krisztián ajánlja Nicki Minaj új LP-jét

2018.09.26. 19:10, rerecorder

burai_krisztian.jpg

Hogy Nicki Minaj-e a hiphop jelenlegi királynője, az talán nem teljesen egyértelmű (Cardi B például biztosan hozzászólna a kérdéshez), de a rapper szerint – legalábbis augusztus végén megjelent negyedik albumának címe alapján – ez mégis egészen nyilvánvaló. A Trinidad és Tobagó-i származású, Los Angelesben élő mc friss, Queen című lemeze négy évvel az addigi legjobb The Pinkprint után érkezett. Hogy az új LP még annál is jobb lett-e, azt Burai Krisztián énekes-dalszerző-producer fejti meg. Burai az egyik legnépszerűbb hazai sztár a YouTube-on, szinte kizárólag sokmilliós nézettségű videókkal, akár saját, akár másokkal közös, másoknak producelt felvételeit nézzük. Opitz Barbinak, Dér Heninek, Rácz Gergőnek gyártott slágerei a mainstream popban naprakészek, mégsem nagyon játsszák azokat a rádiók. Legújabb Profül cikkünk a 65. Recorder magazinból.

nicki_minaj_queen_1.jpgNICKI MINAJ: Queen

Kiadó: Young Money / Cash Money / Universal

Megjelenés: 2018. augusztus

Stílus: hiphop

Meglepő és kellemes csalódás az új Nicki Minaj-lemez. Ugyan a rapper már régóta népszerű és most is éppen nagyon trendi, de én a slágerein, az ismertebb közreműködésein túl egyik korábbi lemezét sem hallottam teljes egészében. És a meglepő az a Queennel kapcsolatban, hogy az album a rengeteg dal ellenére nem kis részben érdekfeszítő. Minaj kifejezetten technikás rapper, az alapjai pedig az új lemez jelentős felében trapesek. És ezért is volt kellemes csalódás, mert én a trappel nehezen barátkoztam meg. Klasszik hiphopon nőttem fel (női mc-kben például Queen Latifah, Lauryn Hill, Lady Of Rage alap) és eleinte nehezen vette be a fülem még a zsáner őseit is, a Three 6 Mafiát és más dirty south zenéket, amikből kialakult a mai trap. Máig elég válogatós vagyok (a Migost vagy Future-t például felfújtnak érzem), és a műfaj ötletesebb ágát szeretem, még ha bugyuta egyszámos is, mint például O.T. Genasistól a CoCo – abban a dalban valamit igencsak elkaptak. Minaj új lemezén tehát a trapes dalok egy része tetszik, másik része (mondjuk a Future-rel közös Sir vagy a Swae Lee-ve közös Chun Swae) viszont nem az én világom, nem elég zenei, túl rideg. Amikor nincsen vendég a trapes dalokban, akkor Minaj önmagában is izgalmasabb, ilyen például a Hard White vagy a Good Form.

A rappernő technikáján az is hallatszik, hogy trinidadi, van benne némi karibi életérzés, de épp ezért a reggae-s vonal is beúszik nála, miközben végig nagyon jó a flow-ja. Ennek jegyében az albumnyitó Ganja Burn például egy gyilkos dal és a második, Eminemmel közös Majesty is csillagos ötös. A lemez nyitánya különben is nagyon erős, mert a Barbie Dreams című harmadik szám is szenzációs – nagyon örülök, hogy ezzel a klasszik hiphopot is visszahozta a lemezre, és hogy jó hiphopgyökerekkel rendelkezik, azt Foxy Brown feltámasztása is bizonyítja a Coco Chanelben. Nyilván kellett néhány lemeznépszerűsítő trekk, ilyen az Ariana Grandéval közös popszám, a Bed. De még nagyobb kakukktojás-pop a Come See About Me, nem értem miért volt rá szükség. Oké, megmutatja, hogy énekelni is tud, végül is érthető. A The Weeknddel közös Thought I Knew You megint zseniális és a Chun-Li című klipes dal is nagyon rendben van.

nicki-minaj.jpg

Minaj sokoldalú előadó és sokoldalú ember is: rappel, énekel, dalt szerez, producer, modell, üzletasszony – minden egyben. Pontosan tudja, hogy mi kell a világnak: a szexualitás nagyon kell, a szókimondás nagyon kell. De persze ez álca is, hiszen hiába játszik kutyaházit, az interjúkból az derül ki, hogy ez egy jószívű csaj. És azt is tudja, hogy egy színes lemezen mindenki megtalálja a neki tetsző részeket. A Queen pedig legalább négy fő részre osztható: full, kőkemény trap, aztán karibi-kevert trap, továbbá klasszik hiphopfejezet és a rágógumislágerek. Az album felét simán áthúzom kocsiba hallgatósba és ez szerintem nagyon jó arány. Zenei producerként lépést kell tartanom a trendekkel (a popzene világában mindig az tudott fennmaradni, aki meg tudott újulni) és el kell fogadni, hogy erre megy a világ, én pedig ezt a lemezt simán elfogadom. Minaj pedig megérdemli a sikert, megeszi a férfi trapesek kilencven százalékát.

Burai Krisztián


Minaj új LP-je: 


Burai legutóbbi dala Opitz Barbival, a Sajnálom


ez pedig a legfrissebb szerzeménye, a Jacey Dawnnal közös Tűz

https://recorder.blog.hu/2018/09/26/megeszi_a_ferfi_trapes_rappereket_burai_krisztian_ajanlja_nicki_minaj_uj_lp-jet
Megeszi a férfi trapes rappereket – Burai Krisztián ajánlja Nicki Minaj új LP-jét
süti beállítások módosítása