Polish Jazz 1918 – 2018 Budapest: Pándi Balázs most kiváló lengyel jazz-zenészekkel működik együtt

2018.09.10. 12:00, Recorder.hu

polishjazz3_650.jpg

„Visszatérünk a jazz etoszához. Egyszerűen az embereknek játszunk” Marcin Masecki

Csehország és Szlovákia után a legkiemelkedőbb lengyel jazz-zenei kísérletezők Magyarországon is közös projektet hoznak létre helyi improvizációs zenészekkel: szeptember 22-23-án a Polish Jazz 1918 – 2018 koncertkörút keretében Budapesten lép fel a Młynarski Masecki Jazz Band és Wacław Zimpel, akivel együtt játszik majd Pándi Balázs, a világszerte legismertebb magyar dobos. Részletek, időpontok, videók alább.

Wacław Zimpel az európai improvizációs színtér egyik legérdekesebb zenészének számít. A New York Times kritikusa „zenei kaméleon”-nak nevezte, a világ egyik legfontosabb zenei portálja, a The Quietus pedig legutolsó lemezét „különösen figyelemre méltó”-nak tartotta. Zimpel munkásságában a különböző zenei kultúrák hagyományait használja fel (többek között a karnatikus, a marokkói és a zsidó zenéket), összekötve őket az amerikai minimalizmus és az elektroakusztikai zene hatásaival. Zimpel áttöri a zenei határokat, különböző tradíciókat vegyít és azt keresi bennük, ami közös és határtalan. A Lumen Kávézó színpadán a világszerte elismert klarinétművész zenei társa a sokoldalú Pándi Balázs lesz, akit zenei stílushatárok feszegetőjeként ismernek számos helyen a világban.

polishjazz_waclaw_zimpel_press_picture_2_by_justyna_jaworska_650.jpg

Wacław Zimpel

polishjazz_balazs_pandi_650.jpg

Pándi Balázs

A Młynarski Masecki Jazz Band alapítóit, Jan Emil Młynarskit és Marcin Maseckit szintén generációjuk legtehetségesebb muzsikusainak tartják. Pontosan azt csinálják, amit a zeneiskolában megtiltottak nekik. Keményfejűek, pokolian tehetségesek, a zenei műfajok határvidékén egyensúlyoznak – a Młynarski Masecki Jazz Band manapság az egyik legismertebb lengyel jazz-zenekar, amely zsákszámra használja fel a háború előtti jazz hagyományai közül a legjobbakat. Velük az Opus Jazz Clubban találkozhatunk.

polishjazz_mmjb_650.jpg

Młynarski Masecki Jazz Band

A Polish Jazz 1918 – 2018 projekt egyik kulcsfeladata, hogy találkozási platformot teremtsen a kulturális élet animátorai számára a koncertkörút állomásain. Szeptember 20-án Pozsonyban jön létre az első networking találkozó, amely során koncertszervezők, a kultúra aktivistái, zenészek, újságírók és a határokat nem ismerő zenék szerelmesei találkozhatnak, elbeszélgethetnek, eszmét és ötleteket cserélhetnek, új projekteket hozhatnak létre. A találkozókra a belépés díjtalan.

A Polish Jazz 1918 – 2018 egyrészt egy koncertkörút a legérdekesebb, fiatal lengyel zenekarok részvételével, másrészt nemzetközi improvizációs zenei projekt, valamint találkozási lehetőség a kultúra „embereivel”. A Młynarski Masecki Jazz Band, az IRCHA Clarinet Trio és Wacław Zimpel fellépnek Prágában, Pozsonyban és Budapesten. Mindegyik városban ismert, helyi improvizációs zenészekkel működnek együtt. A független kulturális intézményekben networking-találkozókra kerül sor, amelyeken a tapasztalatcserére és együttműködésre nyitott kulturális promóterek vehetnek részt.

A Polish jazz 1918 – 2018 projektet a wrocławi Firlej Művészeti Központ valósítja meg a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma segítségével, az Adam Mickiewicz Intézet Kulturális Hidak című dotációs programja keretében.

A budapesti események:

2018.09.22., 20:00: Młynarski Masecki Jazz Band, Opus Jazz Club (Budapest, IX. Mátyás u. 8.)

2018.09.23., 14:00: Networking meeting – Lumen Kávézó (Budapest, VIII. Horánszky u. 5.)

2018.09.23., 2018, 19:00: Wacław Zimpel szóló | Wacław Zimpel (PL) & Pándi Balázs (HU) - Lumen Kávézó (Budapest, VIII. Horánszky u. 5.)

További információ:

https://www.facebook.com/polishjazz19182018

A Młynarski Masecki Jazz Band az Opus Jazz Clubban:

https://bmc.hu/programok/polish-jazz-1918-2018-mlynarski-masecki-jazz-band-pl

Wacław Zimpel szólóban és Pándi Balázzsal a Lumen Kávézóban:

https://www.facebook.com/events/1871319756267152

Jegyek a helyszíneken és a bmc.jegy.hu weboldalon vásárolhatóak.

Ilyet játszott Wacław Zimpel a Forest Swords-szel a BBC-ben idén februárban: 

Perfekt illuzió a 30-as évekből, ilyen a Młynarski Masecki Jazz Band élőben:

https://recorder.blog.hu/2018/09/10/polish_jazz_1918_2018_budapest_a_legkivalobb_lengyel_jazz-zeneszek_egyuttmukodese_helyi_alkotokkal
Polish Jazz 1918 – 2018 Budapest: Pándi Balázs most kiváló lengyel jazz-zenészekkel működik együtt
süti beállítások módosítása