Átültették Nigériába a provokatív klipet, rögtön be is tiltotta a kormány

2018.08.14. 12:01, Gaines

nigeria.jpg

Childish Gambino This Is America című dalának metaforákban gazdag, erőteljes videójához a tavaszi megjelenés óta jó néhány kínos és kevésbé kínos átdolgozás – esetenként inkább: koppintás – is készült, a nigériai Falz verziója azonban már csak azért is figyelemre méltó, mert a nigériai kormány egyből be is tiltotta.

Az eredeti klip az amerikai feketéket nap mint nap érő atrocitásokat, erőszakos megnyilvánulásokat, rendőri brutalitást állította kontrasztba a feketék által kínált szórakoztatási formákkal: míg a háttérben felgyullad a világ, az előtérben afro-amerikai gyerekek táncolnak, Gambino pedig régi rasszista karikatúrák arckifejezéseit ölti magára. A nigériai rapper feldolgozása megőrzi a szocio-politikai szatírát, és specifikusan a saját országára vetíti a társadalomkritikát. A klip szereplői machetével gyilkolnak, tombol a korrupció, az elbeszélő egy ponton riadt egyetemistaként felelget a hatóságok vádjaira, Falz táncosai pedig úgy vannak öltözve, mint azok a chiboki diáklányok, akiket 2014-ben túszul ejtett a Boko Haram. „This is Nigeria / Works in my area / This is democracy / Political hysteria” – rappeli a módosított szöveget Falz, és képileg is utal egy-egy nigériai botrányra, például egy kígyót mutat, amikor arról a sikkasztó tisztviselőről beszél, aki azt állította, hogy az eltűnt milliókat lenyelte egy kígyó.

A kormánynak nem tetszett a dalszöveg – különösen az a szakasza, amely szerint Nigériában mindenki bűnöző –, és megtiltotta egy helyi rádióadónak a dal lejátszását, merthogy túl vulgárisnak találták. A hivatalos felszólításban, amelyet egy rádiós műsorvezető kiposztolt a Twitterére, több más nigériai énekesre és rapperre is lecsap a cenzúra, rendszerint erkölcsi vagy vallási okokra hivatkozva.

Falz így válaszolt a betiltásra: „Az ég világon semmi vulgáris nincs a dalban, és elég röhejes, hogy a Nigériai Műsorszolgáltató Bizottság kiemelte belőle a legkevésbé vulgáris passzust, majd azzal indokolták a dal betiltását.” Szerinte inkább arról lehet szó, hogy túlságosan érzékenyen érintették a kormányt a dal bizonyos üzenetei.

https://recorder.blog.hu/2018/08/14/atultettek_nigeriaba_a_provokativ_klipet_rogton_be_is_tiltotta_a_kormany
Átültették Nigériába a provokatív klipet, rögtön be is tiltotta a kormány
süti beállítások módosítása