Klasszikus zene, opera és jazz a Szigeten? Igen, a Magyar Zene Háza színpadán.

2018.07.31. 15:00, Recorder.hu

mzh_sziget_640.jpg

A Sziget Fesztivál ismét külön színpadot szentel a klasszikus zenének, az operának és a jazznek, a helyszín névadó partnereként idén először mutatkozik be a Magyar Zene Háza. Az újonnan létesülő intézmény, mely 2021-ben nyitja meg kapuit, összetett zenei kínálaton keresztül kívánja a zenét és a zenélést közelebb hozni a nagyközönséghez. A Sziget hagyományosnak számító klasszikus-opera-jazz színpadán a Zene Házára is jellemző programkínálattal, elsőrangú hazai és nemzetközi előadók tolmácsolásában győződhetünk meg róla, hogy ezek nem holmi poros rétegzenék, hanem vannak olyan frissek és elevenek, mint bármely nagyszínpados zenekar. A gazdag kínálatból kiemeltünk hét programot, amelyekre mindenképp érdemes lesz elmenni.

Szelevényi Ákos (augusztus 10. 20:30)

Szelevényi Ákos harminc éve települt ki Párizsba, ahol a free jazz jeles képviselőjévé vált, és játszott a híres Noir Désirrel is; zenéiben rendhagyó népi hangszereket is felhasznál a világ minden tájáról. A kétlaki életet élő szaxofonos ritkán lép fel Budapesten, már csak ezért sem szabad kihagyni a koncertjét. Aki zenei kihívásokat keres a Szigeten, az vele próbálkozzon.

Barabás Lőrinc Quartet (augusztus 10. 0:00)

Barabás Lőrinc nujazz-formációja, a Barabás Lőrinc Eklektric a szélesebb nagyközönséget is meg tudta hódítani, de az ő nevéhez fűződnek a Random Trip előzményének tekinthető impróestek is (Random Szerda). A trombitás a kvartettjével is a tőle megszokott groove-os, instrumentális fúziós zenét játssza, idei, második lemezük alapján joggal feltételezhetjük, hogy remek bulit fognak csapni.

Balázs Elemér Trió (augusztus 11. 19:30)

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Balázs Elemér mára szinte intézmény, nem véletlenül ő hazánk egyik legnépszerűbb jazzdobosa, páratlan tudásához nagyfokú játékosság párosul. Triójának műsorába éppúgy beleférnek feldolgozások és szabad improvizációk, mint reneszánsz, barokk és gregorián dallamok: egy igazi mester kalauzolhat tehát minket fordulatos zenei kalandozásokra.

Pátkai Rozina Trió (augusztus 11. 22:30)

Latin zenék szerelmesei, figyelem! Az olasz gyökerekkel rendelkező, hazailag-nemzetközileg egyaránt elismert, sokoldalú magyar énekesnő, Pátkai Rozina triójával érkezik a Szigetre, ahol az ismert bossa novák mellett az ugyancsak latin dallamokból kiinduló, egyéni szájízre szabott saját szerzeményeket, versmegzenésítéseket fognak játszani portugál, angol, spanyol nyelven.

Karosi Júlia Quartet (augusztus 12. 0:00)

A zenészcsaládból származó énekesnő 2009-ben alapította kvartettjét, két nagylemezükön egyszerre érvényesülnek a klasszikus jazz és a népdalok hatásai, de dolgoztak már fel Bartók-szerzeményeket is. A Szigeten most egész estés műsort szentelnek George Gershwinnek, márpedig nincs is annál jobb, mint egy eseménydús nap végén a Summertime-ra ellazulni.

Snétberger Központ (augusztus 13. 19:30)

Snétberger Ferenc gitárművész 2011-ben hozta létre zenei tehetséggondozóját, a hátrányos helyzetű roma fiatalok mentorálását célzó Snétberger Zenei Tehetség Központot. A Szigeten minden évben nagyszerű színfolt a lelkes növendékek zenekarait felvonultató koncert, ahol bárki felfedezheti magának a jövő nagy reménységeit, miközben tudja, hogy remek kezdeményezést támogat.

A bánya titka / Leányasszony (augusztus 13. és 14. 21:00)

A helyszín egyik egyedi csemegének ígérkező programja a péntektől keddig minden este kilenc órakor megtartandó filmvetítéssorozat, a Cineconcert. Az első három napon francia némafilmek peregnek majd Radiomentale eklektikus modern kísérőzenéjével, de mi most azt a két 1918-as magyar filmet ajánljuk, amelyek alatt Darvas Ferenc élőben fog zongorázni.

A Magyar Zene Háza nem csak a 2018-as Sziget Fesztivál egyik zenei oázisának házigazdája: a 2021-ben nyíló intézmény ismeretterjesztő és oktatási központként egyszerre lesz kiállító-, koncert- és pedagógiai tér is. A ház föld alatti szintje a kiállítások tere, mely izgalmas, interaktív kiállításokkal, technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az átfogó zenetörténeti kiállítás a zene fejlődését ismerteti meg a legfontosabb fordulópontokon és emblematikus alakokon keresztül, úgy, hogy az zenei képzettségtől és életkortól függetlenül mindenki számára élvezhető és befogadható élményt adjon. Ez a szint ad otthont egy időszaki kiállítótérnek is, ami elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzenéjének történetét, a pártállami rendszer fullasztó légkörében működő zenei életet dolgozza fel. A legjelentősebb zenekarok, klubok és koncertek (meg persze a házibulik) a látogatók bevonásával élednek újjá. A tér ugyanakkor nagy sikerű utazó kiállítások otthona is lehet. A kiállítóterek mellet egy úgynevezett hangdóm is helyet kap az épületben. Egy különleges félgömb-alakú kupolatérben közel 200 hangszóró hoz majd létre „hologramszerű” hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató, legyen az a természet hanga az Amazonas esőerdőinek közepén, tánc egy erdélyi lakodalomban vagy egy szimfonikus hangverseny élménye. Az intézmény előadóművészeti programjai ismert és kevésbé populáris fellépők és zenei stílusok bemutatásával vezetik be a közönséget a zene világába. A Zene Háza az oktatásában is szerepet vállal, na nem a hagyományos énekórák hangulatában, hanem a látogatókkal közösen, közösségi és sajátélményeken keresztül alkalmazva a zenepedagógiát.

A Magyar Zene Háza oldala.

A MZH a Facebookon.

INTERJÚ A MAGYAR ZENE HÁZA KÉT VEZETŐJÉVEL

(A CIKKSOROZAT A MAGYAR ZENE HÁZA TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.) 

https://recorder.blog.hu/2018/07/31/klasszikus_zene_opera_es_jazz_a_szigeten_igen_a_magyar_zene_haza_szinpadan
Klasszikus zene, opera és jazz a Szigeten? Igen, a Magyar Zene Háza színpadán.

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr9314153301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása