A teraszon grillezések végtelen soundtrackje – A 2018-as nyár slágerei (1. rész: Camila Cabellótól Hayley Kiyokóig)

2018.07.09. 16:02, rerecorder

hayley-kiyoko-matt-martin5808.jpg

A nyár végére meg fogod unni őket, jövőre cikisek lesznek, de idén jó eséllyel ezek közül a dalok közül kerülnek ki a legnagyobb slágerek. A vakáció sikervárományos szerzeményeiről mondja el véleményét három magyar dalszerző-producer: Takács Zoltán Jappán, aki a Soerii & Poolekkel szállít nyári slágereket és felkapott zenei rendező; Horváth Gáspár, az Irie Maffia és a Kelemen Kabátban billentyűs-szerzője, aki JumoDaddy néven is otthonos a legaktuálisabb hangzások világában; valamint Kamau Makumi, a Mary PopKids producerként szintén aktív frontembere. A 63. Recorder magazinban megjelent, már-már hagyományos szakértői "nyárslágere" jóslásunk és értékelésünk következik - két részben, az első nyitóképén Hayley Kiyoko.

Íme, a huszonötből tizennégy potenciális „nyár slágere” és a hozzájuk fűzött (és nem fűzött) kommentárok:

# Bruno Mars: Finesse (Remix feat. Cardi B)

Jappán: Kurvára utálom Bruno Marsot. Tökmindegy, mit csinál.

JumoDaddy: Abszolút sláger. Könnyű, habos, trendi és könnyen fogyasztható, 1990-es sounddal. Mi kell még egy nyári hithez? Imádom benne a Bell Biv DeVoe-féle Poison beütést.

Kama: Nyakunkon a kilencvenes évek. Nekem ez túlzott stílusgyakorlat. Öreg Bruno szerintem tud ennél jobbat is. De menni fog mindenhol, az tuti.


# Camila Cabello
: Never Be The Same

Jappán: Ezt a csajt mondjuk bírom, a dal annyira nem jó, mint az előző, de na bumm, legyen ez, engem nem zavar. Mondjuk „nyári sláger”-nek kicsit erős.

JumoDaddy: Nekem nagyon tetszik, menő a hangszerelés, ebben a dalban is a 90-es évek elejének retrosoundja keveredik a naprakész és szerethető harmóniamenettel. Bár azt gondolom, hogy nem lesz egy Havana szintű sikerdal.

Kama: Ezt nem ismertem, de tetszik. Olyan, mint Taylor Swift, csak jó.


# Calvin Harris + Dua Lipa
: One Kiss

Jappán: Mindkettejükkel elfogult vagyok, pont ezért irritál ez a dal, hogy egy trendteremtő producer meg egy tulajdonképpen nyomokban eredetinek nevezhető énekesnő legyárt egy ilyen korklisékkel teli fost.

JumoDaddy: Az autóban mindig feltekerem a hangerőt, ha ez a dal következik a rádióban. Calvin Harris folyton megújul és elég bátor, hogy a klasszikus house-hangszereléshez térjen vissza. A harmóniák „édesbús savanykás, de cool”-jellege is egyben van a klippel. Szerintem jó dal, a gigaslágerfaktor azért kérdéses. Nekem az Oliver Heldens remix a kedvencem.

Kama: Ezt a számot annyit hallottam innen-onnan, hogy már idegesít, úgyhogy tuti, hogy óriási sláger. Calvin Harris jól ráérzett erre a retrofuturisztikus funky diszkó-vonalra. Dua Lipa meg nagyon menő. Táncolnék rá egy buliban.


# Cardi B
feat. 21 Savage: Bartier Cardi
# Cardi B feat. Bad Bunny, J Balvin: I Like It

Jappán: Cardi bármit csinál, úgyis a nyár slágere lesz. Télen is. Imádom.

JumoDaddy: Az egész Cardi B-album egy nagyon komoly trap-pop keresztezést hajt végre, és sikerül kompromisszumok nélkül mindkettőt kimerítenie. A latinosabb I Like It talán slágeresebb, de a Bartier Cardi meg sokkal vagányabb. A Bodak Yellow pedig a csúcs.

Kama: Cardi B sztárnak született. Én személy szerint az erőltetett latinzenei beütésektől hülyét kapok, de Cardi bármit feldob.


#
Childish Gambino: This Is America

Jappán: „A” nyári sláger. LOL. Egyébként az egész felsorolásból a nagyon kevés olyanok egyike, amiben érezhető, hogy akart is valamit alkotni/közölni/újítani a szerző, mindenképp a legjobb szám. Érdekes lenne, ha ez lenne a top idén...

JumoDaddy: Emellett a dal mellett most már több mint egy hónapja nem lehet elmenni. Lépten-nyomon ebbe a klipbe ütközök; a húsbavágóan őszinte, kritikus üzenete és teljesen ellentmondásos hangszerelése egy bizarr felkiáltójellé teszi a popzenében. Nem nevezném hagyományos értelemben slágernek, de kikerülhetetlen darab és már most a hiphoptörténelem Hall Of Fame-jében a helye.

Kama: Szerintem manapság kevés zenére, projektre lehet azt mondani, hogy instant klasszikus. Úgy néz ki, hogy Donald Glover folyamatosan szórja a triplákat. Szociális és kulturális kérdéseket feszegető, sokkoló és szórakoztató tartalom, egyedi zene, hibátlan klippel. Valamiért a sláger szó nem jut róla eszembe, de történelemkönyvekbe való, az tuti. És itt az Atlanta 2. évada is! Go Gambino!


# Drake
: God’s Plan
# Drake: Nice For What

Jappán: Lásd, mint Bruno Mars.

JumoDaddy: Nagyon szeretem a God’s Plant, bár kicsit hatásvadásznak érzem a klipet, azért jó látni, hogy a rongyrázó, pénzszóró trap sztereotípiája mellett a jótékonyság is megjelenik a hiphopban. A két hangminta akkordjai olyan mesterien és trehányul vannak összefűzve, hogy akármilyen monoton is a beat, megunhatatlan a dal.

Kama: Lauryn Hill-lel nem lehet hibázni. Széthallgatom a Nice For What című dalt. Nagybetűs nyári sláger. 


# Ella Mai: Boo’d Up

Jappán: Ez a Radics Gigi anyja? 


# EO
: German

Jappán: Tényleg létezik egy ilyen trend, hogy előbb-utóbb kell csinálnod egy ódát a kocsidhoz? Megírom a Nissan Sunnyt holnap.

Kama: :)


#
Hayley Kiyoko: Curious
# Hayley Kiyoko feat. Kehlani: What I Need

Jappán: Hogy még mindig próbálkoznak ezzel a „girl next door” érzetű faszsággal... Kábé annyira érdekfeszítő a zene, a szöveg, a klip és a csaj is, mintha egy wc-papír összehasonlító excelt nézegetnék.

Kama: Nem tetszik! Sok ilyet hallottunk már!


# Janelle Monáe
feat. Zoë Kravitz: Screwed

Jappán: Trendi ez a régi Madonna-szerű izé, szerintem a refrén nem túl erős.

Kama: Prince női reinkarnációja és a kis Kravitz lány elég erős kombó. Mindkettőjük zenei munkásságát szeretem, de ez a dal annyira nem jön be.


# Joe Stone vs Cr3on
: Is It Really Love

Jappán: Ez egy jó dal. Mindig is az volt, felőlem kiadhatják havonta is, de nem értem mit keres ebben a felsorolásban. Ez kb. 1992 óta nyári sláger, nem? (A dal eredetije Whitney Houston How Will I Know-ja 1985-ből – a szerk.)

Kama: Jó ez a deep house-vonal. Van benne valami Erica C-s, de egy bulit tuti beindít.


(folytatjuk!)


A 2017-ES NYÁR SLÁGEREIRŐL ITT ÉS ITT DERÜLNEK KI, HOGY BEJÖTT-E A FENTI PRODUCEREK TIPPJEI.

https://recorder.blog.hu/2018/07/09/a_teraszon_grillezesek_vegtelen_soundtrackje_a_2018-as_nyar_slagerei_1_resz_camila_cabellotol_hayley
A teraszon grillezések végtelen soundtrackje – A 2018-as nyár slágerei (1. rész: Camila Cabellótól Hayley Kiyokóig)
süti beállítások módosítása