A sivatagon keresztül a fényig – colorStar: Across The Desert-dalpremier

2018.06.26. 11:00, rerecorder

colorstar_kislemez_v2_1.jpg

A colorStar májusban megjelent, és szintén a Recorderen debütált, It’s All Around című dala után megérkezett az Across The Desert To The Light kislemez második száma, az Across The Desert is. A két dal együtt adja ki a zenekar ősszel megjelenő hetedik nagylemezét felvezető single-t, amelyet a májusi kislemezbemutatón már élőben is hallhatott a közönség, és a zenekar a nyári fesztiválokon is játszani fogja a dalokat.

Az új felvételről Szalay Péter gitáros mesélt nekünk hosszabban, most megtudhatjuk, hogyan születik, épül fel egy colorStar-szerzemény:

„Az Across The Desert és a pár hete már megjelent It’s All Around dalokat együtt értelmezve éri el igazi célját a kislemez címe (Across The Desert To The Light) és a hozzá készített borító. A Desert az a dal, ami annyi kísérletezésen, változáson ment keresztül a kiindulópontját jelentő gitárriff tavaly február körüli rögzítése óta, hogy igen nagy jelentőséggel bír a zenekar életében, ha végre útjára engedjük. Reméljük, ez egyfajta fordulópont lehet az új album készítésének folyamatában is.

Zenei-stiláris szempontból mindkét új darab markánsan képviseli a colorStar zenei hagyományait, azok elemeiből – pszichedelia, elektronikus- és gitár-soundok mixe, csipetnyi ethno – építkezve próbál továbbra is valami aktuális, friss dolgot megvalósítani. Az It’s All Around az olyan lebegős-utaztatós zenéink sorába illeszkedik, mint a Six Steps On The Moon, vagy a Falling, míg az Across The Desert a Petite Adele, Morning Call által fémjelzett ethnósabb hangvételben szólal meg.

Az említettekkel szemben ebben a dalban azonban valamiféle bluesos-gospeles íz is megjelenik. Ezért, ahogy korábban hasonló esetekben (gondolok itt például Judie Jay remekléseire), elénekléséhez most is külső közreműködőt kerestünk: Máté Szabolcs felvezető éneke mellett így a felsőbb regiszterekben a nagyszerű, fiatal singer-songwriter, Ruby Harlem hallható, a soul/r’n’b ihletésű popzene egyik elkötelezett hazai híve és művelője. Szintén neki köszönhető a gospeles hangulatú vokálok végleges formába öntése és feléneklése az általunk készített szólamvázlatok helyett, alkotótársa, az Artisjus-díjas szerző-producer Kozma Kata közreműködésével.

Külön örömöt jelentett továbbá az is, hogy pár év szünet után ismét együtt alkothattunk a friss Fonogram-díjas Meszecsinka énekesnőjével, Oláh Annamarival, akivel korábban a Fókatelepben zenéltem együtt. Annamari segítségével készültek a "sivatagi"-kórusok, és a dal közepe táján hallható ethno-énekszóló.

colorstar_1920x1080_1.jpg

Közös próbatermi zeneszerzésre különböző okok miatt egy ideje kevés lehetősége van a zenekarnak, így más módszerekhez fordultunk: míg az It’s All Around alapjait Máté Szabi fektette le, az Across The Desert elsősorban az én szerzeményem. A végső változat elkészülésében mégis olyan kulcsszerepe volt a zenekarral folytatott, és sávonként rögzített hangszeres sessionöknek, a folyamatos konzultációnak, és az ennek nyomán elinduló alkotói folyamatoknak, hogy a "hogyan készült?" kérdéskör kapcsán itt és most ezekről érdemes beszélni inkább: a nüanszokról, amiknek köszönhetően végül is colorStar-dalról, és nem valamiféle szóló produkcióról beszélhetünk.

Ilyen például a szerkezet és a tempó alakulása: az eredeti zene 10 bpm-mel lassabb, jóval ethnósabb, monotonabb darabnak indult, és csak ebből a fajta verzióból készült még anno vagy nyolcféle mentés, de egyik sem tűnt teljesen meggyőzőnek. A holtponton végül egy Keleti Andrissal folytatott eszmecsere lendített túl, ennek okán született meg az énekdallam végleges formája, és így kapott még a dal tempója is 10 bpm lendületet.

A szöveg témája leginkább a Sándor Danival való közös ötletelések, elmélkedések alapján formálódott, ahhoz pedig, hogy egyszer csak megindult valami a fejemben, és szinte leíratta magát a papírra, szintén Dani egyik régebbi szövege szolgáltatta az inspirációt.

A dob- és basszuskíséret a már említett közös zenekari sessionök segítségével álltak össze, ahol Dani és Somogyi Feri egyaránt príma improvizációkkal álltak elő a már meglévő elektronikus- és gitártémák mellé. Ezekben aztán minden lényegi elem megvolt ahhoz, hogy a ritmusszekció szólamait meg lehessen írni, szerkeszteni belőlük.

Végül, az irdatlan mennyiségű zenei alapanyag végső formába öntésében Máté Szabi működött közre leginkább, folyamatos, napi szintű együttgondolkodással, kardinális hangszerelési kérdéseket oldva meg. Egy külső, produceri nézőpontot képviselve pedig nem egyszer vette elejét, hogy felesleges irányok felé sodródjunk, amikor a végső fázisban kezdtem olykor elveszíteni a fonalat.”

A kislemez hangmérnöke Puha Szabolcs, míg a borító Csekk István munkája. Az EP a Launching Gagarin Records & Managementnél jelenik meg.


LEMEZTÁSKA-INTERJÚNK SZALAY PÉTERREL.


A zenekar június 29-én ingyenes koncertet ad a Dürer kert kerti színpadján, Facebook-eseményoldal


és az ismét remek, friss colorStar-szerzemény: 

https://recorder.blog.hu/2018/06/26/a_sivatagon_keresztul_a_fenyig_colorstar_across_the_desert-dalpremier
A sivatagon keresztül a fényig – colorStar: Across The Desert-dalpremier
süti beállítások módosítása