Itt a Hangfoglaló Program – Itt az új HOTS shortlist

2018.06.22. 16:40, rerecorder

180606-recorder.jpg

Ahogy tavaly, úgy idén is két alkalommal van módja a hazai zeneipar szereplőinek arra, hogy rangsorolják, kiket tartanak a leginkább exportképes magyar produkciónak. A HOTS shortlistje az exportiroda ajánlattevő funkcióját segíti a magyarországi piaci szereplők bevonásával, hiszen több nemzetközi partner (mint a Primavera, a Reeperbahn, vagy épp a Mondo.NYC) is ez alapján választ fellépőt.

Az idei első félévben ez főleg a nyári fesztiváloknál bírt látható eredménnyel: többek között Svájc legnagyobb nyári eseménye, az OpenAir St. Gallen és a Liverpool Sound City is így választotta ki a Papaver Cousinst, valamint a Lollapalooza Berlin programszervezői is e lista alapján hívták meg Apey-t. Bár a HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses – hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért –, alkalmanként nincs mód a nyilvános ajánlásra. Ilyen esetekben pedig csak a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok, amiből kiválasztják, hogy a helyi piac és programkínálat fényében mely magyar produkciónak lehet a legnagyobb esélye náluk az áttörésre. A HOTS shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretne hozzátenni a végeredményhez. Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen az NKA Hangfoglaló Kollégium számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár).

Az idei első felmérés során a válaszadók közel háromszáz zenekart említettek a kitöltés során: a szórás mértékéről mindent elárul, hogy a listavezető Apey & The Pea a kiosztott összes pont 5,94%-ával kerülhetett az első helyre, miközben a szavazók több mint fele valamelyik helyen biztosan szerepeltette őket. Ezek az adatok pedig sok szempontból értékesek a továbbiakban is: egyrészt a beérkezett információból további listák profilálhatók (énekes-dalszerzőkre, elektronikus vagy jazz-produkciókra való tekintettel), másrészt a válaszok hűen tükrözik a belső piaci sokszínűséget is, ami értékes adat a jövőre nézve.

2018 első félévének HOTS shortlistje:

01. APEY & THE PEA
02. MIDDLEMIST RED
03. DOPE CALYPSO
04. FRAN PALERMO
05. MÖRK
06. BOHEMIAN BETYARS
07. IVAN & THE PARAZOL
08. THE QUALITONS
09. JÓNÁS VERA
10. APEY
11. GUSTAVE TIGER
12. DEEP GLAZE
13. VOLKOVA SISTERS
14. ANTONIA VAI
15. RUN OVER DOGS

Egész Barcelonát felforgatta a Dope Calypso

A Westway Labes koncertjét követően Európa egyik legnagyobb fesztiváljára, a Primaverára hívták meg a Dope Calypsót, akik először léphettek fel magyar zenekarként Barcelonában. A zenekar két koncertet is adhatott a fesztiválon: a NightPro Stage-en, a fesztiválterületen belül egy fülledt bulival táncoltatták meg a közönséget hajnal háromkor, június 2-án pedig a helyi kulturális központ, a CCCB szabadtéri színpadán bizonyíthattak a közönségnek. A Dope Calypso őrült show-ja már biztosan megtérült: a zenekart Európa egyik legnagyobb showcase-fesztiválja már meg is hívta őszre játszani, amit hamarosan be is jelentenek.


https://hotsmusic.hu/


cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/06/22/itt_a_hangfoglalo_program_itt_az_uj_hots_shortlist
Itt a Hangfoglaló Program – Itt az új HOTS shortlist
süti beállítások módosítása