Ólafur Arnalds, az izlandi kortárs klasszikus zene sztárja jön a CAFe Budapestre

2018.06.06. 19:32, RRRecorder

olafur_arnalds.jpg

Bár ősszel, október 5. és 21. között rendezik a 2018-as CAFe Budapestet, már most bejelentettek számos fellépőt. Köztük lesz az igen erős izlandi kortárs klasszikus zene egyik legnépszerűbb alakja, Ólafur Arnalds, aki Nils Frahmmal közös lemezéről és Kiasmos nevű technoduójáról is ismert.

(X) Ólafur Arnalds, Sinfonietta Rīga, The King's Singers, Dean Brown, a Recirquel Újcirkusz Társulat és a belga Peeping Tom – minden műfajban igazi ínyencségeket vonultat fel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata 2018. október 5–21. között várja a kortárs művészet rajongóit szerte a városban. A fesztivál folyamatosan bővülő programjaira a jegyértékesítés június 6-án indul.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számos premier és ősbemutató várja a közönséget. A fesztivál keretében érkezik Budapestre a The King's Singers: a világhírű énekegyüttesnek Gyöngyösi Levente zeneszerző írt új művet, a világpremiernek a CAFe Budapest ad otthont. Balog József zongoraművész lemezbemutató koncertre készül a Budapest Music Centerben, míg a jubiláló Budafoki Dohnányi Zenekar Binder Károly és Szentpáli Roland egy-egy művének ősbemutatójával ünnepel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Recirquel Újcirkusz Társulat My Land című új előadását a fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség, Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza Az Ügy címmel mutatja be vadonatúj, rendhagyó műfajú „catwalk koncertjét” a Trafóban, Johan Inger, Sharon Eyal és William Forsythe koreográfiáival készül premierre a Magyar Nemzeti Balett, a Fugato Orchestra pedig a Duna Táncműhellyel közösen mutatja be szimfonikus táncelőadását, a Noét.

A fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2018-ban a Baltikum művészei állnak a fókuszban. A fesztivál nyitókoncertjén a Sinfonietta Rīga Erki Pehk karmesterrel az élén – két lett és két észt művel áll színpadra, de a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén és a neves gitárduó, a Katona Twins Fifty-fifty című ünnepi estjén is felcsendülnek majd észt szerzők művei.

A Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló Budapest Ritmo mára a térség meghatározó világzenei programsorozatává vált. Október 5–7. között ismét az Akvárium Klubban váltják majd egymást a színpadon a hazai és nemzetközi világzenei élet legizgalmasabb formációi.

A CAFe Budapest hangulatához szervesen hozzátartozik, hogy a város közterein is különleges alkotásokkal találkozhat a közönség. Ez 2018 őszén sem lesz másként: Márkus Sándor önreflektív installációja egy „városi vadászles”, ahol sosem tudhatjuk, hogy ki az, aki néz, és ki az, akit néznek. Joan Català katalán művész Pelat című köztéri mozgásszínházi darabjában a járókelők is a produkció részesévé válhatnak, és kiderül, hogy mit jelent a közösség – a szó legszorosabb értelmében vett – megtartó ereje.

A CAFe Budapest évről évre szeretné megmutatni a főváros lenyűgöző sokszínűségét, de hogy milyen is valójában, azt maguk a városlakók mesélik el a legizgalmasabban: immár ötödik alkalommal várja a budapesti történeteket a nagy sikerű 100 szóban Budapest pályázat. Idén július 30-ig lehet beküldeni a műveket, a zsűri által kiválasztott szövegeket pedig különleges kiállítás formájában mutatja be a fesztivál.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk. A jegyértékesítés a fesztiválprogramokra június 6-án kezdődik.

https://recorder.blog.hu/2018/06/06/olafur_arnalds_az_izlandi_kortars_klasszikus_zene_sztarja_jon_a_cafe_budapestre
Ólafur Arnalds, az izlandi kortárs klasszikus zene sztárja jön a CAFe Budapestre
süti beállítások módosítása