Zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelem ajtó - Góbé klippremier

2018.06.04. 14:59, RRRecorder

gobe_zenekar.jpg

A "népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos" Góbé idei lemezéhez készült első klip képi világa a zenéhez hasonlóan a nyers, egyszerű népi kultúra és a modern világ találkozását jeleníti meg.

Bár a fenti önjellemzéshez a Góbé Facebook-bemutatkozása még azt is hozzáteszi, hogy zenéjük "a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan", a hattagú együttesnek sikerült kihoznia a műfajok közöttiségből az optimumot: játszanak táncházakban, klubokban és fesztiválokon; a nemzetközi zsűri beválogatta őket a budapesti Womex magyar mezőnyébe; előző, 2015-ös Ez van! című lemezük ott volt a World Music Charts Europe azévi összesített listáján.

Az idei, Zeng című lemezhez pedig most készült el az első klip, ami Csasznyi Imre frontember (basszprímtambura, ének, vokál, brácsa) szerint a zenéjüket tükrözi vizuálisan: "A zene, amit játszunk, az valójában népzene, ötvözve a modern kor hatásaival. Ebben a klipben is ezt próbáltuk képi világban megjeleníteni. Nyers, egyszerű, ellenben mégis újszerű technikai felvételt használtunk." Ez utóbbi azt jelenti, hogy lassított mozgással vették fel a jeleneteket, aztán ezt felgyorsították.

Csasznyi Imre a számról ezt mesélte a Recordernek: "A dal egy koncert után íródott, fűben ülve játszogattunk magunknak, és egyszer csak jött. A verse dallamát én találtam ki, a szövege pedig csujogatásokból lett ráillesztve, ami szintén a dallammal együtt érkezett a fejembe, de ez így még nem volt szám. A próbateremben megszerkesztgettük, raktunk bele zenei átvezetőket, és egy érzelemben és szövegében oda illő dunántúli ugróst megtettünk refrénnek." Általános ars poeticaként pedig a következőt mondta: "Szeretnénk átadni azokat az üzeneteket, amiket mi is kaptunk, amikor a népi kultúrával foglalkoztunk. Az ember és a természet kapcsolata soha nem változott, mint ahogyan az emberi érzések sem! Hiszünk abban, hogy teljes értékű életet csak belső egyensúlyban élhetünk, és ehhez az őseink zenéje és annak átmentése a ma élő ember számára egy első lépés lehet a dolgok elfogadásához."

A klip rendezője Kaldenecker Antal, operatőre Szőke János volt. A Góbé honlapja itt, Facebook profilja itt található. Nyáron fellépnek mindenféle fesztiválokon; legközelebb június 10-én Budapesten a Hegyvidéki Napok keretében, aztán a Gárdonyban, június 28. és július 1. között tartott Világfi Fesztiválon kétszer is; részletek itt

Címkék: góbé
https://recorder.blog.hu/2018/06/04/zeng_a_lelek_zeng_a_szo_zeng_a_szerelem_ajto_gobe_klippremier
Zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelem ajtó - Góbé klippremier
süti beállítások módosítása