Filmrecorder. Kedves mesének indul, aztán durván meggyepál – A történet (filmkritika)

2018.05.25. 11:11, Gaines

the_tale.jpg

Hogyan dolgozhatjuk fel azt, amikor gyerekkorunk egyik legmeghatározóbb élményéről kiderül, hogy súlyos traumákat takar? Például egy dokumentarista szemléletet játékfilmes eszközökkel keverő, megrázó alkotásban. A történet az év elején felzaklatta a Sundance filmfesztivál közönségét, most az HBO GO jóvoltából hozzánk is eljut: személyes és időszerű film egy nehéz témáról, amitől sokáig nem tudunk szabadulni. A 62. Recorder magazin Filmrecorder rovatának cikke.

Jennifer (Laura Dern) negyvenes, sikeres dokumentumfilmes, és van egy története. Iskolai esszé, tizenévesen írta. Élete egyik meghatározó időszakáról szól: egy nyári lovastáborról, az istenített oktatóról (Elizabeth Debicki), meg egy idősebb férfiról (Jason Ritter), az első fontos kapcsolatáról. A sorsfordító nyár idilli benyomást keltő flashbackekben elevenedik meg, mint egy vasárnap délutáni, ártatlan családi tévéfilmben. De amikor Jennifer anyja (Ellen Burstyn) megtalálja a régi esszét egy dobozban, sírva hívja fel a lányát. Mi igaz abból, amire Jennifer emlékszik? Mi történt valójában a két felnőtt és a gondjaikra bízott lány között?

Jennifer Fox ötvenes, sikeres dokumentumfilmes, és A történet az ő története. Mozgóképes memoár, amelyben saját gyerekkori szexuális traumáját dolgozza fel félig fikciós formában, Sarah Polley családfakutatásához, az Apáim történetéhez hasonló eszközökkel. Saját magát, élete szereplőit színészekkel játszatja el, általuk faggatja múltját, csalóka emlékeit. Laura Dern hangján tesz fel kérdéseket gyerekkori önmagának – egy megbízhatatlan narrátornak –, vagy a táboroztatóknak; fiktív alteregója nyomoz azok jelenkori, megöregedett verziói után.

Az új adalékok át-átrendezik a mozaikos emlékmorzsákat. Erős vizuális és narratív pofon, amikor Jennifer rájön, fiatalabb volt a táborban, mint hitte, és a kamaszlány flashbackjeit újrajátssza egy gyerekszínész (Isabelle Nélisse). A családi mozidélutános világítás, művi zenei aláfestés kényelmetlenül valószerű eseményeket kezd hordozni, egyre nyomasztóbb, megterhelőbb jeleneteket, amelyekben pszichológiai manipulációval lépre csalnak, a bizalmával visszaélve szexuális együttlétre kényszerítenek egy introvertált gyereket. A kamera a kényes pillanatokban sem fordul el, és nekünk sem szabad, bármilyen nehéz is.

03_812724_3569238_1022x680.jpg

A film egy élethazugságot tár fel, szégyenből és önvédelemből megmásított, büszkén vállalt kalanddá átformált traumát, annak felnőttkorig kiható csápjait. Nem csak a #metoo-érában érvényes, de most különösen revelatív ererejű rekonstrukció. Fájdalmas szembenézés, néha mesterkélt dialógokkal, máskor perzselő alakításokkal, de mindvégig bátran és őszintén.

szerző: Huszár András

A filmet május 27-étől lehet megnézni a magyar HBO GO-n.

https://recorder.blog.hu/2018/05/25/filmrecorder_kedves_mesenek_indul_aztan_durvan_meggyepal_a_tortenet_filmkritika
Filmrecorder. Kedves mesének indul, aztán durván meggyepál – A történet (filmkritika)
süti beállítások módosítása