Itt a Hangfoglaló Program: Megmutatni az ember saját boldogságát, a zenéjét – Interjú Szigeti Zsófiával, a Shaibo énekesnőjével

2018.05.17. 11:09, rerecorder

shaibo_cover.jpg

A Hangfoglaló Program negyedik évadának egyik induló előadói támogatottja a 2015-ben alakult Shaibo. A most megjelent Naked Feet album bemutatója május 19-én az A38 Hajón lesz. A zenekar énekesnője, Szigeti Zsófia a munkával teli készülődés, a pályázat adta lehetőségek és a nyári tervek kapcsán adott interjút.

Május 19-én jön a lemezbemutató. Hogyan készültök, mire lehet számítani?

Nem is kérdés, hogy ez a zenekar életének legfontosabb dátuma. Minden nap ezzel foglalkozunk: most éppen a koncert vizuálján dolgozom. A látványelemeknek egyébként is fontos szerepet szánunk ezen az estén. A Naked Feet című dal alatt például 12-en fogunk a színpadon állni.


Ez már a hangfoglalós támogatásból készül. Mit jelent nektek ez a támogatás?

Nagyon nehéz külső segítség nélkül zenekart csinálni. Gyakorlatilag a Hangfoglaló Program pályázata tette lehetővé, hogy legyen Shaibo. Tizenkét számos nagylemezt elkészíteni komoly költségekkel jár, önerőből nekünk nem ment volna. De így most lehetőségünk van megmutatni azt, ami bennünk van.


Említetted, hogy még egészen új zenekar vagytok. Mesélj kicsit az alakulásról!

A Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában még 2013-ban ismertem meg Nyitrai Peti basszusgitárosunkat, a legjobb barátomat. Csináltam egy kvartettet, amivel Vácon és Budapesten koncerteztünk, egy kis zsebpénzt keresve. Aztán egy évvel később megismertem Klausz Ádit, a dobosunkat, akit akkor vettek fel. Érettségi után, a Kőbányai Zenei Stúdióban jöttem rá, hogy van bennem olyan zene, amit nem más írt, hanem én, és hogy szeretném, ha ez megszólalna zenekarral. Felkerestem Petit és Ádámot, aztán pedig összetalálkoztam a gitárosunkkal, Cseh Petivel is. Így kezdtünk el együtt zenélni 2015 végén.


Induló zenekarhoz képest nagyon erős képanyagotok van. Kivel dolgoztatok, hogyan választottatok fotóst?

shaibo_naked_feet.jpgCsaládom révén a képzőművészethez is kötődöm, ezért a vizuális élvezetek a gyengéim. Legyen minden szép meg esztétikus. A fotóknál nagyon konkrét koncepciók vannak a fejemben, és ez a zenekarról készült képek esetében sem volt másként. Ezeket a mostaniakat a csodálatos Sivák Zsófia készítette. Igyekszem olyan emberekkel dolgozni, akik értik, hogy mi van bennem. Zsófi pontosan ilyen, vele együtt dolgozni ajándék.


Hogyan jellemeznéd az új albumot?

A Naked Feet album dalai 2017 tavaszától egészen 2018 januárjáig íródtak. A dalok magja mindig egy új élmény, egy változás megélése. Az összes dal szövegében és zenei szövetében ott van egy pici él, egy pici hitetlenség, egy kis cinizmus, ha éppen vidám dalról van szó, akkor mozdulunk a kegyetlen valóság irányába, ha pedig sötétebb a hangvétel, akkor ez az él mint önirónia jelenik meg.


Kinek ajánlanád a Hangfoglaló Program induló előadói pályázatát?

Ha valaki nem szívvel-lélekkel zenél, nem úgy, hogy ez minden vágya, akkor annak ebbe sem érdemes belevágni. Akkor és azoknak van értelme az egyébként rengeteg adminisztratív teendővel járó pályázati procedúrába belekezdeni, akiknek tényleg az a legfontosabb dolog az életében, hogy a saját boldogságát, a zenéjét megmutassa másoknak.


Gondolkodtok azon, hogy a nemzetközi színtéren is megmutatjátok magatokat?

Igen, tervezem, hogy a Shaibo-t elviszem egy külföldi kiadóhoz is, ezért a Hangfoglaló Program nemzetközi turnés pályázatai is érdekesek lehetnek számunka. Egyébként meg az összes pályázatra szeretnék jelentkezni, mert nincs olyan, ami ne érné meg. Ezek ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy zenélhessünk.

a friss lemez: 


a Next To Me klipje: 


cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/05/17/itt_a_hangfoglalo_program_megmutatni_az_ember_sajat_boldogsagat_a_zenejet_interju_szigeti_zsofiaval_
Itt a Hangfoglaló Program: Megmutatni az ember saját boldogságát, a zenéjét – Interjú Szigeti Zsófiával, a Shaibo énekesnőjével
süti beállítások módosítása