"Nem lenne itt keresnivalónk" - mondta Apey, aztán megnyerte a Nagy-Szín-Pad!-ot

2018.05.12. 12:08, RRRecorder

nsz_apey_and_the_pea_gyoztes.jpg

A tamagocsimentes zenekar nemcsak a hazai fesztiválok nagyszínpadaira jutott így fel, hanem a Eurosonic showcase fesztiválra, ami jó belépő lehet a kontinens fesztiváljaira. Beszámoló a döntőről.

"Nagyon szépen köszönjük, hogy bejutott ebbe a tévécsatornába, ebbe a műsorba egy olyan zenekar, aminek amúgy nem lenne itt keresnivalója. De nektek köszönhetően itt vagyunk, és nagyon reméljük, hogy még rengeteg másik zenekar fogja tudni követni ezt a példát, mert igenis meg kell mutatni, hogy vannak még olyan zenekarok, akik nem kötnek be cd-t, usb-t, tamagocsit, hanem feljönnek, és kinyírnak minket, aztán pedig hazamennek" - mondta a frontember az Apey & The Pea koncertjének vége felé, a közönség örömére. Az egy kérdés, hogy mennyire van igaza: a Nagy-Szín-Pad! versenyzői közt nem voltak playbackelők, rockzenekarok viszont bőven előfordultak; az M2 Petőfi TV-n mindenféle zenekar szokott szerepelni (és ott van ugye az Akusztik című műsor, aminek a premisszája a tamagocsimentesség) - ha már, akkor a Petőfi Rádióval kapcsolatban szokás évek óta, már a legutóbbi arculatváltás előtt is a rockzene hanyagolását felemlegetni. Az viszont egy másik kérdés, hogy a rock és metal közönséget nagyon hatékonyan veszi rá a szavazásra a kedvenc műfajuk elhanyagoltságának érzése, AWS, hogy valami nagyon aktuális bizonyítékot mondjuk.

Ki tudja, hogy ezért-e, mindenesetre a közönségszavazást (ami a döntőben kizárólag számított) az Apey &The Pea nyerte, ami most egybevágott mind a korábbi fellépőkből összeállt Crew - és amúgy a Recorder - véleményével is. Így ők játszanak a nagyszínpadon a Szigeten, a VOLT-on, a Strand Fesztiválon és a Campus Fesztiválon. Az összes versenyző szintén fellép mindezeken, valamint a Nagyon Balaton rendezvényein is. Az Apey & The Pea egymillió forintból forgathat klipet, és egy éven át ingyen ihat Red Bullt is.

Voltak olyan díjak is, amik nem a közönségszavazáson dőltek el. Ezek közül talán a legfontosabb a részvétel a Eurosonic Noorderslag showcase fesztiválon, Hollandiában. Ez a showcase, mint arról részletesen itt írtunk, komoly belépő lehet Európa fesztiválvérkeringésébe; az ETEP nevű program támogatja azokat, akiket innen hívnak meg fesztiválokra. Ráadásul tapasztalataink szerint rengeteg a középszerű indie-pop-rock, úgyhogy a mezőnyből Apeyék az első lábdobbal ki fognak tűnni. A V4-együttműködés keretében az Apey & The Pea a lengyel Woodstock és a cseh Rock for Churchill 2018 fesztiválra, Antonia Vai a szlovák Grape fesztiválra, NB a dunaszerdahelyi Fröccsfesztre kapott meghívást; a Budapest Park és az Akvárium Klub egy-egy kiemelten eseményén Antonia Vai lesz előzenekar.

Magukról a koncertekről sokat nem lehet amúgy írni: rövidebb, koncentráltabb fellépések voltak ezek, amik alatt sikerült mindegyik fellépőnek megmutatnia a zenéje több arcát is. A helyszínen nem volt igazán koncerthangulat, inkább a tévéműsorról szólt ez az este. Ha lehet egy megjegyzésünk: Apeyéknek hanyagolniuk kéne a megszokott nagyszínpados showelemeket, és inkább a frontember fintorait és vicsorait kéne kivetíteni - ezek minden tűzijátéknál és koponyánál félelmetesebbek és hatásosabbak.

https://recorder.blog.hu/2018/05/12/_nem_lenne_itt_keresnivalonk_mondta_apey_aztan_megnyerte_a_nagy-szin-pad_-ot
"Nem lenne itt keresnivalónk" - mondta Apey, aztán megnyerte a Nagy-Szín-Pad!-ot
süti beállítások módosítása