Egyszerű rocklemez arról, hogy hogyan szeretünk – itt a Papaver Cousins második albuma

2018.05.04. 11:00, rerecorder

pressphoto4.jpg

A Papaver Cousins, azaz Nagy Barnabás és Szendrey-Nagy Olivér énekes-gitárosok zenekara a Bad Writing című most debütáló második nagylemezével levetette magáról az eddigi „akusztikus folkduó” címkét és egy nagyívű, klasszikus értelemben vett rocklemezzel jelentkezett. A párossal tavaly decemberben forgott videointerjúnk idején már javában készült a 2017-es Lack Of Lightness folytatása.

cover_3.jpgA 2017-es Lack Of Lightness szakmai sikerei után a Papaver Cousins második nagylemeze, a Bad Writing már egy szélesebb közönséghez szól. Az eddig jellemző visszafogott hangszerelést felváltotta a zenekari felállás, ami amellett, hogy könnyebben érthetővé teszi a szerzőpáros szándékait, a dalok intimitását is megtartja.

A Boyz And Girlz lendületes felütése egyértelművé teszi, hogy egy könnyedebb hangvételű lemezről van szó, de a cinikus témamegjelölés után a címadó dalban az is világossá válik, hogy a szerzők nemcsak a csajozás kontextusában értelmezik az emberi kapcsolatok ciklikusságát. A The Clouds Are Moving Fast Here című dal kétharmadánál lévő "But for now, youʼll do fine, oh girl” sornál nyílik ki teljesen a Papaver Cousins második nagylemeze, így már az első három dalban felrajzolják azokat a dimenziókat, amiket a Bad Writing a továbbiakban bejár. A két utolsó dallal, a Thick Stemmed Tulips emberközeliségével és a Lock And Leave törékenységével illetve ikonikus gitárszólójával teljesedik ki a lemez.

"A Supersize Recording stúdiójában zajló felvételek során minden dal egyben, szalagra lett feljátszva, ami szintén segítette az erőteljesebb, élő hangzást. Segítségünkre volt Hegyi Zoltán nagybőgőn és basszusgitáron, Süli Tamás dobon, Barta Gyöngyi csellón és Fésűs Ádám billentyűs hangszereken. A magyarországi koncerteken a zenekari felállással lesz majd látható az együttes" - sorolja a további változásokat a páros.

A Papver Cousins fellép a Bánkitón, a Művészetek Völgyén, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon és a Tiszavirág Fesztiválon, de még alakulóban a további nyári menetrend. A budapesti lemezbemutató az A38 kiállítóterében lesz szeptember 14-én (Facebook-eseményoldal). A Bad Writing dalait először a Liverpool Sound City showcase fesztiválon lehet majd élőben hallani, amit a FOCUS Wales showcase eseményén két koncert is követ majd. Emellett az Openair St. Gallen fesztiválra, Svájcba is meghívást kapott az együttes, október végén pedig egy 10 állomásos orosz turnéra indulnak.

A PAPAVER COUSINS KORÁBAN IS FELLÉPETT, ÚTI BESZÁMOLÓJUK ERRE.

pressphoto2.jpgA lemezről (amit az MZK Publishing gondoz) és a dalokról pedig külön is szólt a két szerző: „a Bad Writing lemez a ciklikusságról szól. A tételmondata pedig az „it seems we are all about hope, relation to subject and repetition” sor. Adott helyzetben egy ember viselkedését három dolog határozza meg. A tárgy iránti remény, a tárgyhoz történő viszony és a tárgy megszerzéséhez vagy éppen elkerüléséhez szükséges cselekedetek. Ha megbomlik ezek háromszöge, mert elértük a vágyott tárgyat, akkor gyakorlatilag azonnal egy ugyanolyan helyzetben találjuk magunkat, mint amin éppen túlvagyunk. Egyébként pedig, ez egy egyszerű rocklemez arról, hogy hogyan szeretünk.”


1. Boyz And Girlz

A nyitódal talán a legegyszerűbb és legsekélyebb az egész lemezen. Pont olyan egyszerű, mint ahogy egymást keressük „csajozás” meg „pasizás” címszó alatt. Nevetségesek és nagyon szerethetőek vagyunk.


2. Bad Writing

A „rossz írás” nem azt jelenti, hogy ez az egész ciklikusság alapvetően élvezhetetlen lenne. Mert egyébként csodálatos. Sokkal inkább azt, hogy nagyon kedvesen bugyuta az, amilyen helyzetekbe hozzuk magunkat és amik ellen egyébként nem nagyon kell tenni semmit sem.


3. The Clouds Are Moving Fast Here

Ennél a dalnál érkezünk meg oda, hogy el kell tudjuk fogadni azt, ahogyan feldolgozzuk a saját narratívánkat. És hogy olyan igazán semmi bajunk nem lehet.


4. Leaves

Ahogyan a leveleken látszik, ha baja van a fáknak, a körmeinken is látszik, hogy mivel hogyan küzdünk meg.


5. Selfish Enough

BRUCE SPRINGSTEEN.


6. Favorite Failed Attempt

Egy Faulkner-könyv hátoldalán olvastam azt, hogy az öreg annak alapján értékelte az embereket, amilyen kitartással és következetességgel buknak el. Tök jó.


pressphoto3.jpg7. Sea

Ez a dal annak a naivitása, amikor elhisszük, hogy a fülünkhöz szorított kagylókból a tengert halljuk. Aztán kiderül, hogy ha félbevágunk egy sörösdobozt és a fülünkhöz szorítjuk, akkor pont ugyanazt halljuk, mint kicsiként a tisztaszobában.


8. Denied Flowers

Régebben beszélgettünk arról Barnival, hogyha a visszautasított virágokat vissza lehetne vinni valahova, akkor kaphatnának azok a virágok még egy esélyt, hogy valaki napját szebbé tegyék.


9. Salty Sweet Circles

Annak a grafikussága és kiszolgáltatottsága, ahogy egymás után édes és sós dolgokat kezdünk el magunkba tömni, szerintem szépen ábrázolja azt, amikor csendben emésztjük magunkat, mert épp nem tudjuk, hogy mit szeretnénk.


10. Thick Stemmed Tulips

A vastagszárú tulipánokat nagyon szeretem, én is az vagyok.


11. Lock And Leave

:)


és akkor remek új album: 


valamint a Boyz And Girlz klipje: 


fotók: Vajda Réka
a Papaver Cousins Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2018/05/04/egyszeru_rocklemez_arrol_hogy_hogyan_szeretunk_itt_a_papaver_cousins_masodik_albuma
Egyszerű rocklemez arról, hogy hogyan szeretünk – itt a Papaver Cousins második albuma
süti beállítások módosítása