A gitár nem halt meg, csak átalakult

2018.03.21. 11:05, RRRecorder

Nemrég bejárta a sajtót a Gibson anyagi gondjainak a híre. Egy új cikk szerint nem kell ebből túlzott következtetéseket levonni: lehet, hogy eltűntek a rocksztárok, de azért gitároznak még a fiatalok - csak éppen más izgatja őket, nem a gitárhősködés.

Az Economist kulturális magazinja, az 1843 cikkének címe: Ez volna a rockgitár vége? A kiindulópont ugyanaz, mint sok, ezt nem kérdező, inkább állító cikkben: rossz bőrben van a két ikonikus cég, a Gibson és a Fender, a slágerlistákon alig található gitárzene stb. Azonban a szerző szerint nem kell annyira kongatni a vészharangot, mert legalábbis részben arról van szó, hogy a gitár szerepe átalakult.

Egyrészt a hagyományos gitárhőssel kapcsolatos teljes mitológia és képi világ (a fallikus szimbólumként megjelenő hangszertől a macho hőst körülvevő groupie-kig) mára nagyon problematikus lett. Ezzel párhuzamosan ma már mások a gitározni vágyó fiatalok példaképei, mégpedig azok a zenészek, akiknek a hangzása, nem pedig a szólói a jellegzetesek: Kevin Shields, Johnny Marr, Peter Buck, Josh Homme. A cikk idézi a londoni, hatvan éve működő Macari's Musical Instruments hangszerbolt tulajdonosát, aki azt mondja, hogy manapság "a fiatalok nem a sztárok által használt gitármárkák után érdeklődnek a boltban, hanem azokat az effektpedálokat keresik, amikkel bizonyos dalok gitárhangzását elő tudják állítani".

EGY MAGYAR GITÁRGYŰJTŐ: PODLOVICS PÉTER MESÉL

A Vaccines tagja, Freddie Cowan is nyilatkozik a cikkben. Egyrészt beszél arról a ritkábban említett tényezőről, hogy a Gibson gitárok egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy sok effekttel manipuláljuk a hangzásukat; másrészt arról, hogy a legünnepeltebb mai gitárosok, vagyis Jack White és St. Vincent mennyire másként használják a hangszert, mint a korábbi gitárhősök. A "lazaságát és kifejező erejét" hangsúlyozzák, és a dalok színezésére, netán "eltérítésére" használják, nem központi szereplőként.

JACK WHITE SZERINT HAMAROSAN ÚJRA JÓ LESZ A ROCK AND ROLL

Az 1834 szerint "bár a gitárgyártó cégek küszködnek, a gitárosok nem; még ha kevesebb Fendert és Gibsont adnak is el, ez nem jelenti azt, hogy kevesebb hangszer fogy, mert a piac telítve van használt gitárokkal" - bár adatokat nem idéz arra, hogy mekkora lehet a használt gitárok piaca. Mint korábban írtuk, egy évtized alatt másfél millióról alig több mint egymillióra esett vissza az Egyesült Államokban eladott új gitárok száma.

A cikk egyik példája a gitárok megváltozott szerepére:

 

https://recorder.blog.hu/2018/03/21/a_gitar_nem_halt_meg_csak_atalakult
A gitár nem halt meg, csak átalakult
süti beállítások módosítása