Dream pop, elektronika és neoklasszikusok jelen időben: Braids, Chapelier Fou és Grandbrothers a Budapesti Tavaszi Fesztivál a38-as koncertjein

2018.02.28. 09:00, RRRecorder

braids.jpg

(X) A Braids a dream pop, az elektronika és a posztrock határán alkot; Chapelier Fou hegedül és elektronikával bűvészkedik; a Grandbrothers duó pedig úgy köti össze a zongorát és az elektronikát, mint senki más. Műfajok határán egyensúlyozó, izgalmas produkciókat hoz a Budapesti Tavaszi Fesztivál az A38-ra.

A kanadai Braids trió igen sajátos, több műfajt is megidéző, de egyikhez sem besorolható zenét játszik. Raphaelle Standell-Preston sokszínű, egyedi éneke egyszerre idézi a személyes énekes-dalszerzők hagyományát és a dream popot; még akkor is elbűvölő, amikor kemény témákról énekel. Közben a kíséretben az elektronika okos, kísérletező ágának tört ritmusai szólnak, amiket a megfelelő helyeken posztrockos gitár vagy popos dallamokat játszó szintetizátor ellenpontoz. A dalszerkezetek szokatlanok, nagy íveket járnak be, miközben mégis lecsupaszított a zene, vagyis csak a minimálisan szükséges elemekből dolgozik a trió.

ÉLŐ POPLEGENDÁK, IFJÚ NEOKLASSZIKUSOK, FRISSÍTŐ SOKSZÍNŰSÉG – A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL 10 LEGIZGALMASABB KONCERTJE

A 2006-ban, még öt taggal alakult Braids mindössze három nagylemezt jelentetett meg eddig (Native Speaker, 2011, Flourish // Perish, 2013, Deep In The Iris, 2015), ám ezek komoly kritikai sikert értek el, a legutóbbi a kanadai Juno-díjat is megkapta alternatív kategóriában. Az első albumról ezt írta a Pitchfork: "Vannak álmok, vannak rémálmok, és vannak azok az éjszakai látomások, amiket egyik kategóriába sem sorolhatunk: azok a nyugtalanító képek és párbeszédek, amik még akkor is a fejedben járnak, amikor ébren vagy, és mindig újabb részleteket fednek fel magukból. Ha a Braids dream pop, akkor ebben az értelemben az."

A Braids koncertjét április 2-án, hétfőn 20 órától tartják az A38 hajón, jegyeket itt lehet vásárolni.

 

Chapelier Fou, vagyis az Őrült Kalapos néven alkotó Louis Warynski klasszikus zenei ihletettségű downtempót játszik. Képzettsége is klasszikus, kedvenc hangszere a hegedű, de emellett hallható a dalaiban mandolin, buzuki és a legendás Farfisa orgona is. No meg elektronika, plusz világzenei és jazz-hangminták  utóbbiak tovább bővítik virtuálisan a hangszerek tárházát. Hangszeres játékát loopolva, effekeztve, dobokat, egyebeket hozzáadva építi fel számait, amik jóval többek egy-egy stílusbravúrnál: a kompozíciók könnyen átélhető, érzelmes, franciás dalokká állnak össze. 2010 óta jelenteti meg lemezeit a jónevű Ici D'Ailleurs kiadó (Yann Tiersen, The Third Eye Foundation stb.). A legutóbbi sorlemez, a tavalyi Muance címe árulkodó: a Mutation és a Nuance szavak összevonásából keletkezett.

Chapelier Fou számos klubot, fesztivált megjárt a világ körül (Európa és Amerika mellett Kínát és Oroszországot is); de nemcsak koncertezik, hanem szerepeltek már munkái a Barbican Centerben és a Centre Pompidou Metzben, továbbá az oktatás területén is aktív.

Chapelier Fou koncertjét április 13-án, pénteken 20 órától tartják az A38 hajón, jegyeket itt lehet vásárolni.

 

A Grandbrothers a Budapesti Tavaszi Fesztivál, illetve a CAFe Budapest több korábbi fellépője által is képviselt modern klasszikus vagy neoklasszikus műfajban alkot, amit a Recorderen itt mutattunk be. Az ilyen előadók gyakran hozzák össze a klasszikus hangszereket az elektronikával, náluk azonban ez másként történik, mint az megszokott. A német-török Erol Sarp zongorájának hangjai befutnak a svájci Lukas Vogel kütyüibe, aki élőben effektezi, alakítja őket; ráadásul külön kalapácsokat is irányít a gépeivel, amik különféle, nem megszokott helyeken megütik a zongorát, így hozva létre ütős hangokat is, egyfajta sajátos "zongora-dobgépként".

A Grandbrothers két lemezt adott ki, közülük különösen a tavalyi, a City Slang által megjelentetett Open kapott igen pozitív kritikákat. Zenéjük más neoklasszikusokéhoz hasonlóan könnyen megközelíthető nemcsak a komolyzene, hanem a pop és az elektronika felől érkezők számára is, sőt, olyanok készítettek már remixeket a duónak, mint Lone és FaltyDL. Nem csoda tehát, hogy azt mondják, számukra az ideális az lenne, "ha este egy koncertteremben lépnénk fel, éjszaka pedig egy klubban".

A Grandbrothers koncertjét április 18-án, szerdán 20 órától tartják az A38 hajón, jegyeket itt lehet vásárolni.

A március 30-tól április 22-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál további programjai itt böngészhetők.

https://recorder.blog.hu/2018/02/28/dream_pop_elektronika_es_neoklasszikusok_jelen_idoben_braids_chapelier_fou_es_grandbrothers_a_budape
Dream pop, elektronika és neoklasszikusok jelen időben: Braids, Chapelier Fou és Grandbrothers a Budapesti Tavaszi Fesztivál a38-as koncertjein
süti beállítások módosítása