Drake egymillió dollárt osztogatott el, aztán csinált egy videót arról, milyen jó fej

2018.02.26. 13:41, RRRecorder

drake_gods_plan.png

Van, aki szerint tényleg jó fej, mert az számít, hogy pénzt osztogatott; van, aki szerint ha igazán ó fej lenne, akkor nem mutogatná ennyire, hogy az. Videó és filozófiai kontextus (!).

Már a Billboard lista élén állt Drake God's Plan című száma, amikor napjaink egyik legnagyobb sztárja azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Miamiban elkezdett pénzt osztogatni. Aztán kijött a klip a számhoz, ami pont erről szól. "Ennek a videónak a költségvetése 996,631.90 dollár volt. (253 079 721 forint - a szerk.) Az egészet elosztogattuk. A kiadónak ne mondjátok meg..." - olvahsató az elején. Drake egy boltban mindenkinek kifizeti, amit csak vásárolni van kedve; adományoz egy női hajléktalanszállónak, gyerekeknek, egy lánynak a tanulmányaira - továbbá csak úgy nagy köteg pénzeket osztogat embereknek, akik már attól is meghatódnak, hogy láthatják.


"Ez a legfontosabb dolog, amit valaha csináltam" - így vezette fel Drake a videót, de a fogadtatás kissé megosztott. Nem az a kérdés, hogy jó fej dolog-e rászorulóknak segíteni, hanem hogy mennyire ássa alá Drake jófejségét, hogy mindezt lefilmezték, úgyhogy végül is a dolog legalább annyira önreklám, mint adakozás - pláne, hogy a számmal többet is keres, mint az a majdnem egymillió dollár, amit szétosztott.

AMIKOR DRAKE-ET MÉG MÁS ÉRDEKELTE: EGYSZER 50 EZER DOLLÁRT SZÓRT SZÉT EGY SZTRIPTÍZKLUBBAN

Utóbbi nézetet hangoztatta a hiphopban befolyásos New York-i Hot 97 rádió egyik műsorvezetője. "Nem is tudom, mikor láttam utoljára olyan videót, ami négy percen keresztül arról szólt volna, hogy: nézd, milyen rendes ember vagyok!" - mondta. A következő műsorban pedig elmesélte, hogy hogy Drake felhívta ezután, "nagyon szenvedélyes volt, kiabált is", azt kérdezte, hogy "hogyan tudtál ebből negatív dolgot kihozni?" A műsorvezető, Peter Rosenberg arról meggyőződött, hogy tényleg ezt az osztogatást tartja Drake a legfontosabb dolognak, amit valaha csinált, és ez "végső soron jó a kultúrának" (feltehetően a hiphop-kultúrának), de hozzátette azt is, hogy ettől még a videóval szemben kifogásai vannak.

Az egyik érv, ami amellett szól, hogy nem puszta önreklám, hogy Drake levideózta a jótékonykodását, hogy ezzel másokat is erre inspirálhat. A Fader öt vallási vezetőt kérdezett meg, elvégre God's Plan a szám címe, és egyikük pont ezt mondta - és mindegyikük amúgy szereti Drake-et. Ugyanakkor az Atlantic nagyon alapos cikke rámutat, hogy Drake Instagram-felhívása, hogy "menj és valakinek tegyél valami jót, okozz örömet", nem szerzett túl sok követőt. (Igaz, Drake azt is írta, hogy nem kell mindent összehashtagelni a dologgal, mert nem erről szól a dolog, hanem csak arról, hogy legyünk kedvesek egymással, úgyhogy ki tudja, lehet, hogy csak mindenki, aki jót tett, szerény is volt.)

JÓFEJSÉG VAGY JÓPOFASÁG - JÓTÉKONYKODÓ ZENÉSZEK

Az Atlantic szerzője egyébként a "humanitainment" (szórakoztatóipari felhasználású humanitárius munka) történetét és megítélését is végigveszi, kezdve az Andrew Carnegie-vel és nevét viselő könyvtárakkal. Erről 1907-ben azt írta Mark Twain, hogy az acélmágnás "készpénzért megvásárolta a hírnevet"; de a világot nem tudja megtéveszteni, és ugyan a könyvtáraknak örülni fognak, de nem fogják elhinni róla, hogy puszta önzetlenségből tette. ("Nem mintha a világ annyira okos lenne, mert nem az, hanem mert komoly előítéletei vannak Mr. Carnegie-vel szemben.") A lap idézi Ilan Kapoor 2012-es Celebrity Humanitarianism: The Ideology of Global Charity című könyvét is, ami szerint a celeb-adományozás valójában az egyenlőtlenséget kialakító status quo megerősítése, mert a jó érzés, amit okoz, elfedi a problémákat. Ezen belül is a Drake-féle az, ami a leginkább felhasználható szórakoztató látványosságként.

No de elég a komolyságból! A videó természetesen paródiákat is ihletett: ez például Jimmy Kimmel műsorában szerepelt, és egymillió helyett majdnem száz dollárt osztogat szét benne Guillermo, nem máshol, mint a "minden 99 cent" boltban. Az ananász, az 1,99, arra nem ad!

Címkék: jótékonyság drake
https://recorder.blog.hu/2018/02/26/drake_egymillio_dollart_osztogatott_el_aztan_csinalt_egy_videot_arrol_milyen_jo_fej
Drake egymillió dollárt osztogatott el, aztán csinált egy videót arról, milyen jó fej
süti beállítások módosítása