Itt a Hangfoglaló Program – Sorra hódítja meg a nemzetközi piacokat a magyar könnyűzene

2018.02.20. 17:34, rerecorder

pictures_esns_42.JPG

A Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a nemzetközi zenei szcéna még jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét. A befektetett munka, úgy tűnik, kezd megtérülni: a tavalyi évhez hasonlóan az iparág hazai képviselői, köztük zenészek, menedzserek idén is ott lesznek szinte az összes, kiemelt jelentőségű nemzetközi showcase eseményen és zenei fesztiválon. És hogy ez mit is jelent pontosan? (Nyitóképen a Mörk az Eurosonicon 2018-ban.)

Azt, hogy a magyar könnyűzene sorra hódítja meg a nemzetközi piacokat, a hazai előadók a határon túl is meg tudják tölteni a koncerttermeket. Ezekben a sikerekben nagy szerepe van a 2017-ben létrehozott HOTS-nak (Hungarian Oncoming Tunes). A hazai könnyűzene exportirodájaként funkcionáló „ernyőbrand” azt a célt tűzte a zászlajára, hogy a legjobb magyar zenekarokat képviselje és támogassa a nemzetközi piacra lépésben. Az, hogy mely zenekarok vagy előadók érdemesek erre a támogatásra – a nemzetközi piac visszajelzései mellett – minden évben egy transzparens, több száz hazai szakember megkérdezésével bonyolított szavazás alapján dől el. 

A következetes és kitartó szakmai munka eredményeként a hazai előadók nemzetközi ismertsége 2018 elején Európa legnagyobb jelentőségű showcase eseményein, így a Eurosonic fesztiválon, valamint a Ljubljanában megrendezett MENT-en tovább növekedett: előbbin három magyar zenekar, utóbbin pedig két hazai együttes is fellépett.  

„2017-es megalakulásakor a Hangfoglaló Program exportbrandjeként a HOTS a magyar zene nemzetközi láthatóságát, a közép-kelet-európai regionális integrációt, valamint a nemzetközi támogatással turnézó zenekarok személyes segítését tűzte ki célul. A HOTS eddigi programjai éppen annyira igyekeztek ellátni egyfajta edukatív funkciót a showcase rendezvények és vásárok delegációszervezéseivel, mint amennyire fókuszáltan szerették volna segíteni a külföldi áttörésre vágyó zenekarok nemzetközi jelenlétét.  Az év eleji két legfontosabb ilyen zenei esemény a hollandiai Eurosonic és a ljubljanai MENT volt” – mondta Bali Dávid, a Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramjának vezetője.

Az 1986 óta megrendezett Eurosonic idei fellépői között rekordszámú, 4 magyar zenekar képviselte a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutottunk a régió országai között. A hollandiai Groningenben tartott négynapos rendezvényen fellépett a Mörk, a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is. A zenekarok az európai porondon is kiemelkedő színvonalon képviselték Magyarországot, amit a nemzetközi sajtóból érkező első visszajelzések is alátámasztanak: a legnagyobb holland zenei magazin úgy jellemezte a Terra Profondát, hogy „ezzel az orgánummal X-Faktort nyerhetnének”, ami az ő piacukon igen nagy bóknak számít. Ugyanez a lap tavaly a Fran Palermót illette a ’next big thing’ jelzővel, akik idén a MENT-en is bizonyítottak.

Egy héttel később, január 31. és február 2. között ugyanis a magyar delegáció Ljubljanába érkezett a már említett MENT fesztiválra. A European Festival Awardson is díjazott fesztivál Közép-Kelet-Európa és a Balkán piacának szakembereit, zenészeit köti össze. 2018-ban közel húsz hazai delegált és két kiválasztott zenekar lehetett jelen: először a Fran Palermo a Kino Siskában játszott, a zárónap hajnalán pedig a jazz, a pszichedélia és a techno határterületén érvényesülő Freakin' Disco adott koncertet a Gala Halában.

És ahogy az év, úgy a magyar zenekarok nemzetközi menetelése is tovább folytatódik:  a Hangfoglaló Könnyűzene Program támogatásának köszönhetően a HOTS delegációja és a magyar zenekarok a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre, az Into the Great Wide Openre, a Tallinn Music Weekre, a Lengyelországban rendezett Spring Breakre, valamint a Lollapalooza Berlinre is elutaznak majd, de jó esély van arra, hogy a nemzetközi babérokra törő hazai zenekarok a hamburgi Reeperbahnra, a bécsi Waves Vienna-ra, a szöuli Zandari Festa-ra és a Liverpool Sound Cityre, valamint a Baltikum második legnagyobb eseményére, a What's Next in Music?-ra és Vilniusba, a LOFTAS Fest közös fesztiválhétvégéjére is kapnak meghívást.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/02/20/itt_a_hangfoglalo_program_sorra_hoditja_meg_a_nemzetkozi_piacokat_a_magyar_konnyuzene
Itt a Hangfoglaló Program – Sorra hódítja meg a nemzetközi piacokat a magyar könnyűzene
süti beállítások módosítása