"A Beatles-tagok voltak a világ legrosszabb zenészei"

2018.02.08. 16:31, RRRecorder

quincy_jones.jpg

Csodálatos interjút adott Quincy Jones. A Beatles- és Jacko-anekdoták mellett elmondta azt is, hogy ki gitározik manapság úgy, mint Jimi Hendrix, és hogy miért szarok a mai zenék - és kik a kivételek.

A Vulture közölte a nagyszabású, minden ízében tökéletes interjút, ami végigfutott a teljes zenei sajtón. Mint kiderül, Quincy Jones két éve (tehát 82 évesen) felhagyott az alkoholfogyasztással, és most annyira tele van energiával, mint egy 19 éves - és ez át is jön a szövegből. Az interjút készítő David Marchese úgy kezdi a szöveget, hogy ugyan messziről kifinomult, simulékony figurának tűnik a legendás szerző-producer-zenész-mindenes, ám valójában sarkos véleményeit nem rejti véka alá.

Talán a legszórakoztatóbbak a Beatlesszel kapcsolatos történetei: ennek tagjai szerinte "a világ legrosszabb zenészei" voltak. Paul McCartney-t külön kiemeli, hogy ő volt a legrosszabb basszusgitáros, akit valaha hallott. Mondjuk 21 éves volt (mármint Macca), amikor találkoztak - később tán jobb zenészek lettek? Ó, nem: később dolgozott Ringo Starr 1970-ben megjelent első szólóalbumán (Sentimental Journey), és és Ringo három órán keresztül küzdött négy ütemmel. Azt monda neki Jones és George Martin, hogy pihenjen egy másfél órácskát - ezalatt behívták Ronnie Verrell jazzdobost, aki negyed óra alatt feljátszotta a kérdéses részt. Amikor Ringo erről mit sem tudva visszatért, és meghallgatta a felvételt, azt mondta: "nem is rossz". "Persze, hogy nem, mert ez nem te vagy, motherfucker."

RINGO STARR A SAJÁT BEATLES-DALÁT JÁTSZATNÁ A TEMETÉSÉN

Michael Jacksonról - akivel ugyebár minden idők legkelendőbb albumán, a Thrilleren, valamint az előző Off The Wallon és a következő Baden dolgozott - Quincy Jones elmondja, hogy sokat lopott, mármint dalokat, kapzsi volt és machiavelliánus. Plasztikai műtéteit valami betegségre hivatkozva indokolta neki, de ez bullshit volt; valójában a problémák eredője az volt, ahogy az apja bánt vele.

TUDTA? MICHAEL JACKSON ÍRTA A SONIC 3 VIDEÓJÁTÉK ZENÉJÉT

Tito Puente hívta őt Woodstockba, de nem volt kedve elmenni, a fesztiválozás nem neki való. Amúgy akkor senki nem gondolta volna, hogy ebből a Woodstockból ekkora nagy dolog lesz, Jimi Hendrix koncertjének köszönhetően. Aki amúgy majdnem játszott az ő egyik lemezén (Gula Matari, 1970), de beszart attól, hogy kikkel kellett volna együtt zenélnie: Toots Thielemans, Herbie Hancock, Hubert Laws, Roland Kirk, akik hát a világ legjobbjai voltak. Aki még jó zenész: Eric Clapton, és Paul Allen. Utóbbi a Microsoft alapítója, aki úgy énekel és gitározik, mint Hendrix.

A mai popzenéről viszont lesújtó véleménnyel van. Szerinte nincsenek ma dalok, csak loopok, ütemek, rímek és hookok. Márpedig ha nincs dal, vagy van, de rossz, azt a világ legjobb énekese sem tudja megmenteni - ez a legfontosabb tanulsága produceri munkájának. Két okból nincsenek dalok: egyrészt sokan a pénzért csinálják, márpedig "amikor a pénzen kezd járni az eszed, Isten elhagyja a stúdiót". Másrészt a producerek lusták tanulni. Leszarják a korábbi generációk zenéjét, mikor pedig használniuk kéne, és megpróbálni megérteni, hogy a korábbi zenék hogyan érintették meg az emberek lelkét, hogyan épültek be az életükbe.

"Nem csinálták meg a leckét, nem pallérozták a bal agyféltekéjüket. A zene érzelem és tudomány. Az érzelmi rész jön természetesen, ott nincs szükség gyakorlásra. De a technika, az más. Ha nem tudsz lefogni egyes akkordokat a zongorán, akkor nem tudsz játszani, és korlátozod magadat. Tudják ezek a mai zenészek a tangót? A macumbát? A yoruba zenét? Szambát, bossa novát, salsát, cha-chát?" Utóbbiról egyébként eszébe jut, hogy Marlon Brando nagyon tudta rá rázni a seggét; amúgy ő volt a legsármosabb motherfucker, aki mindent és mindenkit megdugott, köztük James Baldwint, Richard Pryort és Marvin Gaye-t. De ha tehette volna, akár egy postaládát is megdugott volnja.

Aki ma jó: Bruno Mars, Chance the Rapper, Kendrick Lamar, Mark Ronson, Ed Sheeran, Sam Smith. Bár ez utóbbi lehet, hogy nem jó zenész, mert Quincy Jones csak azt mondja róla, hogy milyen jó, hogy ilyen nyíltan vállalja melegségét.

MARK RONSON PÁLYÁJÁT ITT MUTATTUK BE

Nem zenei érdekességű rész is van bőven, például az, hogy Trump egy korlátolt, megalomániás barom, viszont Ivanka lányának vannak a legszebb lábai a világon - ezt már csak tudja, hiszen 12 éve néhányszor randiztak. (Akkor ugye Jones 72 éves volt). Oprah sem lenne jó elnök, mert sose irányított sok embert; jó, van cége, de a karmesterek jobban tudják irányítani az embereket, mint az üzletemberek. A rasszizmzus még mindig probléma, annyival jobb a helyzet, mint régen, hogy már annyira szar minden, hogy muszáj küzdeni ellene; és hogy most végre mindenki, aki rasszista, legalább ki is mondja. És hol van a legnagyobb rasszizmus? Írországban, ahol ha meglátogatja Bono barátját (aki amúgy már szar zenét csinál), akkor ki sem mozdulhat az ő kastélyából.

https://recorder.blog.hu/2018/02/08/_a_beatles-tagok_voltak_a_vilag_legrosszabb_zeneszei
"A Beatles-tagok voltak a világ legrosszabb zenészei"
süti beállítások módosítása