A dolgok állása - magyar lemezkiadók 43. rész: Be Massive Records

2018.01.19. 14:23, rerecorder

be_massive_logo1200x1200.jpg

A zeneipar 21. századi válságát elnézve könnyű kimondani, hogy „manapság már nincs szükség lemezcégekre.” Ugyanakkor a valódi és folyamatos átalakulások közepette most még az albumkiadás terén új utakat törő Radiohead is szorosabbra fűzte viszonyát terjesztőjével, az XL Recordings-zal, 2015 óta pedig hosszú idő után ismét nőni kezdett a lemezkiadók bevétele. És ez igaz a hazai viszonyokra is, arra a közegre, amelyben az elmúlt években egyre több kis label jött létre. A Recorder lemezkiadó-körképében most a Be Massive Records mutatja be magát.

Aktuális lemezkiadó-körképünk - nagyjából - a cégek megalakulási időrendjében:  HungarotonMagneotonTrottelUniversal Music1G RecordsGold RecordFonóKO RecordsBloose BroavazBMC RecordsTom-Tom RecordsChi RecordingsMistral MusicMegadó KiadóMamazone RecordsEgység MédiaPanel Trax RecordsHungaroSoundAM:PM Music8ounce RecordsFarbwechsel RecordsMana Mana RecordsDrum & Monkey RecordsGrundRecordsBabylon RecordsHear Hungary / KeytracksASANNormafa RecordsLaunching Gagarin Records, Pongo Pongo CollectiveLone Waltz RecordsKlinikPLUTO SoundDalmata DanielSelected Sounds Label,Tapes SublimatingGo Away RecordsKiloconFloppy Kick Records, Concorde Nation, Techno Vinyls.

Magyarországon – ahol a cd-vásárlási kedv a nemzetközi trendekkel nagyjából egy időben lohadt, a digitális zeneeladás viszont soha nem kapott szárnyra – a lemezipar addigi legnehezebb időszakában, a 2000-es évek első évtizedének végén, a 10-es évek elején valóban kezdett teljesen értelmetlennek látszani a lemezkiadói tevékenység. A piac nagyjából összes szereplője összébb is húzta magát, sok cég pedig egyszerűen megszűnt. Viszont – ahogyan azt az elmúlt években, a magyar zenéről szóló összefoglalóinkban rendre megírjuk – a külföldi trendekkel ellentétben itthon szinte soha nem látott pezsgés tapasztalható az alulról építkező szcénákban: gombamód szaporodnak az előadók, amelyek átlagminősége jóval közelebb van a nemzetközi színvonalhoz, mint akár csak tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Ráadásul nagyon is színes a paletta, számtalan, eddig pangó műfajban folyamatos az utánpótlás. Erre született nyilvánvaló reakció, hogy a hasonszőrű előadók egy brancsba rendeződnek, és ezekből egyre több, egyre látványosabban jelen lévő (a klasszikus tevékenységi kört menedzsmenttel, bookinggal, publishinggel kiegészítő) kiadó születik meg, sőt a korábban redőnyt lehúzók között is akad, amelyik újra aktivizálta magát, de persze olyan is, amely már hosszú évek óta kitart. Emellett az is látszik, hogy az előadók is újra egyre szívesebben csatlakoznak egy-egy labelhez. Többrészes sorozatban mutatjuk be a hazai lemezcégeket, „a dolgok állását”, a kiadói oldal felől.

Minden megkérdezett lemezcégnek az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. A kiadó neve.
2. Alapítás éve.
3. Alapító, cégvezető.
4. A kiadó aktuális előadói.
5. Kiadványtípusok.
6. Hitvallás.
7. Célok.
8. Miért érdemes ideszerződnie egy eladónak?
9. Miért éri meg lemezkiadót működtetni?

1. Be Massive Records.

2. 2015.

 

3. Metha.

 

4. Kiko, Mateo!, Gaga, Metha, Dave Wincent, Ruiz Sierra, Mike Hulme, Dave Wincent, Secret Factory, Push'N'Ball, Somazed, Thelucky23, David Salow, Raul Young, Mira joo, Avika.

 

5. Album, EP, digital és készül vinyl is.

 

6. Nem stílusok, hanem a jó zenék számítanak. A Be Massive maga legyen egy műfaj, egy hangzás, ami

felismerhető, mint például: Diynaminc Records.

 

7. Olyan nemzetközi neveket leszerződtetni, akikre felnézünk. Kiadványokat minél több helyre eljuttatni. Egyedi arculat. Nemzetközi piacra betörni.

 

8. Erős promóciónk van és a sok vendégfellepőnek köszönhetően direkt kapcsolatok. Emellett mi nem csak egy kiadó vagyunk. A Be Massive egy közösség, életérzés. Együtt lenni pedig jó.

 

9. Saját magunk gondozunk minden kiadványt. Az elkészüléstől a polcra kerülésig. Közben a kiadvány arculatát, promócióját is magunk szervezzük. A saját gyerek mindig fontosabb magunknak mint másnak.


a Be Massive Records oldala

a Be Massive Records Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2018/01/19/a_dolgok_allasa_magyar_lemezkiadok_43_resz_be_massive_records
A dolgok állása - magyar lemezkiadók 43. rész: Be Massive Records

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr313587617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.