Elhunyt "Fast" Eddie Clarke, a Motörhead nagy felállásának utolsó tagja

2018.01.11. 20:21, RRRecorder

fast_eddie.jpg

Az első hat nagylemezen gitározott. Következő zenekara, a Fastway főleg Amerikában volt sikeres.

Eddie Clarke tinédzser korától kezdve több zenekarban megfordult, ezek közül a (Jimi Hendrixszel még annak híressé válása előtt zenélő) Curtis Knight bluesos prog-rock zenekarát, a Zeust szokás kiemelni. Más formációi nem voltak igazán sikeresek, egy időre a zenélést is abbahagyta. Aztán találkozott Phil "Philthy Animal" Taylor dobossal, aki meghívta gitározni a Motörheadbe, hogy kiegészítse Larry Wallis játékát. Wallis távozásával alakult ki az a trió, amit a Motörhead klasszikus felállásának tartanak.

Már a Motörhead tagjaként kapta meg a Fast becenevet; "logikus volt, merthogy gyorsan gitározott" - idézi Lemmy Kilmister önéletrajzát a Rolling Stone nekrológja. A Guardian nekrológja és más írások is azt emelik ki, hogy a rock and roll hőskorából sokat merítő, de gyors és agresszív játéka nagyban hozzájárult a sajátos Motörhead-hangzás kialakulásához.

1976 és 1982 között volt a zenekar tagja, a Motörhead, Overkill, Ace of Spades, Bomber, No Sleep 'til Hammersmith és az Iron Fist lemezeken játszott, több számban énekelt is (ezek közül kettő hallható alább). Az Iron Fisttel már elégedetlen volt, a végső lökést a távozásához az adta meg, hogy a Wendy O. Williams Plasmatics zenekarával készített közös EP-n nemcsak a két zenekar egy-egy számát dolgozták fel, hanem a Stand By Your Man Tammy Wynette-slágert is, és Clarke úgy érezte, hogy ezzel nevetségessé válik a zenekar.

Következő zenekarát az UFO basszusgitárosával, Pete Wayjel alakította meg, a neve így Fastway lett. Way az első lemez megjelenése előtt kilépett; különféle felállásokban hét albumot adtak ki. A hagyományosabb hard rockot játszó zenekar a nyolcvanas években viszonylag sikeres volt az Egyesült Államokban. Eddie Clarke producerként is dolgozott, és több alkalommal játszott a Motörheaddel. 1994-es It Ain't Over Till It's Over című szólóalbumának egy számában Lemmy vendégeskedett. Utolsó albuma a Bill Sharpe-pal közösen készített Make My Day: Back To Blues volt 2014-ben

67 évesen hunyt el tüdőgyulladás következtében, utolsóként a klasszikus Motörhead-felállásból: Phil Taylor 2015 novemberében, Lemmy Kilmister 2015 decemberében halt meg.

 

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2018/01/11/elhunyt_fast_eddie_clarke_a_motorhead_nagy_felallasanak_utolso_tagja
Elhunyt "Fast" Eddie Clarke, a Motörhead nagy felállásának utolsó tagja
süti beállítások módosítása