A tökéletes karácsonyi dal, tudományos alapokon

2017.12.08. 15:39, RRRecorder

legboldogabb_karacsonyi.jpg

Egy neves zenetudós, Joe Bennett számolta ki a legboldogabb karácsonyi dal tudományos jellemzőit, ami alapján aztán meg is született A Mű.

Joe Bennett valójában egy tényleg komoly zenetudós, rengeteg könyve van, de ez a projekt nyilvánvalóan inkább könnyed móka számára - például a belőle készült tudományos beszámolóban a diagramok direkt zöld-pirosak. A tudományos módszer az volt, hogy a Spotify-on 2016. december 25-én lejátszott legnépszerűbb dalok közül a karácsonyiakat elemezte Bennett. Azért a streamet választotta, mert ez mutatja meg a legjobban, hogy mi az, amit ténylegesen hallgatnak az emberek karácsonykor, sokkal inkább, mint a CD-eladások vagy a karácsonyi slágerlista. És valóban, a 200 legnépszerűbb szám közül 78 karácsonyi volt karácsony napján.

Statisztikai módszerekkel (pl. számolás) Bennett megállapította, hogy 49%-ukban hallható száncsengő; a leggyakrabb szavak: hó, ünnep, fa, Mikulás, szeretet, otthon, hideg. Nem meglepő módon túlnyomó többségük dúr hangnemben van és négy negyedes. Az átlagos tempó 115 BPM. És a 78-ból 10-ben Michael Bublé énekelt el, mint az az alábbi ábrán megtekinthető:

buble_distribution.jpg

Utóbbi tudományos jellemzőt nem sikerült reprodukálni, de azért a fenti elemzés alapján megszületett a tudományosan legboldogabb karácsonyi dal, amiben tényleg van ám száncsengő, és 21-szer hangzik el a "karácsony" szó. Két sokat látott dalszerző, Harriet Green és Steve Anderson írta a zenét, a világhírű London Community Gospel Choir énekelte el. A projektet az intu nevű áruházlánc finanszírozta, aki Nagy-Britanniában jár, ilyenekben élőben is hallhatja, és még boldogabb lehet. Az üzenet viszont, hogy ne csak karácsonykor szeressük egymást, mindannyiunknak szól!

https://recorder.blog.hu/2017/12/08/a_tokeletes_karacsonyi_dal_tudomanyos_alapokon
A tökéletes karácsonyi dal, tudományos alapokon
süti beállítások módosítása