San Diegó-i pszichedélia, New Orleans-i doom és japán krautrock a 2018-as Roadburn fesztiválon

2017.12.06. 15:55, rerecorder

curation_crowbar.jpg

A tilburgi Roadburn mindig is erős volt az exkluzív lemezújrajátszó koncertekben, de a bejelentések terén jövőre még az eddigi évek felhozatalát is felülmúlják majd. Dixie Dave stoner alapzenekara, a Weedeater az idén tíz éves God Luck And Good Speedet, míg a New Orleans-i doom legenda, a Crowbar az Odd Fellows Restet veszi újra elő 2018-ban. Ráadásul Jacob Bannon felkérésére a sokak által csak a „japán Kyussként” emlegetett kultikus GREENMACHiNE is újjáalakul egy fellépésre, amin a D.A.M.N. című debütálásukat porolják majd le. A négy nap rezidens művészkollektivája a kozmikus-pszichedelikus rockot játszó Earthless lesz, akik három különböző felállású és tematikájú koncertet is adnak majd, emellett konfirmálták GosT, Zola Jesus, a Mutoid Man, a Wiegedood és a Wreck And Reference csatlakozását is a már eddig is pazar lineuphoz.

Isaiah Mitchell, Mike Eginton és Mario Rubalcaba triója, az Earthless egyike a kaliforniai pszichedelikus színtér legaktívabb zenekarainak. Ugyan a diszkográfia rövidsége ennek látszólag ellentmond, a banda mindig is koncerteken élt igazán, ahol pont ideális mértékben idézik meg a Black Sabbath befelé űrhajózós súlyosságát és Hendrix groove-os, dzsemmelős elszállásait – jó példa erre a 2008-as Live At Roadburn lemez. Első alkalommal pont annak a világát fogják megidézni, ráadásul ígéretük szerint kapunk majd némi ízelítőt a jövőre megjelenő új lemezből is. Másodszorra viszont a német krautrock-legenda Can egykori énekesével, a kiválása után szólóban is erős lemezekkel jelentkező Damo Suzukival közösen játszanak majd egy minden bizonnyal erősen tudattágító szettet. Emellett a San Diegó-i pszichedelikus hullám ellenpontozásaként megkapjuk majd ugyanannak a japán verzióját is: a kultikus GuruGuruBrain kiadó köré összpontosuló előadók, mint a Minami Deutsch vagy a Kikagaku Moyo is fellépnek majd a Roadburnon. A két színtér pedig össze is fonódik majd egy különleges „east meets west”-típusú kötetlen improvizálás keretében, amin utóbbi zenekar és az Earthless tagjai egyesítik majd kozmikus erőforrásaikat.


INTERJÚ A ROADBURNÖN IS FELLÉPŐ BELL WITCH-CSEL.

curation_zola_jesus.jpgJacob Bannon is új neveket jelentett be az általa kurált két napra: Zola Jesus és a Grave Pleasures mellett fellép még a mamutsonka-vastagságú riffek New Orleans-i helytartója, akik az 1998-as Odd Fellows Restet játsszák majd el teljes egészében. Az albumnak kiemelt fontossága van Kirk Windsteinék diszkográfiájában – ekkor kezdték el először a súlyosságot a fogóssággal, dallamosabb megoldásokkal ötvözni. „Elképesztő dalgyűjtemény, amit bő két évtizede napi szinten előveszek. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a banda a 2018-as Roadburnön elejétől a végéig eljátsza majd” - nyilatkozta a Converge frontembere. A japánk punk/hardcore színtérből kinőtt legenda, a GREENMACHiNE pedig csak erre az egy alkalomra újra összeáll majd és egy különleges programmal készülnek: az 1995-ös D.A.M.N. lemezújrajátszó koncertjével. Az eredetileg a Man’s Ruin Recordsnál megjelent album miatt mindenki a távol-keleti Buzzovenként (vagy Jesuitként) kezdte el emlegetni őket, a körülöttük szövődő misztikumot ráadásul csak erősítette, hogy a dalok sokkal intenzívebbek voltak, mint bármi, amihez addig a kiadónak köze volt. Karrierjük során jó párszor feloszlottak és újraalakultak már – jelenlegi szünetüket csak ezért az egy alkalomért szakítják majd meg.

Ha már green machine, nem maradhat ki a felsorolásból a Weedeater sem. Dixie Dave-ék eddigi karrierük során alapjaiban definiálták, mit jelent pontosan a stoner zene: a kannabisz hajtotta sokórás dzsemmelések és a fuzz mellett bőven merítettek a doomból és a sludge-ból is, ráadásul gigantikus riffjeik és klasszikus redneck attitűdjük is párját ritkítja. Április tizenkilencedikén God Luck And Good Speed című lemezüket porolják majd le – biztosak lehetünk benne, hogy a koncert idejére minden óra 4:20-at fog mutatni.


ILYEN VOLT A 2016-OS ROADBURN FESZTIVÁL. KÉTRÉSZES BESZÁMOLÓNK MÁSODIK FEJEZETE.

bong_ra.jpgJason Köhnen, művésznevén Bong-Ra a súlyos breakbeatekből, Slayer- és Black Sabbath-remixekből, hip-hopból, mutáns jungle-ből és még ezernyi másból összegyúrt hibrid tánczene egyik ikonikus alakja. Fontosságát jól mutatja, hogy az olyan, a stílusnak szentelt fesztiválok mellett, mint a Let It Roll vagy a Dominator, az őrületbe kergette már a Glastonbury vagy a Lowlands közönségét is. De az ő nevéhez köthető a doomjazz zenekar The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, a Servants Of The Apocalyptic Goat Rave vagy a Wormskull is. Saját bevallása szerint azonban egy ideje már új stílusok felé tekintget, ezért szögre akasztja az amen breakeket: december 15-én itthon, áprilisban pedig Hollandiában is. Bong-Ra alteregója mellett ráadásul a már említett Servant Of The Apocalyptic Goat Rave-vel és a”digitális-szonikus alkémiát” hirdető Phuture Doommal is lesújt majd, így a rajongóinak tényleg kötelező a megjelenés.

Ez azonban még mindig csak egy kis szelete az eddig bejelentett fellépőknek: játszik majd még a posztmetál szintér két kiemelkedő képviselője, az idén kiemelkedő új lemezzel jelentkező Sannhet és a Cult Of Luna (ők Julie Christmassel közösen), a Uniform, a synthwave-mágus GosT, a Yellow Eyes vagy a Wiegedood is. Jövőre is erős felhozatalnak nézünk elébe.

Roadburn.com

Kollár Bálint

https://recorder.blog.hu/2017/12/06/san_diego-i_pszichedelia_new_orleans-i_doom_es_japan_krautrock_a_2018-as_roadburn_fesztivalon
San Diegó-i pszichedélia, New Orleans-i doom és japán krautrock a 2018-as Roadburn fesztiválon
süti beállítások módosítása