Justin Bieber-koncertre tervezhetett terrortámadást egy fehér walesi tini

2017.11.28. 13:16, RRRecorder

justin_bieber.jpg

Már készen volt a "mártíromságról" szóló levele.

Nyáron, egy hónappal a manchesteri Ariana Grande-koncerten végrehajtott, 23 halálos áldozatot követelő robbantás után tervezett merényletet egy 17 éves, fehér, tősgyökeres brit családból származó walesi fiú, akit most talált bűnösnek a bíróság. Találtak nála egy előre megírt "mártíromság levelet", amiben azt írja, hogy "az Isis katonája vagyok, és a támadásom oka az volt, hogy a kormányotok Szíriát és Irakot bombázza." Egy feljegyzésben olyan feladatokat sorolt fel magának, mint "autóval átgázolni a hitetleneken", vagy "nyakon szúrni Allah ellenségeit".

A rendőrség átnézte azt, mire keresett lefoglalt laptopján és telefonján, és kiderült, hogy többek között a cardiffi Justin Bieber-koncertről gyűjtött információkat, egyebek mellett a biztonsági előkészületekről. Más potenciális cardiffi célpontokra is rákeresett, úgyhogy nem biztos, hogy pont a koncerten támadott volna, mindenesetre a rendőrség ennek napján tartóztatta le, hogy megelőzze a potenciális terrorcselekményt.

Többféleképpen rákeresett arra is, hogyan lehet autót lopni (külön arra, hogy "hitetlentől autót lopni"), és a gázolásos merényletekre. Az Isis terrortámadások végrehajtását részletező propagandaanyagait is megtalálták nála. Ő maga is kirakott egy cardiffi merénylettel fenyegető posztokat az Instagramra. Iskolatáskájában belezőkést és kalapácsot tartott.

A bíróság által bűnösnek tartott fiú azzal védekezett, hogy csak "hülye módon izgat a vérontás", és kíváncsi volt, hogy ha valakit érdekel a terrorizmus, akkor milyen könnyen tud online információkhoz jutni. Nem is hívő, sőt, Koránja sincs, és szokott disznóhúst enni - mondta.

A terrorelhárítás nem hozta nyilvánosságra, hogy honnan értesültek a fiú terveiről, de azt elárulták, hogy "barátai tudták, hogy szélsőséges nézeteket vall, és késsel jár iskolába" - valószínűleg ők értesítették a rendőrséget.

Címkék: justin bieber
https://recorder.blog.hu/2017/11/28/justin_bieber-koncertre_tervezhetett_terrortamadast_egy_feher_walesi_tini
Justin Bieber-koncertre tervezhetett terrortámadást egy fehér walesi tini
süti beállítások módosítása