Advent Óbudán: Besh o droM, Muzsikás, Dresch, Bognár Szilvia, Petruska és még kismillió koncert

2017.11.27. 21:30, Recorder.hu

obuda_advent2017_nyito_650.jpg

Óbuda stílusosan zárja a népszerű kulturális eseményekben eddig sem szűkölködő esztendőt: az Óbuda Napja és az Óbudai Nyár után újabb, ezúttal háromhetes rendezvénysorozattal rukkolnak elő a III. kerület lokálpatrióta szervezői. Ugyanúgy, ahogyan az év folyamán a többi alkalommal, most december 1. és 23. között az Advent Óbudán tucatnyi helyszínén is egymást érik majd a láthatóan nagy odafigyeléssel válogatott koncertek, nagy öregek, közkedvelt sztárok és feltörekvő tehetségek különleges hangulatú fellépései. És hogy melyek lesznek a legizgalmasabbnak ígérkező programok? Mondunk tízet: az első adventi hétvégén a Besh o droM (friss interjúnk itt), a Muzsikás és a Zuboly, a későbbiekben pedig a Romengo, a Hot Jazz Band, Petruska és a Kaláka ingyenes szabadtéri nagykoncertje kihagyhatatlan, a kisebb helyszínekről pedig Bognár Szilvia családi verséneklős matinédélelőttjét, a Rutkai Bori Banda féktelen karácsonyi gyerekbuliját, vagy éppen a Dresch Vonós Quartet megállíthatatlanul és megunhatatlanul hömpölygő folkdzsessz-folyamát ajánljuk a 2017-et zene-túladagolással zárni tervező Recorder-olvasók figyelmébe.

(X) Tizedik alkalommal öltözik ünneplőbe a Fő tér és a Szentlélek tér, hogy a rendezvény látogatói méltó módon készíthessék fel lelküket a legszebb ünnepet megelőző várakozás időszakában.

Az elmúlt évtizedben nem csak az előző generációk hagyományait őrizték meg a szervezők, hanem igyekeztek hozzátenni a XXI. századra jellemző újakat is. Büszkék az igazi családias hangulatú rendezvénysorozatra, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki jól érezheti magát. Minden évben bővül, színesedik a műsor és a vásár kínálata, s mára saját arculata van, ami csak erre a rendezvényre jellemző.

Idén formabontó karácsonyfa áll majd a Szentlélek téren. A 16 méter magas, világhírűvé vált Hello Wood-építmény nemcsak az ünnepet teszi különlegessé, hanem sok rászoruló család otthonát is melegíti majd, mert a rendezvény után a 40 tonnányi tűzifa az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jóvoltából és a Máltai Szeretetszolgálat segítségével hozzájuk kerül.

obuda_advent2017_hellowood.jpg

Hétköznapokon is szívet melengető érzés lesz átsétálni a téren, gyönyörködni a látványban, vagy akár megpihenni munka után a fenyő-, forralt bor-, pecsenye- és mézeskalács-illatú téren. Már péntekenként benépesül a színpad, ilyenkor a kerületi intézmények adnak műsort, majd este ismert és elismert előadók váltják egymást a színpadon.

Az ünnepélyes megnyitóra is itt kerül sor: december 2-án, szombaton Bús Balázs, a kerület polgármestere mond köszöntőt, s ugyancsak ő avatja fel az ingyenes korcsolyapályát a tér közepén. A siklani vágyók biztosan igyekeznek majd ellesni néhány trükköt Pavuk Patríciától és tanítványaitól, hogy amikor birtokba vehetik a pályát, ők is profiknak tűnjenek. Mivel a jégpálya február végéig folyamatosan nyitva tart, bőven lesz idejük tökéletesíteni a tudásukat, és ugyanígy élvezhetik a tél örömeit a Csobánka téri korcsolyapályán is a gyerekek.

obuda_advent2017_jegpalya_650.jpg

S akik inkább a biztos talajt választják, azokat Petrás Mária és a Muzsikás koncertje után Csiki Gergely táncháza hívogatja, majd a Besh o droM zenél.

obuda_advent2017_besh_650.jpg

Vasárnap ellátogat a helyszínre a Mikulás is, s míg a kicsik a Mikulás kalandparkban múlatják az időt, a felnőttekre a Csillagkórus & Lousiana Double, majd Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje vár. A két műsor között, 18 órakor felcsendül az Óbudai gyertyagyújtó dal és fellobban a láng az első gyertyán.

Ugyanilyen gazdag, ingyenes program vár a látogatókra minden hétvégén, olyan neves fellépőkkel mint a Göncöl Néptáncegyüttes, a Budapest Ragtime Band, a Romengo, a MÉZ, a Nana Vortex, a Kincső Néptáncegyüttes, a Széll Kulturális együttes és a Téka Zenekar, Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal, a Magyarvista Social Club, a Hot Jazz Band, a Daniel Speer Brass, a Misztrál, a Tárkány Művek, Kárász Eszter és az Eszterlánc, Petruska. A sort 23-án, szombaton a Kaláka Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsora zárja, aztán másnap este elcsendesül a tér, hogy mindenki otthon ünnepelhessen.

obuda_advent2017_kalaka_650.jpg

S ez még csak a szellem tápláléka, ami nem minden, mert a karácsonyi vásárban szebbnél, szebb kézműves portékák is kelletik magukat, a Gasztrosétányon és az Esernyős szobrok körül pedig illatukkal és küllemükkel csábítanak a finom falatok, mesés édességek és lélekmelengető itókák. Ember legyen a talpán, aki ellen tud állni ennyi kísértésnek.

S ahogy már megszokhatták, idén is kedvezményes árakkal várja vendégeit néhány étterem és cukrászda is.

Évek óta nagy sikere van a gyerekek körében az állatsimogatónak, a muzeális értékű körhintának, s minden bizonnyal nagy kedvencük lesz Dr. Rex, a híres segítő kutya is, aki december 10-én látogat el hozzájuk, és akit az Ányos utcai gyermekorvosi rendelő kis betegei valósággal bálványoznak. Ő és kísérői idén a Dr. Rex Kutyás Egyesület számára gyűjtenek az adományokat, hogy minél több bemutatón, kiképzésen tanulhassák meg a gyerekek és a családok a felelős kutyatartás alapjait.

S akinek még ez is kevés, az a kerület 15 kulturális intézményében, templomában is számtalan ünnepi programot talál advent idején, s gyönyörködhet az ünnepi díszben pompázó házakban is.

Mindenkit szeretettel várunk minden helyszínen. Öltöztessék az Advent Óbudán helyszínein ünneplőbe a lelküket!

Minderről bővebben olvashatnak a programsorozat műsorfüzetében, illetve a www.adventobudan.hu oldalon is, folyamatosan frissülő hírekért, fotógalériákért és videókért pedig az eseménysorozat Facebook-oldalát érdemes minél gyakrabban nézegetni.

Egy kis előzetes:

https://recorder.blog.hu/2017/11/27/advent_obudan_besh_o_drom_muzsikas_dresch_bognar_szilvia_petruska_es_meg_kismillio_koncert
Advent Óbudán: Besh o droM, Muzsikás, Dresch, Bognár Szilvia, Petruska és még kismillió koncert
süti beállítások módosítása