„Minden művészi kifejezés azt a célt szolgálja, hogy összekösse az embereket” – My Baby-interjú

2017.11.13. 14:08, rerecorder

mybaby_a35a2073_neww_s.jpeg

Az amszterdami My Baby dancerocktrió mesélt a zene jövőjéről és arról, hogy mi volt a legnagyobb kihívás új lemezük, a Prehistoric Rhythm felvételei során. A zenekar sámánisztikus, modern, grúvos voodoo blues-ával november 14-én tér vissza Magyarországra, a Dürer Kertbe. Daniel Johnston gitáros válaszolt.

Turnétok több állomása már teltházas. Milyenek a Prehistoric Rhythm visszajelzései?

a0241123275_10.jpgNagyon jók. Az idei turné jó hangulatban telik és egyre több ember akar részese lenni a koncertjeinknek. Jó érzéssel tölt el minket, hogy ilyen szintű érdeklődést generálunk.

Eddig melyik fellépésetek volt a kedvencetek és melyik közelgő várost várjátok a leginkább?

A ljubljanai fellépésünk nagyon jól sikerült. Először jártunk ott és teltház előtt játszhattunk. Budapestet nagyon várjuk. 

Már többször megfordultatok az országunkban. Egyik ilyen alkalom az O.Z.O.R.A. fesztiválos fellépésetek volt, ahol ti voltatok a dj-k között a kevés zenekar egyike. Mit vártok a mostani fellépésetektől?

Sok magyar láthatott minket az O.Z.O.R.A.-fesztiválon. Akkor inkább egy dance-esebb koncertanyagot állítottunk össze. A mostani, Prehistoric Rhythm című albumunk sokkal eklektikusabb. Talán ez többféle embert tud elcsábítani majd a koncertünkre. De reméljük, hogy mindenki táncolásra alkalmas cipőben fog jönni, hiszen a múltkori düreres koncertünknek nagyon jó volt hangulata.

Van egy olyan vélemény, amely szerint az elektronikus zene az ősi, rituális zenei kifejezési formákkal rokon stádiumban jár pillanatnyilag. Ha e gondolat mentén haladunk, akkor mi lesz a következő lépés a zenében?

Minden művészi kifejezés azt a célt szolgálja, hogy összekösse az embereket és ezzel reményt adjon nekik. Ez jelen van az emberi öntudat kialakulása óta. Szóval ennek alapján a kifejezések folyamatosan változnak, de a mögötte rejlő hajtóerő ugyanaz marad.


A MY BABY MINT TÖKÉLETES FESZTIVÁLZENEKAR.

Daniel, korábban következőket nyilatkoztad: „Az elmúlt évtizedekben az elektronikus dance zene óriási része lett kultúránknak. Nem is nagyon tudjuk, hogy mennyi ember jár el dance és rave bulikba, azért hogy ünnepeljék az életet. Ezek roppantul hasonlók azokhoz a törzsi ünnepségekhez, rituálékhoz, amelyek már több ezer éve részei a különféle kultúráknak.” Az előző kérdésem alapján a ti zenétek is lehetne ez a következő lépés a zenében?

Ismét csak azt tudom mondani, hogy nem gondolok rá úgy, mint egy következő lépés. Csak egy kifejezése annak, hogy a múlt meg tudja magyarázni a jelenlegi viselkedésünket. Ez pedig rá tud világítani arra, hogy miért csinálunk ilyen zenét.

mybaby_a35a2073_neww_s.jpeg


Mi volt a legfőbb célotok az új lemezetekkel?

Szerettük volna, ha a lemezen visszaköszönnek azok az energiák, amelyeket élőben tapasztalhatnak az emberek. Ebből adódóan pörgősebb dalok születtek az új LP-re. Ez leginkább modern dance ritmusokat eredményezett, de a felvételeket egy ötvenes évekből származó Ampex szalagos magnóval készítettük, így a zene régebbi hatású is lett. Ezzel eljutottunk egy érdekes kombinációhoz: egy edm által inspirált alap, élőben, régi analóg cuccokon. Persze, mint az jellemző volt a korábbi lemezeinkre, inspirált minket a folk, blues, indiai és afrikai zene is.

Mi volt ezúttal a legnagyobb kihívás?

Elérni egy koncert hatását a stúdióban. Ez azért is volt nehéz, mert hiányzott az izzadság és a fesztiválok vagy éppen a klubok hangzavara.

interjú: Mihályi Dávid


a My Baby november 14-én az Intergalactic Lovers-szel és a Lee Andersonnal lép fel a Dürer Kertben, Facebook-eseményoldal


a friss My Baby-album, a Prehistoric Rhythm


a My Baby élőben a 2017-es Pinkpopon: 

https://recorder.blog.hu/2017/11/13/_minden_muveszi_kifejezes_azt_a_celt_szolgalja_hogy_osszekosse_az_embereket_my_baby-interju
„Minden művészi kifejezés azt a célt szolgálja, hogy összekösse az embereket” – My Baby-interjú
süti beállítások módosítása